Νέα έκκληση από ΥΠΕΚΑ για περιορισμό στη χρήση τζακιών

Το ΥΠΕΚΑ με νέα σημερινή ανακοίνωση επαναλαμβάνει την έκκληση προς τους πολίτες για τη θετική τους ανταπόκριση στις συστάσεις που ανακοινώθηκαν, για περιορισμό στη χρήση τζακιών.

Το δίκτυο σταθμών παρακολούθησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης κατέγραψε στην Αττική υψηλά επίπεδα αιωρούμενων σωματιδίων, ενώ με βάση τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, μέχρι και τη Δευτέρα 16/12, οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν την περαιτέρω συσσώρευση αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:
«Σε συνέχεια της χθεσινής Κοινής Ανακοίνωσης του Υπουργείου Υγείας και του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ενημερώνουμε ότι το δίκτυο σταθμών παρακολούθησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης κατέγραψε στην Αττική, υψηλά επίπεδα αιωρούμενων σωματιδίων ΑΣ10, για το 24ωρο της 14/12/2013.

Με βάση τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, μέχρι και αύριο Δευτέρα 16/12 το πρωί, οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν την περαιτέρω συσσώρευση αιωρουμένων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα.

Παρακαλούμε θερμά τους πολίτες για τη θετική τους ανταπόκριση στις συστάσεις που ανακοινώθηκαν. Με τον τρόπο αυτό συνεισφέρουν στην προστασία της υγείας όλων.

Υπενθυμίζεται ότι για τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, όπως έχει ανακοινωθεί, θα υπάρχει μηδενική χρέωση κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος για το διπλάσιο αριθμό ημερών που υπάρχει αύξηση συγκέντρωσης αιωρούμενων σωματιδίων άνω των 150μg/m3. Το κόστος που προκύπτει από την κατανάλωση της ενέργειας θα καλυφθεί από το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού.

Η αρμόδια Υπηρεσία του ΥΠΕΚΑ παρακολουθεί την εξέλιξη των τιμών των συγκεντρώσεων των αιωρούμενων σωματιδίων σε 24-ωρη βάση και θα προβεί σε νεότερη ανακοίνωση εφόσον υπάρχει αξιόλογη μεταβολή».