Μιχ. Ιγνατίου: Το “ελληνικό χαρτί” του Μπάρακ Ομπάμα

Η επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά στην Ουάσιγ­κτον ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Και το θετικό συμπέρασμα εξάγεται αβίαστα από τις δηλώσεις του Προέδρου Μπάρακ Ομπάμα και την ενημέρωση ανώτερων αξιωματούχων, οι οποίοι εξέπληξαν ευχάριστα τους συνομιλητές τους, υπογραμμίζοντας πως οι συνομιλίες του πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο και στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα αποφέρουν αποτελέσματα για την Ελλάδα.

Βεβαίως, θα περάσει ένα διάστημα μέχρι τις γερμανικές εκλογές, κατά το οποίο ο κ. Ομπάμα και η κυβέρνησή του θα αποφύγουν οτιδήποτε που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της Γερμανίας. Ομως, στο παρασκήνιο θα πιέζει για την ελάφρυνση των μέτρων στις χώρες του Νότου και τη μείωση της λιτότητας, καθώς έχει απόλυτο δίκιο όταν ο υπουργός του των Οικονο­μικών υποστηρίζει πως χωρίς ανάπτυξη και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, οι χώρες οδηγούνται σε αργό και βασανιστικό θάνατο.

Ο Αμερικανός ηγέτης δεν έχει κρύψει ότι αντιπαθεί τη λιτότητα, που στο τέλος-τέλος επηρεάζει και ταλαιπωρεί μόνο τα χαμηλά στρώματα του λαού. Οι πλούσιοι και η λεγόμενη upper μεσαία τάξη δεν αγχώνονται καθώς είναι διαπιστωμένο ότι μπορεί να μειώνονται τα έσοδά τους, αλλά ταυτόχρονα μειώνονται κατά πολύ τα έξοδά τους.

Ο κ. Σαμαράς έχει αφήσει κατά μέρος τους πανηγυρισμούς και εκτιμήθηκε ότι προτίμησε να κατεβάσει την μπάλα στο χώμα, όπως έλεγε ο προπονητής μας στο χωριό. Στην κατάσταση διασυρμού που βρίσκεται η χώρα, με κατοίκους σε απόγνωση, απαιτείται ουσία και μόνο ουσία. Οι Ελληνες πολίτες, που παρακολούθησαν λεπτό προς λεπτό την επίσκεψή του, στο τέλος της ημέρας βάζουν το χέ­­­­­­­­­­­­ρι στην τσέπη και «δεν υπάρχει μία».

Το βασικότερο δίδαγμα από τις δηλώσεις του Αμερικανού ηγέτη και την ενημέρωση των αξιωματούχων είναι ότι η διπλωματία είναι απρόβλεπτη επιστήμη. Ποιος πίστευε εν μέσω αυτής της άνευ προηγουμένου κρίσης ότι ξαφνικά η Ελλάδα θα εισχωρούσε στα αμερικανικά ραντάρ και ο πρόεδρος Ομπάμα, που μέχρι τον Μάιο χαριεντιζόταν επικίνδυνα με τον Ταγίπ Ερντογάν, θα άρχιζε να παίζει το «ελληνικό χαρτί» που εξυπηρετεί τα στρατηγικά του σχέδια; Εάν επιδείξουν την αναγκαία σοβαρότητα, θα αποδειχθεί συντόμως ότι η Ελλάδα με την Κύπρο, και με τη σύμπραξη του Ισραήλ, θα αποτελούν έδαφος σταθερότητας στην ταραγμένη Μέση Ανατολή. Και σε αυτό στοχεύει ο κ. Ομπάμα…

Συνήθως, μετά τις επισκέψεις των ηγετών στην Ουάσιγκτον, οι πλείστοι ξεχνούν να επανέλθουν και επαναπαύονται στις …δάφνες τους. Ο κ. Σαμαράς έδειξε αποφασιμένος να συνεχίσει το διάλογο με την Ουάσιγκτον διότι οι όποιες αποφάσεις απαιτούν σκληρή δουλειά για να υλοποιηθούν.
πηγή: mignatiou.com