Ticker

6/recent/ticker-posts

ΣΥΡΙΖΑ: Ενιαίο κόμμα με πολλούς αστερίσκους για τις Συνιστώσες (βίντεο)

Ενιαίο κόμμα είναι πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς μετά την ιδεολογική - ιδρυτική Διακήρυξη, υπερψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία και η Πολιτική Απόφαση από το 1ο Συνέδριο του κόμματος. Το Συνέδριο ψήφισε κατά πλειοψηφία την προγραμματική θέση για διαγραφή μέρους του χρέους της χώρας, από κυβέρνηση της Αριστεράς, μετά από διαπραγμάτευση και λογιστικό έλεγχο. Πυρά κατά της κυβέρνησης εκτόξευσε από το βήμα του Συνεδρίου ο Αλέξης Τσίπρας.

Η μειοψηφήσασα πρόταση υποστήριζε την κατ' αρχήν αμφισβήτηση του συνόλου του χρέους, την χρησιμοποίηση αυτής της αμφισβήτησης ως πολιτικού όπλου και τέλος την μονομερή διαγραφή του χρέους αν κάθε άλλη προσπάθεια αποβεί μάταιη.

Το Συνέδριο απέρριψε την τροπολογία της αριστερής πλατφόρμας για το πέρασμα των τραπεζών υπό δημόσιο έλεγχο καθώς και για εθνικοποίηση στρατηγικών τομέων της Οικονομίας. Ακόμη, απέρριψε την τροπολογία της αριστερής πλατφόρμας σχετικά με το ευρώ. Η θέση της πλατφόρμας ήταν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ, εάν δεν είναι δυνατή η εφαρμογή του προγράμματος μίας κυβέρνησης της Αριστεράς, εντός της ευρωζώνης.

Μπορεί η πλειοψηφία των μελλών του συνεδρίου να απόρριψε κατά πλειοψηφία τις προτάσεις της αριστερής πλατφόρμας αλλά πρέπει να τονισθεί ότι οι προτάσεις αυτές βρήκαν μεγάλη   απήχηση στο σώμα των συνέδρων αφού ένας στους τρεις συνέδρους συντάχθηκαν  με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη και την αριστερή πλατφόρμα.

Αμφισβήτηση της Ευρωζώνης και διαγραφή του χρέους με διακοπή αποπληρωμής του

Για δικτατορία της τρόικας, δικτατορία του ευρώ και κυβέρνηση ανδρεικέλων, που δεν κάνει τίποτα άλλο από το να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των δανειστών, έκανε λόγο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης από το βήμα του ιδρυτικού του συνεδρίου.

Όπως ανέφερε «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κάνει το συνέδριο για εσωτερική κατανάλωση, δεν κάνουμε ένα συνέδριο για να λύσουμε διαφορές μεταξύ μας ή για να αντιμετωπίσουμε προβλήματα με τις συνιστώσες ή προβλήματα εκλογής αντιπροσώπων».

«Το συνέδριο» τόνισε ο Π. Λαφαζάνης «αφορά την κοινωνία και την Ελλάδα που βουλιάζει, στην οποία απολύονται χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι, που διαλύεται η πλουτοπαραγωγική της βάση». Και αυτό, όπως εξήγησε, συμβαίνει γιατί «έχει επιβληθεί η δικτατορία του ευρώ. Το να μη φύγει η χώρα από το ευρώ. Την έχει επιβάλει η Γερμανία, οι ευρωπαίοι τραπεζίτες μέσω της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και το διεθνές κεφάλαιο μέσω του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου».

«Μετά από τρία χρόνια μνημονιακής λεηλασίας» συνέχισε ο Π. Λαφαζάνης «δεν είναι δυνατό να επιβάλλεται η ατζέντα της συζήτησης από την τρόικα και να έχουμε ανεχθεί αυτήν την απαγόρευση. Να μην έχουμε ανοίξει καμία συζήτηση για το ευρώ και όποιος τολμά να πει μία κουβέντα να αντιμετωπίζεται ως ευρωσκεπτικιστής και αντιευρωπαϊκός, λες και η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μόνο η ΟΝΕ του Μάαστριχτ».

Επιπλέον, επισήμανε πως «δεν μιλάμε για διαγραφή μέρους του χρέους, αλλά για διαγραφή όλου του χρέους. Έχουμε όπλο για να το κάνουμε, την στάση πληρωμών καθαρά και ξάστερα». Και η θέση αυτή, σημείωσε, «δεν είναι δρόμος τυχοδιωκτικός ή χάιδεμα αυτιών, είναι ο δρόμος για να περάσουμε απέναντι. Όχι εύκολα, πολύ δύσκολα, με πόνο και θυσίες, γιατί αυτός που πορευόμαστε είναι φαύλος κύκλος χωρίς τέλος».

Σχετικά με τη σύσταση του ενιαίου κόμματος, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης αναρωτήθηκε: «Υπάρχει κανείς εδώ μέσα που δεν θέλει όλοι μαζί να καθορίσουμε τον ενιαίο ΣΥΡΙΖΑ; Όμως, όπως εξήγησε, ενιαίος ΣΥΡΙΖΑ δεν σημαίνει ούτε ότι πετάμε βαρίδια από το σκάφος ούτε ότι στέλνουμε τελεσίγραφα. Ενιαίος ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει αυτό που έχουμε στην καρδιά μας, σημαίνει αγώνες, και στο Ραδιομέγαρο και στο δρόμο».

Και κλείνοντας την εισήγησή του, τόνισε: «Δεν περισσεύει κανένας, απολύτως κανένας, είμαστε ενωμένοι γιατί πιστεύουμε στη Δημοκρατία» συμπληρώνοντας πως «με συναινέσεις μπορούμε να βγούμε περισσότεροι, και όχι λιγότεροι, από το συνέδριο».

Διαφωνία Γλέζου για Καταστατικό και Συνιστώσες


Αντίθετος με την υιοθέτηση Καταστατικού από τον ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ο Μανώλης Γλέζος, κατά τη διάρκεια της σχετικής συζήτησης στο ιδρυτικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

«Άλλο ενιαίος φορέας, άλλο ενιαίο κόμμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται έναν κανονισμό λειτουργίας αλλά όχι καταστατικό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Σχολιάζοντας ορισμένες διατυπώσεις σχετικά με το θέμα των συνιστωσών, ο κ. Γλέζος ανέφερε ότι «με κάνουν να επαναστατώ».

Όπως επεσήμανε «οι συνιστώσες είναι εγγύηση για τον ΣΥΡΙΖΑ» και τόνισε πως «αν εμείς διαπιστώσουμε ότι κατοχυρώνονται, θεσμοθετούνται τα δικαιώματα των μελών του ΣΥΡΙΖΑ, στα οποία έχουμε συμφωνήσει, τότε και εμείς θα προχωρήσουμε, αλλιώς μην περιμένετε».