Ανησυχία για το νέο κόμμα των ευρωσκεπτικιστών στη Γερμανία

Απειλή για όλα τα γερμανικά κόμματα συνιστά το νεοϊδρυθέν κόμμα Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) που υποστηρίζει την έξοδο της χώρας από το ευρώ, σύμφωνα με μια απόρρητη έκθεση του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), την οποία επικαλείται το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο n-tv.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ που αναρτήθηκε στην διαδυκτιακή πύλη ethnos.gr, το νέο κόμμα αντλεί ψηφοφόρους κυρίως από τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Φιλελεύθερους.

Είναι ενδεικτικό ότι στην τελευταία δημοσκόπηση του RTL η Εναλλακτική για την Γερμανία καταγράφει ποσοστό 3%, όσο ακριβώς είναι και οι απώλειες για το κόμμα της Καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ από την προηγούμενη μέτρηση.

Όπως επισημαίνεται ωστόσο, «κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος», για αυτό και δίδεται η συμβουλή προς τα στελέχη του SPD να μην υπερβάλλουν στην κριτική τους εναντίον του νέου κόμματος, προκειμένου να αποφύγουν με κάθε τρόπο περαιτέρω ενίσχυσή του.

Τονίζεται δε ότι το AfD είναι «μετα-λαϊκιστικό» κόμμα, καθώς αποφεύγει τα λάθη λαϊκιστικών πολιτικών σχηματισμών του παρελθόντος και εκφράζεται με πολύ πιο προσεκτικό τρόπο.