Προϋπολογισμός υπό αίρεση

Πρωτογενές πλεόνασμα 812 εκατομμυρίων ευρώ για φέτος και 2,9 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2014 προβλέπει ο ελληνικός προϋπολογισμός του 2014, που κατατέθηκε την Πέμπτη στη Βουλή.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις, το 2014 θα είναι χρονιά ανάπτυξης, μείωσης της ανεργίας και αύξησης των εσόδων από τους φόρους.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, δήλωσε:
«Οι πολίτες κατέβαλαν και καταβάλλουν τεράστιες θυσίες, τόσο σε όρους δημοσιονομικής προσαρμογής, όσο και σε όρους βιοτικού επιπέδου. Ωστόσο, από το 2013 αυτές οι θυσίες άρχισαν να πιάνουν τόπο, διαμορφώνοντας τις πρώτες ενδείξεις για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση.»

Ο προϋπολογισμός κατατέθηκε στη διακοπή των διαπραγματεύσεων με την τρόικα. Εκπρόσωπος της Κομισιόν, σύμφωνα με το euronews.com δήλωσε ότι δεν υπάρχει πλήρης συμφωνία σε όλες τις πτυχές του προϋπολογισμού.

«Η Ελλάδα έχει ακόμη αρκετή δουλειά μπροστά της» διαμήνυσε από την Χάγη ο Πρόεδρος του Eurogroup.

Το βάρος της δημοσιονομικής εξυγίανσης θα σηκώσουν και πάλι οι φορολογούμενοι, αυτή τη φορά όμως κυρίως επιχειρήσεις και νομικά πρόσωπα. Οι φόροι που θα πληρώσουν την επόμενη χρονιά αναμένεται να εκτοξευτούν κατά 137%.

Η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε τον προϋπολογισμό του 2014 με τη φιλοδοξία ότι δε θα χρειαστεί παρεμβάσεις ή τροποποιήσεις. Αυτό, όμως, θα εξαρτηθεί από την κατάληξη των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, που θα ξεκινήσουν και πάλι στις αρχές Δεκεμβρίου

Οι αριθμοί

Ο προϋπολογισμός του 2014 προβλέπει ότι η φετινή χρονιά θα κλείσει με μικρότερη από τις προβλέψεις ύφεση 4% (από 4,5% που προέβλεπε ο περσινός προϋπολογισμός).

Το 2014 προβλέπεται ανάπτυξη 0,6%.

Η ανεργία εκτιμάται ότι θα βρεθεί φέτος στο 25,5% και την επόμενη χρονιά θα πέσει σε 24,5%.

Το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης θα περιοριστεί από 175,5% του ΑΕΠ φέτος (321 δισεκατομμύρια ευρώ) σε 174,8% το 2014 (320 δισεκατομμύρια ευρώ).

Φορολογική επιδρομή, μέρος… 2014 

Το βάρος της δημοσιονομικής εξυγίανσης θα σηκώσουν και πάλι οι φορολογούμενοι. Την επόμενη χρονιά, αντί για μισθωτούς και συνταξιούχους στοχοποιούνται επιχειρήσεις και νομικά πρόσωπα. Οι φόροι που θα πληρώσουν αναμένεται να εκτοξευτούν κατά 137,3%, στα 3,9 δισεκατομμύρια ευρώ.

Εντυπωσιακό άλμα και για τη φορολογία περιουσίας (κυρίως των ακινήτων) που θα αποδώσει 41% περισσότερα έσοδα.

271 εκατομμύρια ευρώ αναμένεται να προέλθουν από σειρά νέων παρεμβάσεων όπως επιβολή τέλους παραμονής και πλόων, ο φόρος υπεραξίας του νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, η φορολόγηση αποθεματικών που δεν είχαν φορολογηθεί, καθώς και η απόδοση της προσυμπλήρωσης των φορολογικών δηλώσεων των συνταξιούχων.

Οι δαπάνες 

Το πρωτογενές πλεόνασμα που προβλέπει η κυβέρνηση συμπίπτει με την πρόβλεψη για τη μείωση των πρωτογενών δαπανών το 2014 (2,9 δισεκατομμύρια ευρώ, -6,4%).
Η μείωση αυτή προέρχεται κυρίως από τα μικρότερα έξοδα εκταμίευσης δανείων από τον EFSF και καταπτώσεων εγγυήσεων. Κατά 10% θα είναι μειωμένες οι δαπάνες εξοπλιστικών προγραμμάτων (583 εκατομμύρια ευρώ).

Καμία μείωση δεν προβλέπεται στον κωδικό μισθών και συντάξεων (17,7 δισεκατομμύρια ευρώ).

Τα στοιχήματα

Το οικονομικό επιτελείο επανέλαβε την πρόθεση να πραγματοποιήσει την πρώτη έξοδο στις διεθνείς αγορές.

Στον προϋπολογισμό προβλέπεται βραχυπρόθεσμος δανεισμούς συνολικού ύψους 40 δισεκατομμυρίων ευρώ. Εκτός από τα έντοκα γραμμάτια (των οποίων το επιτόκιο έχει περιοριστεί σε χαμηλά 3 ετών, παραμένει όμως πάνω από το 4%), στελέχη του υπουργείο εξετάζουν τη δυνατότητα μιας πρώτης δοκιμαστικής έκδοσης χρεογράφων, κρατούν όμως κλειστά χαρτιά για το ποια μορφή μπορεί να πάρει αυτή, τους στόχους εσόδων και κόστους και τον χρόνο πραγματοποίησης.

Πίεση για περισσότερους ελέγχους

Πιο ενεργό ρόλο στον έλεγχο της διαχείρισης του δημόσιου χρήματος θα αναλάβει, από την επόμενη χρονιά, το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Ήδη, στελέχη του εκπαιδεύονται υπό την καθοδήγηση της Task Force και καταρτίζουν καταλόγους για τους προς εξέταση φορείς.
πηγή: euronews.com