ΗΠΑ: Αισιοδοξία από ηγέτες Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών στη Γερουσία

Οι ηγεσίες Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών και στα δύο σώματα του αμερικανικού Κογκρέσου, Βουλή και Γερουσία, διαπραγματεύονται σχέδια που θα οδηγήσουν στην αποκατάσταση της λειτουργίας του αμερικανικού δημοσίου και θα απομακρύνουν τον κίνδυνο χρεωκοπίας των ΗΠΑ.

Οι Ρεπουμπλικανοί, που ελέγχουν τη Βουλή, ανακοίνωσαν ότι σκοπεύουν να ψηφίσουν αργότερα τη Τρίτη επί νομοσχεδίου που προβλέπει άνοιγμα του δημοσίου και αποτρέπει χρεωκοπία της χώρας. Αλλά ο Λευκός Οίκος και η ηγεσία των Δημοκρατικών απέρριψαν το σχέδιο γιατί περιλαμβάνει, και πάλι, τροποποιήσεις στον νόμο Ομπάμα για το σύστημα υγείας των ΗΠΑ. Ο Πρόεδρος Ομπάμα έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί πρόνοιες του νόμου. 

Πάντως το σχέδιο των Ρεπουμπλικανών προβλέπει χρηματοδότηση του δημοσίου μέχρι τις 15 Ιανουαρίου και αύξηση του ορίου δανεισμού των ΗΠΑ μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου. 

Παράλληλα μέλη της Γερουσίας και απ’ τα δύο κόμματα συνεδριάζουν εξετάζοντας τις λεπτομέρειες νέου σχεδίου που προβλέπει αύξηση του ορίου δανεισμού των ΗΠΑ μέχρι τις αρχές του 2014 και θέτει σε ισχύ προσωρινό προϋπολογισμό του δημοσίου, έτσι ώστε να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις επί του συνολικού προϋπολογισμού για το οικονομικό έτος 2014. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνι, δήλωσε ότι ο Πρόεδρος Ομπάμα «είναι ικανοποιημένος με την πρόοδο που επιτυγχάνεται στις διαβουλεύσεις στη Γερουσία».

Πάντως οποιαδήποτε σχέδιο προτείνει η Γερουσία θα πρέπει να εγκριθεί και από την ολομέλεια της Βουλής.