Ενίσχυση επιχειρήσεων σε Πορτογαλία και Ιταλία - Αποκλείεται η Ελλάδα !

Επέκταση του προγράμματος διμερούς βοήθειας για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Πορτογαλία και την Ιταλία, αλλά όχι στην Ελλάδα προαναγγέλλει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξή του στην Wirtschaftswoche.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της οικονομικής επιθεώρησης Wirtschaftswoche, η γερμανική κυβέρνηση επιδιώκει την επέκταση του προγράμματος στήριξης μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω της κρατικής αναπτυξιακής τράπεζας KfW στην Πορτογαλία και την Ιταλία. Υπενθυμίζεται ότι το εν λόγω πρόγραμμα υλοποιείται ήδη στην Ισπανία. «Είπα στον πορτογάλο ομόλογό μου ότι μπορούν και εκείνοι να έχουν το πρόγραμμα αυτό», δηλώνει στην Wirtschaftswoche ο κ. Σόιμπλε, που όπως υπογραμμίζει σκοπεύει να προτείνει το σχέδιο και σε μέλη της ιταλικής κυβέρνησης. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αυτού του είδους το σχέδιο βοήθειας μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι δύσκολο να υλοποιηθεί στην Ελλάδα, με δεδομένο ότι η χώρα δεν διαθέτει κατάλληλη αναπτυξιακή τράπεζα. 

Υπενθυμίζεται ότι η γερμανική πρωτοβουλία προβλέπει τη διάθεση κονδυλίων από την KfW προς τις αντίστοιχες αναπτυξιακές τράπεζες των χωρών του Νότου –στην περίπτωση της Ισπανίας είναι η ICO που θα λάβει από την KfW περίπου 800 εκατομμύρια ευρώ για να τα διαθέσει στην στήριξη ισπανικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων.