RBS: Νέα μέτρα θα προκαλέσουν κατάρρευση της κυβέρνησης και επιστροφή στο GREXIT!

Εάν οι δανειστές οδηγηθούν στη λύση των νέων μέτρων, θα προκαλέσουν σχεδόν σίγουρα κατάρρευση της ελληνικής κυβέρνησης ενώ θα ξανανοίξουν ζητήματα εξόδου από το ευρώ, υπογραμμίζει η Royal Bank of Scotland.

Το ΔΝΤ αναμένεται να εντείνει τις πιέσεις του προς την Ευρώπη στην αναθεώρηση του Σεπτεμβρίου για να λάβει δύσκολες -δεδομένων και των γερμανικών εκλογών- αποφάσεις όσον αφορά στο ελληνικό πρόγραμμα, σημειώνει σε έκθεσή της η Royal Bank of Scotland.

Σύμφωνα με την έκθεση, η Ευρώπη μπορεί να κλείσει την "τρύπα" ύψους 3-4 δισ. ευρώ που άνοιξε η άρνηση των κεντρικών τραπεζών να ρολάρουν τα ελληνικά ομόλογα, επισπεύδοντας μελλοντικές πληρωμές προς την Ελλάδα έως το Σεπτέμβριο.

Σε αυτή τη φάση, τέσσερις είναι οι επιλογές για την Ελλάδα:

- Ένα μεγάλο "κούρεμα" του επίσημου τομέα (ΟSI).

- "Μπαλώματα" στη χρηματοδότηση μέσω αύξησης των εκδόσεων εντόκων γραμματίων και νέων δεσμεύσεων, κάτι που θα απαιτήσει αλλαγή γνώμης από το ΔΝΤ.

- Ένα νέο "πακέτο" βοήθειας προς την Ελλάδα

- Νέα μέτρα λιτότητας
Η RBS υπογραμμίζει ότι είναι ιδιαίτερα δύσκολο να δοθεί νέο "πακέτο" προς την Ελλάδα, κάτι που σημαίνει ότι θα απαιτηθεί είτε η λύση του OSI είτε νέα μέτρα λιτότητας. Εάν οι δανειστές οδηγηθούν στη λύση των νέων μέτρων, θα προκαλέσουν σχεδόν σίγουρα κατάρρευση της ελληνικής κυβέρνησης ενώ θα ξανανοίξουν ζητήματα εξόδου από το ευρώ.

Η τράπεζα εκτιμά ότι η ελληνική κυβέρνηση θα επιβιώσει βραχυπρόθεσμα και ότι είναι πιο ανθεκτική από ότι αναφέρεται στα μέσα ενημέρωσης. Ωστόσο, θα "δοκιμαστεί" εν όψει του Σεπτεμβρίου, δεδομένων των απαιτήσεων της τρόικας για απολύσεις στο δημόσιο και απελευθέρωση κλάδων της οικονομίας.