Συνεχίζονται τα επεισόδια στην Τουρκία

Καζάνι που βράζει συνεχίζει να θυμίζει η Τουρκία. Οι συμπλοκές διαδηλωτών με δυνάμεις της αστυνομίας είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο.

Χιλιάδες διαδηλωτές παραμένουν στην πλατεία Ταξίμ, στην Κωνσταντινούπολη. Έχουν φτιάξει αυτοσχέδια οδοφράγματα για να εμποδίσουν την πρόσβαση στους αστυνομικούς.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξακολουθεί να θεωρεί τις διαδηλώσεις «επίθεση» εναντίον της λαϊκής βούλησης. Σε ομιλία του στην Κωνσταντινούπολη, σε ημερίδα με θέμα τις σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ, έκανε λόγο για «εκστρατεία ψεμάτων.»

Ο Ερντογάν ξεκαθάρισε πως «όποιος θέλει να ζητήσει το λογαριασμό από την κυβέρνηση μπορεί να το κάνει στις κάλπες.» Το Σάββατο θα συνεδριάσει εκτάκτως η εκτελεστική επιτροπή του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, για την κρίση που έχει ξεσπάσει στην Τουρκία
 
Ασυμβίβαστος αλλά με ηπιότερους τόνους ο Ερντογάν
 
Εντωμεταξύ αμετακίνητος στη στάση του, αλλά με χαμηλότερους τόνους απέναντι στους διαδηλωτές, εμφανίστηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην ομιλία του κατά τη διάρκεια διάσκεψης για τις σχέσεις Τουρκίας-Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο τούρκος πρωθυπουργός είπε μάλιστα χαρακτηριστικά: «είμαστε ανοιχτοί απέναντι στις δημοκρατικές διεκδικήσεις».

«Είμαστε κατά της βίας, της τρομοκρατίας, των βανδαλισμών και των πράξεων που απειλούν την ελευθερία των άλλων στο όνομα της δικής τους ελευθερίας. Καλωσορίζουμε από καρδιάς αυτούς που έχουν δημοκρατικές προθέσεις», είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Ο Ερντογάν στην ομιλία του, επανέλαβε ότι αισθάνεται πρωθυπουργός όλης της Τουρκίας, όχι μόνο των υποστηρικτών του. Οι πολίτες πάντως φαίνονται διχασμένοι σε σχέση με τη στάση του.

Για χρήση υπερβολικής βίας από την αστυνομία έκανε λόγο και ο επίτροπος για τη Διεύρυνση, Στέφαν Φούλε, που δήλωσε παράλληλα ότι αισθάνεται ικανοποίηση για την παραδοχή της κυβέρνησης γύρω από το ζήτημα.