Daily Mail: Αυξάνεται ο αριθμός των παιδιών στην Ελλάδα που μπαίνουν σε ιδρύματα λόγω ανέχειας

Σε ρεπορτάζ για τα ανήλικα παιδιά στην Ελλάδα, τα οποία οι γονείς τους αφήνουν σε ιδρύματα γιατί δεν μπορούν να τα συντηρήσουν, προχώρησε η Daily Mail. O Ιαν Μπίρελ για λογαριασμό της Daily Mail, επισκέφθηκε το Ζάννειο Ιδρυμα Παιδικής Προστασίας και Αγωγής στην Εκάλη, προκειμένου να δει και να συνομιλήσει με ανήλικα παιδιά, τα «ξεχασμένα θύματα της κρίσης της ευρωζώνης» όπως τα αποκαλεί, παιδιά τα οποία οι γονείς τους υποχρεώνονται να αφήσουν σε ορφανοτροφεία και ιδρύματα φροντίδας ανηλίκων, καθώς λόγω της ανέχειας δεν μπορούν να τους καλύψουν ούτε τις βασικές τους ανάγκες.

Επικαλούμενος στελέχη φιλανθρωπικών οργανώσεων και ιδρυμάτων, ο απεσταλμένος της εφημερίδας σημειώνει ότι έχει πολλαπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των παιδιών που μεγαλώνουν μακριά από την οικογένειά τους λόγω οικονομικής στενότητας. Μία οργάνωση αρωγής έχει αναφέρει πως 80 στα 100 παιδιά που φιλοξενεί χρειάζονται βοήθεια για οικονομικούς λόγους. Επισημαίνεται δε ότι όλο και περισσότερα από αυτά τα παιδιά προέρχονται από οικογένειες της μεσαίας τάξης.

Ο Μπίρελ, συνάντησε στο Ζάννειο Ιδρυμα τρία αδέρφια ηλικίας επτά, οκτώ και εννέα ετών αντίστοιχα. Τραγικές φιγούρες είναι οι γονείς τους που επισκέπτονται τα τρία παιδιά κάθε σαββατοκύριακο. Οι γονείς είναι άνεργοι και ζουν με επίδομα 400 ευρώ το μήνα και δουλεύουν περιστασιακά «μαύρα» και προσπαθούν να ζήσουν τα άλλα δύο μικρότερα παιδιά. Ανάλογες υποθέσεις μεταφέρει η Daily Mail από το Παιδικό Χωριό SOS της Βάρης και από Το Χαμόγελο του Παιδιού.

Παραθέτοντας ορισμένα στοιχεία για το πώς η κρίση επηρεάζει τους ανήλικους στην Ελλάδα, το δημοσίευμα αναφέρει ότι το 10% των παιδιών φέρονται να είναι στα πρόθυρα της πείνας, ενώ δάσκαλοι έχουν αναφέρει πως δεν πραγματοποιούν το μάθημα της φυσικής αγωγής καθώς μαθητές τους είναι υποσιτιζόμενοι μέχρι του βαθμού να ψάχνουν στα σκουπίδια για φαγητό. Γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στη συνεχιζόμενη ύφεση, στην υψηλή ανεργία, στη μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα κατά 30% και στους αυξημένος φόρους, με την Daily Mail να αναφέρει πως η χώρα «σταυρώνεται από την προσήλωση στο ευρώ».

Τέλος, γίνεται αναφορά στην οικονομική κρίση, «το μέγεθος της οποίας υπενθύμισε στον υπόλοιπο κόσμο η υπόθεση της ΕΡΤ». Ο Μπίρελ αναφέρει, πως την εβδομάδα που βρέθηκε στην Ελλάδα, πέρα από το κλείσιμο της ΕΡΤ η χώρα υποβαθμίστηκε στην κατηγορία των αναπτυσσόμενων οικονομιών και επικρίθηκε ξανά για τη μεταχείριση των μεταναστών. Σχολιάζει επίσης ότι ο Αντώνης Σαμαράς καλείται να καταργήσει 150.000 από τις 800.000 θέσεις εργασίας στο δημόσιο, πολλές από τις οποίες είναι αποτέλεσμα κομματικών διορισμών αποτελώντας μία από τις βασικές αιτίες της κρίσης χρέους, μαζί με τα τεράστια επίπεδα φοροδιαφυγής. «Είναι τέτοια η κλίμακα της κρίσης που η οικονομική συστολή της Ελλάδας είναι ήδη διπλάσια βαθιά από της Βρετανίας κατά τη Μεγάλη Ύφεση της δεκαετίας του '30», σχολιάζει ο Μπίρελ.
πηγή: topontiki.gr
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.