Δ. Κουτσούμπας: «Ως ΚΚΕ θεωρούμε ότι πρέπει οι εργαζόμενοι να γυρίσουν την πλάτη στα κόμματα που κυβερνούν σήμερα, στα κόμματα που ευθύνονται για την κρίση»

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, το πρωί της Παρασκευής, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σημείωσε:

«Αυτές τις ημέρες γίνεται συζήτηση και δεν αφορά μόνο τη ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία, δεν αφορά μόνο άλλους δημόσιους οργανισμούς και την ΕΡΤ για τους οποίους εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας, αφορά το ζήτημα στην κατεύθυνση της πάλης, αυτό που λέμε "όλοι μαζί". Όλοι μαζί, ναι. Όλοι μαζί όμως, ποιοι; Εμείς θεωρούμε ότι όλοι μαζί πρέπει να είναι οι εργάτες, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι άνεργοι, οι φτωχοί αγρότες, η νεολαία, οι γυναίκες. Να παλεύουν, να δρουν από κοινού να φτιάξουν τη λαϊκή τους συμμαχία, μια μεγάλη λαϊκή συμμαχία που έχει ανάγκη ο τόπος. Κατεύθυνση με προοπτική ρήξης με αυτό το σύστημα, στην κατεύθυνση να διεκδικήσει ο λαός τη δική του εξουσία.

Και βεβαίως όταν λέμε όλοι μαζί δε μπορεί ο εργαζόμενος να εννοεί μαζί με τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, με ηγεσίες του συνδικαλιστικού κινήματος που όλα αυτά τα χρόνια βοήθησαν να περάσει ο εργοδοτικός κυβερνητικός συνδικαλισμός, ο ρεφορμιστικός συνδικαλισμός και έφεραν σ’ αυτή την κατάσταση που βρίσκεται σήμερα το κίνημα. Δεν εννοούμε όλοι μαζί με ηγεσίες πολιτικών κομμάτων, όπως αυτές της συγκυβέρνησης ή και άλλα κόμματα όπως η αξιωματική αντιπολίτευση που λένε μεγάλα λόγια ή σε νέους σωτήρες που μπορεί να εμφανίζονται γιατί τέτοιοι δεν υπάρχουν. Η λύση πρέπει να δοθεί από τον ίδιο το λαό, από το εργατικό λαϊκό κίνημα, από τη λαϊκή συμμαχία με όλα αυτά τα κοινωνικά στρώματα. Και από αυτή την άποψη έχει μεγάλη σημασία – γιατί γίνεται τεράστια προπαγάνδα και δημαγωγία και προσπάθεια αποπροσανατολισμού – αυτό που λέει το ΚΚΕ, το εργατικό ταξικό κίνημα για δημόσιο φορέα.

Για παράδειγμα για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση ή για άλλους οργανισμούς δεν εννοούμε επιστροφή στο παρελθόν, σε αυτό που ζήσαμε τόσο αρνητικά και που έφτασε η κατάσταση εδώ που έφτασε. Δε σημαίνει ότι δεν έχουμε παρατηρήσεις για την ποιότητα της ενημέρωσης, για τη διάρθρωση του ίδιου του οργανισμού, για το πώς αξιοποιούνται οι εργαζόμενοι, πως συμμετέχουν σ’ αυτή τη διαδικασία, αλλά εννοούμε ένα δημόσιο φορέα υπό κρατικό έλεγχο, όπου και οι εργαζόμενοι θα μπορούν να ασκούν έλεγχο από τα κάτω μέχρι τα πάνω, όπου θα μπορούν να καθορίζουν τις τύχες τους. Και αυτό είναι ζήτημα του εργατικού λαϊκού κινήματος, είναι ζήτημα πάλης όλων των υπόλοιπων εργαζομένων.

Άρα, ως ΚΚΕ θεωρούμε ότι πρέπει ο λαός, οι εργαζόμενοι να γυρίσουν την πλάτη στα κόμματα που κυβερνούν σήμερα, στα κόμματα που ευθύνονται για την κρίση και που μας έχει φτάσει μέχρι εδώ που είμαστε, χειροτερεύοντας το βιοτικό επίπεδο του λαού, έχοντας χιλιάδες απολυμένους και ταυτόχρονα να γυρίσει την πλάτη, να μην επαναπαυθεί σε όσα του τάζουν διάφοροι νεοφώτιστοι σωτήρες που θέλουν να γίνουν χαλίφηδες στη θέση του χαλίφη. Η λύση είναι λαϊκή συμμαχία, ενότητα των εργαζομένων, λαϊκή πάλη μέχρι την τελική νίκη που θα είναι ο λαός πραγματικά πρωταγωνιστής των εξελίξεων με την εργατική τάξη μπροστά».