Αλέκος Παπαδόπουλος: Χωρίς Εθνική Συνεννόηση η χώρα θα χαθεί μόνη της εκτός ευρωζώνης

Την ανάγκη για την δημιουργία μιας κίνησης Εθνικής και Πολιτικής Ενότητας υπογραμμίζει ο πρώην υπουργός κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, Αλέκος Παπαδόπουλος.

Μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής» ο κ. Παπαδόπουλος τονίζει ότι οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου πρέπει να βρουν ένα κοινό τόπο συμφωνίας για να υπάρξει εθνική προσπάθεια ούτως ώστε να μην κινδυνέυσει η χώρ από την καταστροφή.

«Οι σημερινές πολιτικές δυνάμεις και οι όποιες ελίτ ή κατανοούν ότι η μεγάλη ευκαιρία διάσωσης της χώρας είναι η επίτευξη της Νέας Μεγάλης Συμφωνίας με τους εταίρους ή αναλαμβάνουν την ιστορική ευθύνη του πολιτικού αδιεξόδου και των καταστροφικών συνεπειών που θα προκαλέσει» λέει χαρακτηριστικά και εκτιμά ότι «αν μέσα στο 2014 δεν δημιουργηθούν συνθήκες εθνικής και πολιτικής ενότητας, η χώρα θα χαθεί μόνη της, εκτός ευρωζώνης».

Κατά τον Αλέκο Παπαδόπουλο η χώρα, την τριετία 2014-2016, δεν θα κινδυνεύσει από ατύχημα στον τραπεζικό χώρο ή αδυναμία αποπληρωμής κάποιου ομολόγου, αλλά από καταρρεύσεις παραγωγικών πεδίων της πραγματικής οικονομίας, όπως η μεταποιητική, η βιοτεχνική και η βιομηχανική δραστηριότητα.

Ο πρώην υπουργός σημείωσε ότι το 2014 κρύβει την ιστορική ευκαιρία να αποφύγουμε την καταστροφή και το άγος μιας χαμένης γενιάς, μέσω μιας Νέας Μεγάλης Συμφωνίας με τους εταίρους. Η συμφωνία αυτή πρέπει να περιλαμβάνει:

Απόσβεση του χρέους σε βάθος χρόνου με την έκδοση μακροχρόνιου ομολόγου προς τα κράτη της ευρωζώνης και την ΕΚΤ.
  • Μείωση επιτοκίων που θα είναι καθαρά συμβολικού χαρακτήρα
  • Αναδιευθέτηση του χρόνου καταβολής των εναπομεινάντων τόκων
  • Διαπραγμάτευση για ειδικές χρηματορροές
Απαντώντας στο ερώτημα εάν το πολιτικό σκηνικό έτσι όπως έχει διαμορφωθεί αφήνει τέτοια περιθώρια, ο πρώην υπουργός τονίζει ότι το ελληνικό κράτος δεν θα μπορεί να χρηματοδοτηθεί επαρκώς μόνο του τις βασικές λειτουργικές και αναπτυξιακές ανάγκες του και πως οι αγορές θα παρακολουθούν και θα δανείζουν μόνο με αυστηρές προϋποθέσεις για εξορθολογισμένη και πειθαρχημένη δημοσιονομική συμπεριφορά.

Εκτιμά ακόμη πως μέσα στις επιλογές των εταίρων παραμένει και το ενδεχόμενο απαίτησης να υπογραφή η συμφωνία για τις δεσμεύσεις της Ελλάδας και από την αξιωματική αντιπολίτευση, όπως έγινε και στο παρελθόν.

Σε μια τέτοια περίπτωση, ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τον Αλέκο Παπαδόπουλο δεν θα μπορέσει να υπογράψει γιατί θα «ανέτρεπε ριζικά όλα τα δεδομένα ύπαρξης και προοπτικής του εν λόγω κόμματος».

Συνεπώς, οι πολιτικές δυνάμεις, σημειώνει ο κ. Παπαδόπουλος πρέπει να κατανοήσουν την κρισιμότητα της κατάστασης και να συμφωνήσουν για συγκρότηση ενός μετώπου που θα διαπραγματευτεί συνολικά με γνώμονα το εθνικό συμφέρον.
πηγή : iefimerida.gr