Πρόοδος… και πολλοί “αστερίσκοι” στην αξιολόγηση της τρόικα - Mε το "σταγονόμετρο" η εκταμίευση!

Ανακοίνωση σχετικά με την πορεία εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος εξέδωσε η τρόικα, η οποία αν και σημειώνει ότι έχει γίνει σημαντική πρόοδος, παράλληλα τονίζει ότι η εφαρμογή έχει καθυστερήσει σημαντικά σε πολλούς τομείς. Η τρόικα επισημαίνει, μεταξύ άλλων, τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην Υγεία, το φορολογικό και το δημόσιο, ενώ επί της ουσίας ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να δεχθεί τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13%, καθώς όπως σημειώνει στην ανακοίνωση, η συμφωνία σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων «ad referendum» με τις ελληνικές αρχές δεν προβλέπει τη προσωρινή μείωση του συντελεστή», αν και αναφέρεται ότι το ζήτημα θα παραμείνει «υπό συζήτηση».

Αναλυτικά στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:
* Κλιμάκια αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) ολοκλήρωσαν την αποστολή επανεξέτασης του οικονομικού προγράμματος της Ελλάδας.
* Η αποστολή κατέληξε σε συμφωνία σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων ‘ad referendum’ με τις ελληνικές αρχές, για τις οικονομικές και δημοσιονομικές πολιτικές που απαιτούνται ώστε να εξασφαλιστεί ότι το πρόγραμμα είναι σε καλό δρόμο για την επίτευξη των στόχων του.
* Η αποστολή και οι αρχές συμφώνησαν ότι οι μακροοικονομικές προοπτικές παραμένουν σε γενικές γραμμές σύμφωνες με τις προβλέψεις του προγράμματος, με προοπτική τη σταδιακή επιστροφή στην ανάπτυξη το 2014. Ωστόσο, οι προοπτικές παραμένουν αβέβαιες.
* Αν και εξακολουθεί να σημειώνεται σημαντική πρόοδος, η εφαρμογή του προγράμματος καθυστερεί σε ορισμένους τομείς.
* Οι ελληνικές αρχές έχουν δεσμευθεί να λάβουν διορθωτικά μέτρα για να εξασφαλίσουν την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων για το 2013-2014 και να επιτευχθεί το πρωτογενές αποτέλεσμα του τρέχοντος έτους.
* Οι δράσεις αυτές περιλαμβάνουν συγκεκριμένα βήματα για τον έλεγχο των υπερβολικών δαπανών στον τομέα της υγείας.
* Ο φόρος εισοδήματος, ο φόρος ακίνητης περιουσίας και ο φορολογικός κώδικας υπόκεινται σε μεταρρυθμίσεις, ενώ ενισχύεται η αποτελεσματικότητα της φορολογικής διοίκησης. Επίσης, οι ελληνικές αρχές δεσμεύτηκαν να λάβουν μέτρα για αποτελεσματική εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στη δημόσια διοίκηση, όπως η ολοκλήρωση των οργανογραμμάτων μέχρι το τέλος του έτους, η εφαρμογή καθεστώτων κινητικότητας και εσωτερικής ανακατανομής προσωπικού, και η επίτευξη των συμφωνηθέντων στόχων για τις υποχρεωτικές εξόδους.
* Με την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα να έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, οι ελληνικές αρχές έχουν δεσμευτεί να λάβουν περαιτέρω μέτρα για να διασφαλίσουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, περιλαμβανομένης της πώλησης δύο ενδιάμεσων τραπεζών και της ολοκλήρωσης της στρατηγικής τους για ένα τραπεζικό σύστημα τεσσάρων πυλώνων.
* Οι μεταρρυθμίσεις αυτές αποτελούν ένα ακόμη σημαντικό βήμα για τη διευκόλυνση της προσαρμογής και την ανάπτυξη. Η αποστολή συζήτησε επίσης με τις αρχές για την πρόοδο όσον αφορά την ενίσχυση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, μεταξύ άλλων, μέσω στοχοθετημένων προγραμμάτων απασχόλησης και κατάρτισης, με την υποστήριξη της ΕΕ, καθώς και προγράμματος για την παροχή στους ανασφάλιστους πρόσβασης στην πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη.
* Η κυβέρνηση προετοιμάζει την απαραίτητη νομοθεσία για τη στήριξη του οικονομικού της προγράμματος και θα καταθέσει σύντομα στο Κοινοβούλιο ένα πολυνομοσχέδιο.
* Οι ελληνικές αρχές προετοιμάζουν επίσης υπουργικές αποφάσεις και άλλες νομικές ενέργειες, προκειμένου να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους κατά τις προσεχείς ημέρες.
» Η συμφωνία σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων δεν προβλέπει προσωρινή μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στα εστιατόρια και την τροφοδοσία, αλλά αυτό το σημαντικό για τις αρχές ζήτημα θα παραμείνει υπό συζήτηση με αξιωματούχους της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ.
* Το Eurogroup και το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ αναμένεται να εξετάσουν το αίτημα για έγκριση των αποτελεσμάτων της επανεξέτασης κατά τον τρέχοντα μήνα».
Αντιδράσεις κομμάτων

Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος, δήλωσε για τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα:
«Οι προοπτικές παραμένουν αβέβαιες τονίζει η τρόικα στη δήλωσή της, δηλαδή μετά από 4.000 αυτοκτονίες, δύο εκατομμύρια ανέργους και κακοπληρωμένους και χιλιάδες νέες απολύσεις, η τρόικα αναγνωρίζει ότι έρχεται χάος. Τελικά η Siemens και ο Χριστοφοράκος κυβερνούν σήμερα με τους εκβιαζόμενους κυβερνητικούς εταίρους».

Το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για τη λήξη των "διαπραγματεύσεων" και το νέο πολυνομοσχέδιο:
«Σαν έτοιμη από καιρό, η κυβέρνηση ολοκλήρωσε και το νέο γύρο "διαπραγματεύσεων" με την τρόικα, συμφωνώντας ψυχή τε και σώματι στις νέες ανθρωποθυσίες. Οι απολύσεις, ο νέος μηχανισμός διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού που θα τον συμπιέσει περαιτέρω καθώς και τα νέα μνημονιακά μέτρα για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού αποτελούν τη χειρότερη απόδειξη της παταγώδους αποτυχίας του μνημονιακού προγράμματος που περιβάλλεται από ανέξοδες αναφορές περί ανάπτυξης και χιλιοειπωμένους εκβιασμούς προς τον ελληνικό λαό. Εξάλλου, η αναφορά στην ανακοίνωση της τρόικας για την "αβέβαιη προοπτική ανάπτυξης" της ελληνικής οικονομίας και για το 2014 προαναγγέλλει και τις νέες αποτυχίες που θα οδηγήσουν σε ακόμα πιο βάρβαρα μνημονιακά μέτρα. Η δε μείωση στον ΦΠΑ στην εστίαση αποτελεί το πιο σύντομο μνημονιακό ανέκδοτο. Έχουν αναγάγει ως εχθρό τους τους εργαζόμενους και τη νεολαία, ακυρώνοντας τις προσδοκίες τους για ένα καλύτερο αύριο.
Η ανατροπή της μνημονιακής πολιτικής και των εκφραστών της αποτελεί μονόδρομο για την έξοδο από την κρίση και εγγύηση για τη δημοκρατία».

Ο Εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ, πρ. Βουλευτής Κ. Αϊβαλιώτης έκανε την εξής δήλωση:
«Παρακολουθώντας όλα αυτό το πήγαινε-έλα, διερωτάται κανείς τι σόϊ " διαπραγμάτευση" γίνεται: οι αποτυχημένοι της τρόϊκας ζητούν απολύσεις και αυτοί λένε "ναι" στις απολύσεις, την ΕΡΤ την ξεχαρβάλωσαν και έχει ακόμη "μαύρο", ενώ ο ΦΠΑ στην εστίαση είναι ο υψηλότερος στην τουριστική Ευρώπη ενώ φτάνουμε ήδη στην καρδιά της τουριστικής περιόδου. Τι τους θέλουμε τόσους υπουργούς , όταν κυβερνούν οι - κατά δήλωσή τους- αποτυχημένοι του ΔΝΤ και της ΕΕ : ...»

Ο εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων, Θανάσης Παπακωνσταντίνου, δήλωσε: «Οι εξετάσεις απέναντι στην τρόικα απαιτούν σειρά νέων μέτρων για να καλύψουν τρύπες και κενά, με την κυβέρνηση να επιλέγει για άλλη μια φορά τη γνωστή συνταγή του κατεπείγοντος. Πέρα από τους άμεσα θιγμένους, το πλήγμα στην οικονομία, την κοινωνία και τις προοπτικές της χώρας συνεχίζεται, ως εάν να θεωρούν οι κυβερνητικοί εταίροι ότι δεν συνέβη τίποτε την προηγούμενη τριετία, ως εάν όλα να γίνονταν σωστά πριν την κρίση. Οι στρεβλώσεις εξακολουθούν και η αδιαφάνεια στη λήψη αποφάσεων διευρύνεται προς χάριν του "success story” ενόσω το αδιέξοδο βαθαίνει και διαιωνίζεται».

Tο Eurogroup ενέκρινε εκταμίευση με το "σταγονόμετρο"

Τα μέλη του Εurogroup έλαβαν την απόφαση να δοθεί τμηματικά η δόση του δανείου προς την Ελλάδα, αναφέρουν πηγές από τις Βρυξέλλες που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Η πρώτη δόση από θα δοθεί από τις χώρες της ευρωζώνης είναι ύψους 2,5 δισ. και θα δοθεί μέσα στον Ιούλιο . Θα δοθεί όμως επιπλέον  και 1,5 δισ. από τα κέρδη του ευρωσυστήματος από τα ελληνικά ομόλογα που αγόρασε κατά τη διάρκεια της κρίσης (SMP), σύμφωνα με την «Καθημερινή», αλλά αυτά δεν αποτελούν μέρος του δανείου, αλλά διευκολύνουν την αντιμετώπιση των υποχρεώσεων της χώρας μας.
Σύμφωνα πάντα με το  Reuters η Ελλάδα θα εισπράξει  συνολικά τον Ιούλιο 4 δισ.  ( 2,5 δισ. από τις χώρες της ευρωζώνης και 1,5 δισ. από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα).

Τον Αύγουστο 1,8 δισ. από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

Τον Οκτώβριο  1 δισ. (τα 500 εκατ. από τις χώρες της ευρωζώνης και τα 500 εκατ. από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Επισήμως βέβαια, η έγκριση των παραπάνω ποσών, δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Είναι φανερό πώς πρόκειται για μια αμιγώς πολιτική απόφαση, καθώς η έκθεση της τρόικας προς τα μέλη του Eurogroup , εξέφραζε σοβαρές επιφυλάξεις για την πρόοδο του ελληνικού προγράμματος. Απόφαση που ελήφθη, προκειμένου η χώρα μας να διαθέτει ρευστότητα για τα ομόλογα που λήγουν μέσα στον Αύγουστο και απαιτούνται μεγάλα ποσά για εξόφλησή τους, ώστε να μην προκύψει κυβερνητική και οικονομική κρίση, πριν από τις γερμανικές εκλογές.

Την φήμη για την τμηματική καταβολή του ποσού της δόσης, είχαν επιβεβαίωσει προσερχόμενοι στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών του Eurogroup στις Βρυξέλλες, ο επικεφαλής του  Γερούν Ντάισελμπλουμ,  ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ενώ κατά της τμηματικής εκταμίευσης η αυστριακή υπουργός Οικονομικών Μαρία Φέκτερ, επισημαίνοντας τις μεγάλες ανάγκες για ρευστότητα που έχει η Ελλάδα.
πηγή: eklogika.gr