FT: Αργά ή γρήγορα η ευρωζώνη θα διαλυθεί

Η ευρωζώνη αργά ή γρήγορα θα διαλυθεί, είναι το συμπέρασμα εκτενούς δημοσιεύματος των FT, όπου αναλύονται οι λόγοι για τους οποίους η εν λόγω εξέλιξη θεωρείται αναπόφευκτη.

Η ευρωζώνη παρομοιάζεται με ένα γωνιακό μαγαζί που δεν πάει καλά. Στα καλύτερά του δεν διασφαλίζει ένα ελάχιστο βιοτικό επίπεδο στον ιδιοκτήτη του και στα χειρότερά του δεν είναι καν σε θέση να καλύψει τα κόστη του, στηρίζοντας όλες τις ελπίδες σε δωρεές καλοθελητών.

Όπως επισημαίνεται, από την ίδρυση της ζώνης του ενιαίου νομίσματος το 1999, το κόστος εργασίας στην Γερμανία αυξήθηκε αθροιστικά λιγότερο από 13%, την ώρα που το μοναδιαίο κόστος εργασίας σε Ελλάδα, Ισπανία και Πορτογαλία ενισχύθηκε κατά 20 με 30%, ενώ στην Ιταλία η αύξηση ήταν ακόμα μεγαλύτερη. Ως εκ τούτου, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η Γερμανία εμφανίζει πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών κοντά στο 6%, ενώ οι άλλες χώρες δίνουν μάχη για την εξυγίανση των δημοσιονομικών τους. Ούτε η τραπεζική ενοποίηση αλλά ούτε και η δημοσιονομική εναρμόνιση είναι αρκετά για να διασφαλίσουν την βιωσιμότητα της ευρωζώνης όσο διατηρούνται αυτές οι ανισορροπίες, σημειώνουν οι FT.