ΗΠΑ: Δεν διαφαίνεται συμφωνία για την άρση του αδιεξόδου που κρατά κλειστό το δημόσιο

Συνεχίζεται για δεύτερη εβδομάδα το κλείσιμο του αμερικανικού δημοσίου, ενώ δεν διαφαίνεται άρση του αδιεξόδου,παρά το γεγονός ότι πλησιάζει η κρίσιμη προθεσμία αύξησης του ορίου χρέους των ΗΠΑ, έτσι ώστε η χώρα να μπορέσει να τηρήσει τις οικονομικές της υποχρεώσεις.

Εκατοντάδες χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι παραμένουν σε υποχρεωτική άδεια άνευ αποδοχών, αλλά 350 χιλιάδες μη στρατιωτικοί υπάλληλοι του Πενταγώνου επέστρεψαν στα γραφεία τους τη Δευτέρα μετά από απόφαση του Υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, Τσακ Χέιγκελ.

Παράλληλα, αν δεν επιτευχθεί σύντομα συμφωνία επί του προϋπολογισμού και του ορίου χρέους, το αμερικανικό δημόσιο θα παραμείνει χωρίς χρήματα για να καλύψει λογαριασμούς του, συμπεριλαμβανομένου και επιτοκίου επί ομολόγων που έχει αγοράσει η Κίνα, η Ιαπωνία και άλλοι ξένοι δανειστές. Γι’ αυτό ο Υφυπουργός Οικονομικών της Κίνας, Ζού Γκουανγκιάο, προειδοποίησε ότι η Ουάσιγκτον θα πρέπει να ενεργήσει άμεσα για την προστασία κινεζικών επενδύσεων άνω του 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων στις ΗΠΑ και για την προστασία της διεθνούς οικονομικής ανάκαμψης.