Freedom House: «Εν μέρει Ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα»

Στις χώρες με «Εν μέρει Ελευθερία του Τύπου» κατατάσσεται η Ελλάδα, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του μη κερδοσκοπικού ερευνητικού οργανισμού Freedom House που εδρεύει στις ΗΠΑ. Η Ελλάδα αξιολογήθηκε με 41 βαθμούς έναντι 30 που είχε πέρυσι και κατατάσσεται στην 85η θέση μεταξύ των 197 χωρών που εξετάστηκαν. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην έκθεση «εξαιτίας της οικονομικής κρίσης τα ελληνικά ΜΜΕ υπέστησαν ευρύτατες περικοπές προσωπικού, ενώ ορισμένα αναγκάστηκαν να διακόψουν τη λειτουργία τους». Παράλληλα τονίζεται ότι εντάθηκαν οι νομικές αλλά και σωματικές επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων. 

«Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα μια γενικότερη εντύπωση ότι τα ΜΜΕ στην Ελλάδα δεν μπορούν πλέον να φέρουν σε πέρας τον ρόλο τους ως ανεξάρτητοι παρατηρητές και να συνεχίσουν να ενημερώνουν επαρκώς τους έλληνες πολίτες για κρίσιμης σημασίας θέματα που τους απασχολούν, όπως τα μέτρα λιτότητας και η διαφθορά», αναφέρει χαρακτηριστικά το “Freedom House”.

Στην έκθεση υπάρχει επίσης αναφορά στην υπόθεση του δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη, ο οποίος συνελήφθη με την κατηγορία της παραβίασης προσωπικών δεδομένων λόγω της δημοσίευσης από μέρους του της λεγόμενης «Λίστας Λαγκάρντ» με καταγγελλόμενους φοροδιαφεύγοντες. Η έκθεση μιλά και για πολιτικά υποκινούμενες απολύσεις και διακοπές συμβολαίων σε κρατικά και ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης, καθώς και για σωματικές επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων από το ακροδεξιό κόμμα της Χρυσής Αυγής.

Σε διεθνές επίπεδο η έκθεση για την Ελευθερία του Τύπου του οργανισμού "Freedom House” τονίζει ότι ο αριθμός ανθρώπων με πρόσβαση σε ελεύθερα μέσα ενημέρωσης μειώθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα εδώ και πάνω από μια δεκαετία, ενώ αναφέρει ότι η ελευθεροτυπία στην Ευρώπη αδυνάτισε λόγω της οικονομικής κρίσης. Εκτός απ’ την Ελλάδα στην κατηγορία χωρών με «Εν μέρει Ελευθερία του Τύπου» παραμένει και η Ιταλία στην 69η θέση, ενώ η Κύπρος βρίσκεται στην 45η θέση.