Πλειστηριασμοί και απολύσεις στο «μενού» της Τρόικα

Διαδοχικά «κρας-τεστ» με τους υπουργούς Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, και Διοικητικής Μεταρρύθμισης  Κυριάκο Μητσοτάκη, για τη διαθεσιμότητα και τις απολύσεις στο Δημόσιο, θα έχουν την Πέμπτη και την Παρασκευή αντίστοιχα τα στελέχη της τρόικας.

Αμέσως μετά θα επιστρέψουν στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με το «λογαριασμό» των νέων μέτρων για το 2014.

Μετά τη συνάντηση της Τρίτης με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση ο «λογαριασμός» φαίνεται ότι φουσκώνει σε επίπεδα πολύ πάνω από τα 500 εκατ. ευρώ που δέχεται η ελληνική πλευρά. Κι αυτό γιατί η τρόικα όχι μόνο δεν δέχεται τα ποσά από την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής που υπάρχουν στο νομοσχέδιο Βρούτση αλλά προσθέτει άλλη μια «τρύπα», ύψους 1 δισ. ευρώ, στα ασφαλιστικά ταμεία για το 2014 επιμένοντας στη μείωση των εργοδοτικών εισφορών που έχει ήδη συμφωνηθεί σε προηγούμενα μνημόνια.

Πλειστηριασμοί α’ κατοικίας

Στις 10 το πρωί της Πέμπτης οι κ.κ. Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ). Ματίας Μορς (ΕΕ) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ), αναμένονται στο γραφείο του κ. Χατζηδάκη. Το πιο δύσκολο θέμα είναι η άρση της προστασίας για πλειστηριασμούς α΄ κατοικίας από 1.1.2014.

Ο υπουργός Ανάπτυξης αναμένεται ότι θα επαναλάβει τη θέση της κυβέρνησης ότι η πρώτη κατοικία δεν θα κινδυνεύσει σε καμία περίπτωση για τους φτωχούς και για αυτούς που δεν διαθέτουν άλλα περιουσιακά στοιχεία.

Στο στόχαστρο θα τεθούν όχι όσοι έχουν απλώς ένα σπίτι, αλλά διαθέτουν μεγάλη ακίνητη περιουσία και υψηλές καταθέσεις και καλυπτόμενοι πίσω από τις προστατευτικές διατάξεις στην πραγματικότητα κερδίζουν σε βάρος των υπολοίπων.

Ετερο αγκάθι στο ραντεβού Χατζηδάκη τρόικας είναι η επιμονή των δανειστών για πλήρη απελευθέρωση των επαγγελματικών μισθώσεων. Στον αντίποδα, το υπουργείο Ανάπτυξης προτείνει διασφάλιση των παλαιών μισθώσεων και 3 ως 6 ετών για τις νέες.

Απολύσεις – διαθεσιμότητα

Δύσκολο αναμένεται και το ραντεβού του κ. Μητσοτάκη με την τρόικα αναμένεται στις 12 το μεσημέρι της Παρασκευής.

Καταρχάς διότι η κυβέρνηση δεν έχει τηρήσει τη δέσμευση να ολοκληρώσει το πρώτο κύμα της διαθεσιμότητας 12.500 υπαλλήλων. Το γεγονός αυτό αποδυναμώνει το αίτημά για δίμηνη παράταση στο δεύτερο κύμα, επιπλέον 12.500 υπαλλήλων, κάτι που ανεβάζει στις 25.000 τις διαθεσιμότητες υπαλλήλων που πρέπει βάσει μνημονίου να ολοκληρωθούν ως το τέλος του έτους.

Δύσκολη θα είναι και η συμπλήρωση των 4.000 απολύσεων ως τα Χριστούγεννα καθώς η τρόικα δέχεται μόνο τις 2.000 από τις 2.600 απολύσεις στην ΕΡΤ και απορρίπτει προς ώρας τις απομακρύνσεις επίορκων και συμβασιούχων σε ΝΠΙΔ.
πηγή: mignatiou.com