Τσίπρας: Καταντήσατε την Ελλάδα σε απέραντη Μανωλάδα! - "Μάχη" Τσίπρα-Στουρνάρα στη Βουλή

Για σκανδαλώδη υποεκτίμηση της δημόσιας περιουσίας κατηγόρησε τον υπουργό Οικονομικών και την κυβέρνηση ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας αναπτύσσοντας σχετική ερώτησή του στη Βουλή.

Μεταξύ άλλων χαρακτήρισε εκτροφείο σκανδάλων το ΤΑΙΠΕΔ. Νομίζετε ότι έχετε ασυλία εσείς και η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, παρατήρησε και προανήγγειλε πως δεν θα υπάρξει αναστολή, αλλά ακύρωση της ασυλίας αυτής.

Προηγουμένως, και με αφορμή την προσωπική επίθεση σε βάρος του από τον κ. Τσίπρα (σ.σ. ότι θα μπορούσε να ήταν εκπρόσωπος της τρόκας) ο Γιάννης Στουρνάρας απάντησε ότι οι απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν τα αδιέξοδά του. 

Τη μία μιλάτε για αναστολή, την άλλη για ακύρωση, σας εγκάλεσαν στην τάξη, απευθύνεστε σε κατώτερα ένστικτα και λέτε ότι μπορεί να μείνουμε στο ευρώ χωρίς μνημόνια, αλλά αυτά είναι λαϊκισμοί και ψεύδη, τόνισε ο κ. Στουρνάρας.

«Δεν φθάνει που μας χρωστάγανε μας πήραν και το βόδι», επανήλθε ο κ. Τσίπρας και απευθυνομενος στον υπουργό είπε: «Να έχετε λιγότερο θράσος όταν έρχεστε στο κοινοβούλιο και μας λέτε ότι επειδή ζητάμε εναλλακτικό σχέδιο, απευθυνόμαστε σε κατώτερα ένστικτα»

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε τον υπουργό για ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. «Γιατί δεν μας δίνετε τη δυνατότητα να έχουμε πρόσβαση στα πρακτικά του ΤΑΙΠΕΔ; ... Έχετε δει κράτος που δεν έχει δημόσια περιουσία», ρώτησε και υποστήριξε ότι η αποτίμηση που έχει γίνει, είναι στο 2% του χρέους .

Παίζετε με τις λέξεις επειδή δεν έχετε αντικείμενο πολιτικής, πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας απαντώντας στα πυρά του κ. Στουρνάρα και τον κατηγόρησε ότι δίπλα στο μνημόνιο βάζει μόνο τις λέξεις εφαρμογή και υπακοή.

Όπως επεσήμανε, στον πίνακα αποκρατικοποιήσεων 2013-2016 έχουν προβλεφθεί για το 2013 αποκρατικοποιήσεις 2,557 δισ. ευρώ, αλλά μεταξύ των 15 εταιρειών που θα αποκρατικοποιηθούν, είναι ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, Αστέρας Βουλιαγμένης, Κρατικά Λαχεία και ΟΠΑΠπαιγνιομηχανήματα, ΟΠΑΠ (πώληση μετοχών 33%), των οποίων η αξία είναι πάνω από 4,5 δισ. ευρώ.

Η δημόσια περιουσία υποκοστολογείται, κατήγγειλε και ρώτησε ποιος έκανε την εκτίμηση για τα 2,557 δισ.

«Είναι προσδοκόμενα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις φέτος» και όχι αποτίμηση της περιουσίας, απάντησε ο Γ. Στουρνάρας.

«Είναι 60 φορές παρακάτω από την πραγματική τους αξία. Αν δεν έχετε την ευθιξία να εγκαλέσετε αυτούς που την έκαναν, τι να σας πω;», επέμεινε ο Αλέξης Τσίπρας, ζητώντας και πάλι να μάθει ποιος έκανε την εκτίμηση.

Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε πως «η επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων είναι σημαντικό βήμα για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία» και ανέφερε ότι χθες τον επισκέφθηκαν κινέζοι επενδυτές που ενδιαφέρονται για τα αεροδρόμια.

«Αυτός είναι ο υγιής τρόπος να αναπτυχθούμε, όχι με κρατικοδίαιτες επενδύσεις», παρατήρησε και αναφέρθηκε στην «προστιθέμενη αξία των αποκρατικοποιήσεων».

Στην απάντησή του ο κ. Στουρνάρας υπερασπίστηκε την λειτουργία του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο όπως είπε, αξιοποιεί την ιδιωτική περιουσία του δημοσίου, εξασφαλίζοντας την διαφάνεια και το καλύτερο τίμημα.

Υπογράμμισε ακόμη ότι από από τα 80.000 ακίνητα του δημοσίου είναι καταπατημένα τα 28.000 (δηλαδή το 35%). «Προτιμάτε να αφήσουμε καταπατημένη;», ρώτησε τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

«Το ΤΑΙΠΕΔ λειτουργεί με τρόπο που είναι πρόκληση για τη δημοκρατία. Θεωρείτε ότι πρέπει να είναι έξω από τον δημόσιο έλεγχο;», αντέτεινε ο κ. Τσίπρας καταγγέλλοντας τον «αδιαφανή», όπως τον χαρακτήρισε, τρόπο λειτουργίας του, καθώς «αλλάζει όρους, διαρρέει εμπιστευτικές πληροφορίες, η διοίκηση νομιμοποιήθηκε αναδρομικά, δεν υπάρχει κοινοβουλευτικός έλεγχος, δεν υπάρχει πρόσβαση στα πρακτικά».« Δεν διαχειρίζονται την περιουσία που κληρονόμησαν από τον παππού τους. Εκπαραθυρώθηκε μέλος της διοίκησης, διότι λέτε ότι οι αποφάσεις πρέπει να είναι ομόφωνες», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.

Υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες διαφάνειας, απάντησε ο υπουργός Οικονομικών και σημείωσε ότι υποβάλλονται στον έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου και έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του τριμηνιαίες εκθέσεις έως 31-12-2012. Δεσμεύθηκε ακόμη να δοθούν στον ΣΥΡΙΖΑ τα πρακτικά των συνεδριάσεων του ΤΑΙΠΕΔ μετά την αποκρατικοποίηση, καθώς και ότι θα υπάρξει ειδική ενημέρωση, σε περίπτωση που ζητηθει.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις να διατεθούν για την στήριξη των ασφαλιστικών ταμείων και για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, ειδικά για τον ΟΠΑΟ προέβαλε ενστάσεις για τον τρόπο ιδιωτικοποίησής του ΟΠΑΠ αφού όπως είπε, πωλείται ως σύνολο «3 σε 1» (μετοχές και παιγνιομηχανήματα), ενώ αρχικά είχε αποφασιστεί να πωληθεί χωριστά, εξασφαλίζοντας μεγαλύτερο τίμημα.

«Η πρότασή σας δεν είναι ρεαλιστική. Τα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων τα έχουμε για μείωση χρέους και υλοποίηση του προγράμματος, έχουν υπολογιστεί στο πρόγραμμα, αν λείψουν αυτά τα χρήματα δεν υπάρχει άλλος να μας τα δανείσει», απάντησε ο κ. Στουρνάρας.

«Ως χώρα», συμπλήρωσε, «έχουμε τη μεγαλύτερη δημόσια περιουσία ως ποσοστό του ΑΕΠ», και «μέχρι στιγμής δεν έχουμε κάνει σοβαρές αποκρατικοποιήσεις». Στο σημείο αυτό προανήγγειλε την αξιοποίηση και της μικρής ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου.