Reuters: Πιέσεις από τρόικα για δημιουργία «ΤΑΙΠΕΔ εξωτερικού»

Πονοκέφαλο προκαλεί στην κυβέρνηση, η απαίτηση της τρόικας για τη δημιουργία εταιρίας εκμετάλλευσης δημόσιας περιουσίας με έδρα εκτός Ελλάδας, στο Λουξεμβούργο, και ανεξάρτητους ξένους διαχειριστές.

Σύμφωνα με το Reuters, το οποίο επικαλείται αξιωματούχους, η κυβέρνηση αναμένεται να δεχθεί πιέσεις γι΄ αυτό το ζήτημα το Σεπτέμβριο κατά την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας. Στόχος της μεταφοράς της έδρας του ΤΑΙΠΕΔ στο εξωτερικό, σύμφωνα με τους ελεκτές είναι η επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων.

Αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών επιβεβαιώνει ότι η πρόταση συζητείται τονίζοντας όμως ότι τον πλήρη έλεγχο της εταιρείας θα έχει το ελληνικό Δημόσιο. «Το σχέδιο έχει συζητηθεί με το ESM [...] συζητείται η έδρα της εταιρίας να είναι στο Λουξεμβούργο καθώς διευκολύνει την λειτουργίας της εταιρίας. Το ελληνικό Δημόσιο θα έχει τον πλήρη έλεγχο της εταιρίας, θα προσληφθούν ανεξάρτητοι διαχειριστές», είπε χαρακτηριστικά ο Έλληνας αξιωματούχος.

Όπως εξήγησε, «θα περιλαμβάνει μόνο ακίνητα και στόχος θα είναι να χρησιμοποιηθούν ως εγγύηση για την πώληση ομολόγων ή ομολογιών σε επενδυτές. Τα έσοδα θα χρησιμοποιούνται για την αποπληρωμή χρέους αλλά και την ανάπτυξή τους (των ακινήτων)».

Όπως αναφέρει το Reuters, η δημιουργία μιας τέτοιας εταιρίας είχε ήδη προταθεί πριν από δύο χρόνια.

Η Κομισιόν, πάντως, προχώρησε στη διάψευση του δημοσιεύματος του πρακτορείου Reuters. Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του Ευρωπαίου Επιτρόπου Όλι Ρεν, Σάιμον Ο' Κόνορ, ξεκαθάρισε ότι τέτοια πρόταση δεν έχει υιοθετηθεί ούτε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ούτε από το Eurogroup, σημειώνοντας ότι η κυριότητα του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων της Ελλάδας είναι και θα παραμείνει στα χέρια των ελληνικών αρχών.

Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων αποτελεί «πολύ σημαντικό κομμάτι στις προσπάθειες της Ελλάδας για μείωση του χρέους», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Ρεν.

Ακόμη, ο κ. Ο΄Κόνορ σημείωσε ότι στην επόμενη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, που θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες εβδομάδες, θα συζητηθεί η πορεία των ιδιωτικοποιήσεων και ο τρόπος που θα επιταχύνει την όλη διαδικασία.

Κύκλοι της κυβέρνησης διαψεύδουν, επίσης, κάθε ενδεχόμενο μεταφοράς του Ταμείου αποκρατικοποιήσεων εκτός της χώρας μας.
πηγή: voria.gr