ΣΕΒ κατά ΓΣΕΕ για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας

Νέα επίθεση κατά της ΓΣΕΕ εκδηλώθηκε απόψε από τον ΣΕΒ, ο οποίος κατηγορεί τη Συνομοσπονδία ότι στρέφει την πλάτη της στα συμφέροντα των εργαζόμενων και αδιαφορεί για τους ανέργους και ότι εκπροσωπεί τον γραφειοκρατικό συνδικαλισμό των ΔΕΚΟ.

Με αφορμή την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης από τους υπόλοιπους κοινωνικούς εταίρους, την περασμένη εβδομάδα και τη σημερινή ανακοίνωση της ΓΣΕΕ ο ΣΕΒ επισημαίνει συγκεκριμένα ότι «μάταια η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ προσπαθεί να γεμίσει το αδειανό πουκάμισο μιας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) χωρίς νομική υπόσταση ούτε ουσιαστικό περιεχόμενο, για να διασώσει το φύλλο συκής του γραφειοκρατικού συνδικαλισμού των ΔΕΚΟ που η ίδια εκπροσωπεί και που δεν έχει καμία σχέση με τα προβλήματα και τις αγωνίες των εργαζομένων» και προσθέτει:

«Ο ΣΕΒ εκπροσωπεί την πραγματικότητα των χιλιάδων εργαζομένων στις επιχειρήσεις-μέλη του οι οποίοι απολαμβάνουν τις καλύτερες συνθήκες εργασίας και τις καλύτερες αμοιβές. Γι αυτό και είμαστε οι μόνοι που εξασφαλίζουμε στη πράξη το επίδομα γάμου. Ο ΣΕΒ έχει επανειλημμένα καλέσει τη ΓΣΕΕ να συζητήσουμε για ένα νέο πρότυπο μιας σύγχρονης και ισχυρής Συλλογικής Σύμβασης. Με τις κόκκινες γραμμές και τους δήθεν ανένδοτους αγώνες η ΓΣΕΕ άφησε ελεύθερο το πεδίο στις εργασιακές συνταγές της Τρόικας, στις οποίες μόνο ο ΣΕΒ έχει αντιπαραθέσει ουσιαστικό αντίλογο. Με την νοοτροπία και τη στάση της, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ υπονομεύει στην πράξη το θεσμό της ΕΓΣΣΕ, στρέφει την πλάτη της στα συμφέροντα των εργαζόμενων και αδιαφορεί για τους ανέργους. Ο ΣΕΒ δεν πρόκειται να συμμετάσχει στο θέατρο σκιών ενός στημένου κοινωνικού διαλόγου. Θα είναι παρών όταν ο κοινωνικός διάλογος αγκαλιάσει την ουσία και αντιμετωπίσει τις αγωνίες των εργαζομένων».

Υπενθυμίζεται ότι ο ΣΕΒ, παρά την αρχική διακήρυξη των βιομηχάνων ότι δεν θα περικόψουν το επίδομα, δεν υπέγραψε την συλλογική σύμβαση διατήρησης του επιδόματος γάμου 10% γιατί απείχε από την διαπραγμάτευση της 14ης Μαΐου με του υπόλοιπους κοινωνικούς εταίρους.

Η σημερινή επίθεση του ΣΕΒ είναι απάντηση στη χθεσινή ανακοίνωση τηε ΓΣΕΕ η οποία χαρακτηρίζει τον ΣΕΒ ως «Θυγατρική» των δανειστών. Συγκεκριμένα η επίμαχη παράγραφος της χθεσινής ανακοίνωσης της ΓΣΕΕ αναφέρει: «Απαντήθηκε με πολιτικούς όρους η λυσσαλέα επίθεση και η υποκριτική στάση του προέδρου του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλου, κατά του θεσμού της ΕΓΣΣΕ και κατά των κοινωνικών εταίρων που τη συνυπογράφουν. Ο ΣΕΒ και ο κ. Δασκαλόπουλος, συμπεριφέρονται ως το «τιμωρημένο παιδί» της ΤΡΟΙΚΑ και της Κυβέρνησης και έχουν εκχωρήσει προ πολλού στους Τροϊκανούς του κ.Τόμσεν το ρόλο του εκπροσώπου του ΣΕΒ, τον οποίο έχουν μετατρέψει σε "ΘΥΓΑΤΡΙΚΗ" των δανειστών. Οι αποφάσεις ή οι προτροπές του ΣΕΒ προς τις επιχειρήσεις-μέλη του είναι «κενές περιεχομένου» ή αλλιώς κατά τον προσφιλή του χαρακτηρισμό «αδειανό πουκάμισο». Εμείς απλά θέλουμε να τους συμβουλεύσουμε «εν οργή μήτε λέγειν μήτε πράττειν»!»