Το ΔΝΤ παραδέχθηκε ακόμα ένα λάθος αλλά δεν αλλάζει το πρόγραμμα σκληρής λιτότητας

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο παραδέχεται ακόμα ένα τραγικό λάθος για την Ελλάδα, αυτή τη φορά αναφέρεται σε υπερ-αισιόδοξες προβλέψεις για το ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Επίσης προσπαθεί να αδυνατίσει την προηγούμενη παραδοχή του για το δημοσιονομικό πολλαπλασιαστή.

Οπως καταλαβαίνεις ο καθένας, δεν είναι σοβαρά πράγματα και μάλιστα από ένα παγκόσμιο οργανισμό, οι αξιωματούχοι του οποίου αρέσκονται να ισχυρίζονται ότι είναι αλάνθαστοι.

Η αλήθεια είναι ότι τα λάθη από το Μάιο του 2010 είναι πολλά και έχουν επηρεάσει δραματικά τις ζωές των ανθρώπων στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της νότιας Ευρώπης.

Η βασική έμμεση παραδοχή του Ταμείου είναι ότι το Ελληνικό Πρόγραμμα βασίστηκε σε λάθος εκτιμήσεις και οι λάθος εκτιμήσεις έγιναν από τα στελέχη του που αποδέχθηκαν προτάσεις από την Αθήνα, οι οποίες αποδείχθηκαν ανεφάρμοστές. Σε συνδυασμό με τη μή υλοποίηση των υποσχέσεων της ελληνικής κυβέρνησης και τις καθυστερήσεις που παρατηρήθηκαν φτάσαμε στη σημερινή τραγική κατάσταση της οικονομίας και στη πτώχευση χιλιάδων ανθρώπων στην Ελλάδα.

Οταν συναντήσαμε την κ. Λαγκάρντ την 1η Αυγούστου, δεν είπε τίποτα για το νέο λάθος αν και είχε την έκθεση στα χέρια της, αντίθετα υποστήριξε ότι φταίνε για όλα οι καθυστερήσεις και οι απανωτές εκλογές.

Το ερώτημα είναι εάν μετά και από αυτό το λάθος, το Ταμείο θα αλλάξει το Πρόγραμμα της σκληρής λιτότητας που επιβλήθηκε στην Ελλάδα και το οποίο αποδεικνύεται ότι δεν βγάζει πουθενά. Εάν αλλάξει το Πρόγραμμα θα μιλούμε για μία μεγάλη έκπληξη, αν και η εμπειρία δείχνει ότι δεν θα ιδρώσει το αυτί τους.

Πάντως, εξελίξεις θα έχουμε μετά τις γερμανικές εκλογές, διότι τότε αναμένεται και η παρέμβαση του Λευκού Οίκου, όπως υποσχέθηκε ο πρόεδρος Ομπάμα στον κ. Σαμαρά. Ο κ. Ομπάμα θεωρεί αναγκαίες τις μεταρρυθμίσεις αλλά δεν συμφωνεί με το Ελληνικό Πρόγραμμα, επειδή πιστεύει ότι η λιτότητα δεν βοηθά την ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Με βάση αυτό το δεδομένο θα είναι σημαντική η αμερικανική παρέμβαση μέσω του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου –εάν γίνει πράξη- η υπόσχεση του Αμερικανού προέδρου στον πρωθυπουργό της Ελλάδας.
πηγή: miganiou.com