Νέο «ψαλίδι» ακόμα και σε κύριες συντάξεις κάτω των 1.000 ευρώ!

Περικοπών συνέχεια στις παροχές του ασφαλιστικού συστήματος.  Οι κύριες συντάξεις, τα εφάπαξ, οι επικουρικές και γενικότερα οι παροχές των ασφαλιστικών ταμείων τίθενται και πάλι στην «προκρούστεια κλίνη», καθώς τα ελλείμματα του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος είναι εκτός ελέγχου.

Το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις του τόσο απέναντι στους δανειστές, εκτελώντας τους δημοσιονομικούς στόχους που περιλαμβάνονται στα μνημόνια, όσο και στις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες που περιμένουν την αποκατάσταση των αδικιών σε μισθούς και συντάξεις.

Στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας επικρατεί αναβρασμός μετά τη δημοσίευση της έκθεσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, καθώς αποκαλύπτει ότι είναι μονόδρομος και νέες μειώσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις για να σωθούν τα ασφαλιστικά ταμεία και να περιοριστεί η κρατική ετήσια ενίσχυση, που σήμερα ανέρχεται στο 17% του ΑΕΠ.

Το ασφαλιστικό σύστημα με την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος και στην κύρια ασφάλιση αναμένεται να τεθεί σε διαρκή αναμόρφωση, με ταυτόχρονες μειώσεις σε περίπτωση που τα ταμεία αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Υψηλόβαθμο στέλεχος στην κοινωνική ασφάλιση τονίζει πως είναι αδύνατο οι συντάξεις να παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα, όταν οι συνταξιούχοι εξακολουθούν να πληθαίνουν ακόμη κι αν ο ρυθμός αύξησής τους περιορίστηκε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι νέες περικοπές θα αγγίξουν ακόμα και συντάξεις κάτω των 1.000 ευρώ καθώς όλο το προηγούμενο διάστημα οι περικοπές άγγιξαν μόνο τις υψηλότερες συντάξεις.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υπουργός Εργασίας θα κάνει δεκτή την πρόταση της διοίκησης του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και θα προχωρήσει στη μείωση όλων των επικουρικών συντάξεων κατά 5,2% από την 1η Ιουλίου.

Παράλληλα εντός του καλοκαιριού αναμένεται και η μείωση των εφάπαξ, ξεκινώντας από τον Αύγουστο στο ταμείο των δημοσίων υπαλλήλων όπου η μείωση θα είναι από 12% - 14%.