Γούνκερ προς Κάμερον: "Η Ευρώπη δεν εκβιάζεται"

Την σιγουριά του για την εκλογή του στην θέση του προέδρου της Κομισιόν στα μέσα Ιουλίου εξέφρασε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην Γερμανική εφημερίδα Bild.

Σύμφωνα ωστόσο με το Dow Jones Newswires που επικαλείται το ίδιο δημοσίευμα στο ενδεχόμενο αυτό αντιτίθεται ο Φρανσουά Ολάντ, που θα επιθυμούσε στην θέση αυτή έναν συμπατριώτη του. Ο Γάλλος Πρόεδρος επιμένει, ότι ένας Γάλλος όπως για παράδειγμα ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί θα ήταν καταλληλότερος για αυτό το αξίωμα.

Πάντως σύμφωνα με το Associated Press, ο πρώην Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και εκλεκτός του Ευρωπαϊκού Λαϊκού κόμματος για την ηγεσία της Κομισιόν, δήλωσε ότι πλέον έχει την στήριξη «μιας ευρείας πλειοψηφίας» τόσο συντηρητικών όσο και κεντροαριστερών Ευρωπαίων ηγετών.

Όσο προς την Βρετανική αντίδραση προς το πρόσωπο του και τις δηλώσεις Κάμερον περί αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε περίπτωση εκλογής του, ο κ. Γούνκερ τόνισε ότι οι ηγέτες της Ευρώπης δεν θα έπρεπε να «εκβιάζονται» για να τον απορρίψουν. Και συμπλήρωσε λέγοντας ότι «η Ευρώπη δεν πρέπει να εκβιάζεται».

"Ο Γούνκερ δεν είναι ο μόνος υποψήφιος"

Χρειάζεται να γίνει μια πολιτική συζήτηση για να αποφασιστεί ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε σήμερα ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, υπογραμμίζοντας ότι o Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δεν είναι ο μόνος υποψήφιος, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Ο Γιούνκερ, ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, είναι ο υποψήφιος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), το οποίο κέρδισε τις περισσότερες έδρες στις Ευρωεκλογές της περασμένης εβδομάδας.

Ωστόσο ο Ρέντσι, το Δημοκρατικό Κόμμα του οποίου εξασφάλισε ποσοστό άνω του 40% στις Ευρωεκλογές στην Ιταλία, σημείωσε σε σημερινή του ομιλία σε οικονομική διάσκεψη στην πόλη Τρέντο στην βόρεια Ιταλία ότι ο Γιούνκερ δεν έχει καμία εγγυημένη πλειοψηφία και κανένα αυτόματο δικαίωμα για την ανάληψη της προεδρίας της Κομισιόν.

Γιούνκερ είναι ΄ένα΄ όνομα για την Επιτροπή, αλλά δεν είναι ΄το΄ όνομα", σημείωσε ο Ρέντσι, προσθέτοντας ότι είναι πολύ πιο σημαντικό να επικεντρωθούν τώρα στην πολιτική ατζέντα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παρά στο ποιος θα πρέπει να αναλάβει και ποια θέση.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιλέγεται από τους ηγέτες της ΕΕ, αλλά πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο οποίο σημείωσαν άνοδο οι ευρωσκεπτικιστές στις Ευρωεκλογές.

Και Γαλλικό όχι


Αρνητική είναι και η στάση της Γαλλίας στην εκλογή Γιούνκερ, καθώς ο Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ σύμφωνα ρεπορτάζ της Bild, θέλει Γάλλο στην θέση του Προέδρου της Κομισιόν.

Μάλιστα το πρόσωπο της αρεσκείας του Γάλλου Προέδρου κατά την Γερμανική εφημερίδα, δεν είναι άλλο από αυτό του Πιερ Μοσκοβισί, του πρώην υπουργού Οικονομικών στην κυβέρνηση Ολάντ.


Πηγή:www.capital.gr