Γιατί ο Σαμαράς θέλει (;) να βάλει τον Λαζαρίδη "δίπλα" στον Στουρνάρα

Σενάρια διαχωρισμού του υπέρΥπουργείου Οικονομικών σε δύο υπουργεία με επικεφαλής τους Γιάννη Στουρνάρα και Χρύσανθο Λαζαρίδη, διακινούνται από χθες το βράδυ.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Star, ο Α. Σαμαράς φαίνεται πως εξετάζει μία λύση διάσπασης του σημερινού υπερΥπουργείου Οικονομικών σε Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας το οποίο θα αναλάβει τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και τους Ευρωπαίους εταίρους της χώρας, με υπουργό τον Γ. Στουρνάρα και σε Υπουργείο Οικονομικών το οποίο θα αναλάβει τα της πραγματικής οικονομίας και της ανάκαμψης εντός των "τειχών", με υπουργό το "δεξί χέρι" επί των οικονομικών του πρωθυπουργού, Χρύσανθο Λαζαρίδη.

Σχετικά με το θέμα ερωτήθηκε ο Γ. Στουρνάρας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για τα μέτρα περιορισμού της αιθαλομίχλης και τόνισε ότι τα σενάρια αυτά "είναι στην φαντασία ορισμένων. Δεν υπάρχουν τέτοια σενάρια".

Παρ' ότι το Μέγαρο Μαξίμου τηρεί προς το παρόν σιγή ιχθύος σχετικά με το ζήτημα, το σενάριο ενισχύεται από κυβερνητικές πηγές, αλλά και στελέχη της ΝΔ, καθώς φαίνεται πως το κυβερνητικό επιτελείο θέλει να μειώσει την πίεση (και πολλές φορές την οργή) που δέχεται ο Γ. Στουρνάρας τόσο από τους πολίτες όσο και από τους ίδιους τους βουλευτές του κόμματος και του ΠΑΣΟΚ που συγκυβερνά για ορισμένες από τις επιλογές του.

Ένα "βήμα" πιο μακριά πηγαίνουν το σενάριο και συγκεκριμένες πηγές πληροφόρησης, οι οποίες αναφέρουν ότι στόχος του Α. Σαμαρά είναι να τοποθετήσει τον Χ. Λαζαρίδη στο "μέτωπο" της εσωτερικής οικονομίας, καθώς αποτελεί επικριτή των μέτρων που ζητά η τρόικα, ενώ προέρχεται και από τους "κόλπους" της αριστεράς. Η τοποθέτησή του, όπως λέγεται, όχι μόνο θα ανεβάσει τη δυναμική αντίστασης της κυβέρνησης έναντι των απαιτήσεων της τρόικας, αλλά και απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ, σε μία περίοδο μάλιστα που πολλοί "βλέπουν" εθνικές εκλογές μέσα στο 2014.

Από την άλλη, άλλες κομματικές πηγές αναφέρουν πως τα σενάρια αυτά δεν έχουν βάση, καθώς ο Χ. Λαζαρίδης είναι αναντικατάστατος σύμβουλος του Α. Σαμαρά επί των οικονομικών θεμάτων τον οποίο δεν θα ήθελε να "αποχωριστεί", ενώ τονίζεται πως τα σενάρια διακινούνται με στόχο να προκαλέσουν νέες ενδοκυβερνητικές "τριβές".
πηγή:  emea.gr