“Βόμβα” από Βραζιλία: Ζητά αναθεώρηση των προγραμμάτων που επέβαλε η Τρόικα στο νότο

Για αίτημα της Βραζιλίας να υπάρξει αναθεώρηση προς την κατεύθυνση της οικονομικής βιωσιμότητας των προγραμμάτων της Ελλάδας και των άλλων χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας, κάνει λόγο ανταπόκριση των Joe Leahy και James Politi για τους FINANCIAL TIMES -“Brazil Calls for IMF Eurozone Rescue Programmes Revision».

Το αίτημα δόθηκε ως εξήγηση στην αποχή του εκπροσώπου της Βραζιλίας στο ΔΝΤ Paulo Nogueira Batista από την ψηφοφορία για την έγκριση της εκταμίευσης της τελευταίας δόσης για την Ελλάδα. ‘Θεωρώ ότι αυτά τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής που δημιουργήθηκαν από την Ευρώπη είναι γενικά υπερβολικά, είναι πολύ αυστηρά’ δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Βραζιλίας Guido Mantega.

Σε άλλη δήλωσή του είπε ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο κος Batista εκτιμούν ότι τα προγράμματα διάσωσης για την Ελλάδα και άλλες χώρες της περιφέρειας της ευρωζώνης πρέπει να αναθεωρηθούν και να βελτιωθούν, ώστε να υπάρχουν καλύτερες πιθανότητες ανάκαμψης για αυτές τις χώρες’. Η απόφαση για αποχή του Batista αντιμετωπίστηκε ως ένδειξη αυξανόμενης ανησυχίας των ανερχόμενων οικονομιών για την στήριξη του ΔΝΤ στις εύπορες οικονομίες της Ευρώπης. Η σκληρή στάση του κου Mantega λέγεται ότι ικανοποίησε την βάση στήριξής του στο εσωτερικό, ενώ εκτιμάται ότι μαλακώνει τη στάση του επειδή η οικονομία της Βραζιλίας εξασθενεί.

Το δημοσίευμα αναφέρεται και στο ταξίδι του Αντώνη Σαμαρά στις ΗΠΑ, όπου ο Πρόεδρος Ομπάμα επαίνεσε τον κο Σαμαρά για ‘τις τολμηρές και δύσκολες δράσεις’ που έχει αναλάβει, ενώ δήλωσε πως οι ΗΠΑ θα στηρίξουν την Ελλάδα και το λαό της, προκειμένου ‘να δουν φως στο τέλος του τούνελ’. Προσέθεσε πάντως πως είναι σημαντικό να υπάρχει σχέδιο δημοσιονομικής σταθεροποίησης για να αντιμετωπιστεί το χρέος, αλλά είναι σημαντικό να εστιάσει η κυβέρνηση και στην ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας’. Ο ΠΘ εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα θα εξέλθει της κρίσης με ενισχυμένη οικονομία, ωφελώντας το σύνολο της Ευρώπης. ‘Περάσαμε πολλά’, είπε. ‘Οι θυσίες που έκανε ο ελληνικός λαός είναι τεράστιες, αλλά δεν θα είναι μάταιες’.

Στο ίδιο θέμα αναφέρονται και με άλλο άρθρο τους οι FINANCIAL TIMES (“Brazil Sets Fresh Sparks with IMF over Greek Bailout Rebuke”), αναφερόμενοι στην συνεχιζόμενη υποστήριξη που απολαμβάνει ο Paulo Nogueira Batista από τον υπουργό Οικονομικών της Βραζιλίας Guido Mantega, ως εκπρόσωπο της Βραζιλίας στο ΔΝΤ.

Το δημοσίευμα παραθέτει τις απόψεις καθηγητών και αναλυτών για τη σημασία της βραζιλιάνικης αποχής. Σύμφωνα με τον καθηγητή του Columbia, José Antonio Ocampo, ‘υπάρχει ευρεία δυσαρέσκεια με το ελληνικό πρόγραμμα παντού, εκτός από την Ευρώπη. Ίσως να μην ήταν επιτυχημένο πολιτικά αλλά ο Batista ήταν ειλικρινής’.

Ο Douglas Rediker, πρώην εκπρόσωπος των ΗΠΑ στο ΔΝΤ δεν εκτιμά την διαμαρτυρία Batista ως ενδεικτική αλλαγής στάσης των αναδυόμενων οικονομιών έναντι της ευρωζώνης και της διαχείρισης του ελληνικού προγράμματος διάσωσης από το ΔΝΤ: ‘η αντίδραση δεν είναι μεγαλύτερη αυτή την εβδομάδα ή την προηγούμενη από ό,τι ήταν ένα μήνα ή ένα τετράμηνο πριν’, δήλωσε.

Κατά τον Ted Truman, πρώην αξιωματούχο του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, υπάρχει υποχθονίως αναταραχή που επαπειλεί να ξεχειλίσει: η αντίδραση ‘είναι συμπτωματική των εντάσεων για όσα συμβαίνουν. Η κατάσταση στην Ελλάδα δεν είναι καλή και για όλα τα προγράμματα του ΔΝΤ υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν πως τα πράγματα θα έπρεπε να είχαν γίνει διαφορετικά’.

Κατά τον Tony Fratto, άλλο πρώην αξιωματούχο του αμερικανικού υπουργείου: ‘υπάρχει κόπωση όσον αφορά στη δυνατότητα της Ελλάδας να ανορθωθεί, ακόμη και με κόμματα που στηρίζουν πλήρως το πρόγραμμα του ΔΝΤ. Υπάρχει ευαισθησία για τον τρόπο που το ΔΝΤ χειρίζεται την Ευρώπη σε σχέση με άλλες κρίσεις κατά το παρελθόν’.

Μέρος της κριτικής που ασκείται στο ΔΝΤ σχετίζεται με τα ποσοστά δικαιώματος ψήφου που ευνοούν την Ευρώπη, λόγω των οικονομικών συνεισφορών των χωρών της και με το γεγονός ότι η επικεφαλής του υπήρξε πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας.

Πολλές αναδυόμενες οικονομίες πιστεύουν πως οι χώρες της ευρωζώνης πρέπει να παράσχουν οποιαδήποτε επιπλέον βοήθεια στην Ελλάδα, δράση που παρεμποδίζεται από τους ίδιους τους Ευρωπαίους. Το ΔΝΤ προέβλεψε ότι θα υπάρξει χρηματοδοτικό κενό της τάξης των €11 δις, ενώ πρότεινε ελάφρυνση χρέους της τάξης του 4% της οικονομικής παραγωγής (€7,4 δις) για την επόμενη διετία.

Τέλος, γίνεται λόγος για την εξισορροπητική δύναμη των David Lipton και Reza Moghadam στη διοίκηση του ταμείου. Οι δυο τους ευθύνονται για την πιο επιθετική στάση του ΔΝΤ όσον αφορά στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους, αν και τα σχέδιά τους δεν ήταν πάντα το ίδιο επιτυχημένα (περίπτωση Κύπρου).
πηγή: mignatiou.com