Μήνυμα προς την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ και την τρόικα «να ψάξουν αλλού για συνενόχους» έστειλε εν μέσω έντονων χειροκροτημάτων, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας σε δημοσιεύματα σχετικά με το ενδεχόμενο να κληθεί από τους δανειστές να υπογράψει προεκλογικά τη συνέχιση της σημερινής πολιτικής.

Ο Αλέξης Τσίπρας είχε ξεκινήσει την ομιλία του στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, με αναφορές στις παραδοχές των λαθών της Τρόϊκας από τα πιο επίσημα χείλη, όπως του Ολι Ρεν και της ίδιας της Ανγκελα Μέρκελ. "Με κυνισμό αλλά και ειλικρίνεια παραδέχτηκαν, όσα καταγγείλαμε από χρόνια, ότι αν η Ελλάδα αποχωρούσε, η ευρωζώνη θα διαλύονταν" είπε ο Α. Τσίπρας και αναρωτήθηκε για ποιο λόγο δεν αποδέχονταν την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ που ήταν σωστή από την πρώτη στιγμή. "Θέλανε να σώσουν το τομάρι τους", είπε ο Α. Τσίπρας, καυτηριάζοντας τα αλλεπάλληλα σκάνδαλα που έρχονται στην επιφάνεια, καίγοντας κορυφαία στελέχη και των δυο κομμάτων εξουσίας. Απαντήσεις δίνονται στις τράπεζες και τα εξοπλιστικά επεσήμανε ο κος Τσίπρας και θύμισε το βασικό σχήμα κριτικής του ΣΥΡΙΖΑ εδώ και χρόνια: το τρίγωνο της αμαρτίας μεταξύ τραπεζών, πολιτικών κομμάτων εξουσίας και διαπλεκόμενων επιχειρηματιών.

Ο Κος Τσίπρας μίλησε ακόμα για το σκάνδαλο του PSI, το οποίο άνοιξε μαύρη τρύπα στις ελληνικές τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία, χρεώνοντας δις στην πλάτη του Ελληνικού λαού. "Ζητάμε να γίνει έλεγχος στα δάνεια όλων των τραπεζών. Έχουμε ενδείξεις ότι το ΤΤ είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου" είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και μίλησε για χρέη 120 εκατομμυρίων ευρώ από δάνεια των ΠΑΣΟΚ και ΝΔ από την Αγροτική τράπεζα.

"Τίποτα και κανένας δεν θα ξεχαστεί" είπε κατηγορηματικά ο Α. Τσίπρας και ξεκαθάρισε ότι όλες οι παράνομες πράξεις θα ελεγχθούν, όταν έρθει στην κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ. Ζήτησε ακόμα από την κυβέρνηση να σταματήσει να καλύπτει υπόλογους στο ΤΧΣ και να μην του χαρίσει μετοχές τραπεζών. Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι οι ανακεφαλαοποιημένες με δημόσιο χρήμα τράπεζες ανήκουν στο δημόσιο και πρέπει να τεθούν υπό δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο.

"Ο κος Σαμαράς δεν είναι μέρος της λύσης, αλλά μέρος του προβλήματος" είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και κατονόμασε ένα προς ένα τα σκάνδαλα που συγκαλύπτονται από την σημερινή κυβέρνηση.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Τσίπρας επικαλέστηκε πολλές φορές την έρευνα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τις διαπιστώσεις του για την έλλειψη δημοκρατικής νομιμοποίησης στην πολιτική της τρόικας στην Ελλάδα, για να επιτεθεί στον πρωθυπουργό και να υπογραμμίσει ότι ακόμη και σήμερα κατά την παρουσία του στο Ευρωκοινοβούλιο δεν αξιοποίησε την ευκαιρία για να σταματήσει αυτή η πολιτική.

"Δίνουμε τη δική μας μάχη στην Ευρώπη, τόσο για το μέλλον του ελληνικού λαού, αλλά και το μέλλον όλων των λαών της Ευρώπης" είπε ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και μίλησε για το νόημα της υποψηφιότητας του για την Κομισιόν. "Οσα συμβαίνουν στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια είναι έξω από το πλαίσιο του Ευρωπαϊκού πολιτισμού"

Ο Α. Τσίπρας έδωσε απάντηση στις φήμες των ΜΜΕ ότι η Μέρκελ θα ζητήσει την υπογραφή του ιδίου στο μνημόνιο.

«Αν και δεν υποτιμώ τη νοημοσύνη της Γερμανίδας καγκελαρίου ώστε να πιστεύω ότι θα πράξει τέτοια ανοησία, οφείλω εντούτοις να δώσω μια καθαρή απάντηση, σε όσους νομίζουν ότι με τέτοιου είδους δημοσιεύματα δημιουργούν διλήμματα. Αν τολμήσουν να ζητήσουν την υπογραφή μας στα μνημόνιά τους, θα πάρουν την απάντηση που πήραν και την προηγούμενη φορά. Ψάξτε αλλού για συνενόχους στο έγκλημα. Εμείς δεσμευόμαστε, υποχρεωνόμαστε και χρωστάμε μόνο στον ελληνικό λαό, σε κανέναν άλλον».

Σχολιάζοντας την ομιλία του πρωθυπουργού στο ευρωκοινοβούλιο, χαρακτήρισε την παρουσία του "παράσταση" και καυτηρίασε την θέση του πρωθυπουργού κατά του πρώτου μνημονίου, αλλά υπέρ των επομένων επί της πρωθυπουργίας του. "Αντί να αξιοποιήσει τις δηλώσεις των ίδιων των Ευρωπαίων αξιωματούχων και την έρευνα που διεξάγεται στο Ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο, δεν είπε κουβέντα, αλλά όπως μαθαίνουμε πήρε και την ΄πρωτοβουλία να ζητήσει την αναβολή της παρουσίας των δυο ερευνητών του ευρωκοινοβουλίου στην Ελλάδα, προκειμένου να κάνει τη φιέστα της ανάληψης της Ελληνικής προεδρίας".

Για τον ΣΥΡΙΖΑ η Ελληνική προεδρία είναι μια ευκαιρία ανάδειξης των καταστροφικών πολιτικών της λιτότητας στην Ευρώπη και όχι για φιέστες, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και αναφέρθηκε στη Μαύρη Βίβλο του μνημονίου που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ στις Βρυξέλλες προ μηνός.

Για το Ταχυδρομικό ταμιευτήριο

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου είναι μόνον η κορυφή του παγόβουνου. Οι απαξιωμένες κυβερνήσεις, πρόσθεσε, δίνουν δισεκατομμύρια δημοσίου χρήματος στις τράπεζες, αλλά αυτές συντηρούν στις θέσεις τους τις διοικήσεις των μετόχων που χρεοκόπησαν και αυτοί με τη σειρά τους, ανοίγουν την κάνουλα των δανειακών ροών, μόνο στις επιχειρήσεις της αρεσκείας τους, μεταξύ των οποίων και σε υπερχρεωμένες επιχειρήσεις των ΜΜΕ.