Στο Eurogroup του Νοεμβρίου οι αποφάσεις για την Ελλάδα

Στο Eurogroup του Νοεμβρίου αναμένεται να συζητηθεί το θέμα του χρηματοδοτικού κενού της Ελλάδας σύμφωνα με υψηλόβαθμο Ευρωπαίο αξιωματούχο. Ο ίδιος μάλιστα πρόσθεσε ότι οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να αποκτήσουν μια ξεκάθαρη εικόνα για τις ανάγκες χρηματοδότησης και ρευστότητας της χώρας μέχρι το τέλος του έτους όταν ολοκληρωθούν και τα «τεστ αντοχής» (stress tests) των τραπεζών.

Όσον αφορά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ο ίδιος αξιωματούχος απάντησε ότι οι αποφάσεις αναμένονται πριν από το καλοκαίρι του 2014. Ωστόσο, τόνισε ότι όλα εξαρτώνται από την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος και την επικύρωσή του από τη Eurostat τον Απρίλιο του 2014.

Η εκταμίευση της επόμενης δόσης του 1 δισ. ευρώ θα γίνει, όπως ανέφερε, εφόσον εκπληρωθούν τα προαπαιτούμενα όπως το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων, η κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων, η μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης κ.λ.π.

Παράλληλα, ο αξιωματούχος τόνισε ότι η Τρόικα θα ενημερώσει τους υπουργούς εξωτερικών στο Eurogroup της 14ης Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο για την πορεία του ελληνικού προγράμματος και όταν ολοκληρωθεί η τεχνική επεξεργασία από την ελληνική πλευρά, θα επιστρέψει στην Αθήνα.