Ποιός θα πάει με τον ΣΥΡΙΖΑ; ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ;

Ζήλεψε η ΝΔ το ΠΑΣΟΚ! Είδε δηλαδή η Δεξιά ότι στο ΠΑΣΟΚ επικρατεί αναβρασμός και διαγκωνισμοί ποιος θα πρωτοστατήσει στη στροφή του κόμματος προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ώστε αφού καρατομήσουν τον Βενιζέλο να «προσκολληθούν» σε κυβέρνηση Τσίπρα...
Συνειδητοποίησε έτσι ο Σαμαράς και οι δικοί του ότι όλοι οι ισχυροί παράγοντες της ολιγαρχίας τους θεωρούν «ξοφλημένους» και, το χειρότερο, πως κρίνουν ότι σε αυτή τη φάση η ΝΔ τους είναι λιγότερο χρήσιμη από το ΠΑΣΟΚ για την προώθηση των συμφερόντων τους αναφορικά με τις δυνατότητες εγκλωβισμού του ΣΥΡΙΖΑ σε συστημικό ρόλο. Πανικοβλήθηκε ο πρωθυπουργός όταν αντιλήφθηκε πως το κατεστημένο της χώρας μας τον θεωρεί προσωρινό, μεταβατικό υπηρέτη των συμφερόντων του και ασχολείται κυρίως πώς θα «αιχμαλωτίσει» όσο το δυνατόν πιο νωρίς την επόμενη κυβερνηση με πυρήνα τον ΣΥΡΙΖΑ. Τρόμαξε ο Σαμαράς, όταν κατάλαβε ότι για την ελληνική ολιγαρχία είναι πιο χρήσιμο ένα ΠΑΣΟΚ χωρίς Βενιζέλο από μια ΝΔ με Σαμαρά!

Αποφάσισε, λοιπόν, η ΝΔ να μπει κι αυτή στο παιχνίδι με τους ίδιους όρους: Όχι σαν πολιτική ναυαρχίδα του αστικού συστήματος, αλλά σαν… κυβερνητικός εταίρος του ΣΥΡΙΖΑ! Την αρχή την έκανε την περασμένη Κυριακή με συνέντευξή του στη Ρίαλ Νιουζ ο υπουργός Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος φυσικά κινείται με την ελπίδα προσωπικού πολιτικού οφέλους. Ξέρει ότι χαίρει της απόλυτης εμπιστοσύνης των ελλήνων αστών διότι είναι σίγουροι πως θα κάνει πάντα ό,τι θελήσουν. Με δεδομένο ότι σε οκτώ μήνες θα πρέπει η Βουλή να εκλέξει πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Δ. Αβραμόπουλος κάνει τα πάντα μήπως και κατορθώσει να πιάσει τη θέση αυτή, οπότε θα κάνει χρυσά γεράματα! Σίγουρα είναι ο λιγότερο μισητός από τα ηγετικά στελέχη της Δεξιάς και ποτέ δεν έχει πρωτοστατήσει σε επιθέσεις εναντίον της Αριστεράς. «Αποκλείετε “μεγάλο συνασπισμό”;» τον ρώτησε ο δημοσιογράφος. «Εφόσον ο λαός δεν θα έδινε την αυτοδυναμία σε ένα κόμμα, όλες οι επιλογές είναι θεμιτές» απάντησε ο Δ. Αβραμόπουλος αναφερόμενος στην κατάσταση που θα επικρατήσει μετά τις επόμενες βουλευτικές εκλογές.

Ορθάνοιχτες οι πύλες δηλαδή για το σχηματισμό κυβέρνησης «μεγάλου συνασπισμού», κατά τον υπουργό Άμυνας. Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έτρεξε κι αυτός να μπει στο παιχνίδι, στέλνοντας την κυβερνητική εκπρόσωπο να δώσει συνέντευξη στο ΑΠΕ, στη διαδικτυακή τηλεόραση, τασσόμενη φυσικά κι αυτή υπέρ του «μεγάλου συνασπισμού». Βεβαίως και μπορεί να γίνει συζήτηση για τη συγκρότηση κυβερνητικού «μεγάλου συνασπισμού», δήλωσε η εκπρόσωπος υπό την προϋπόθεση φυσικά ότι θα υπάρξει μια «συμφωνημένη βάση» επί της οποίας θα γίνουν οι συζητήσεις. «Θα υπάρχει μια συμφωνημένη βάση, ένα πλαίσιο πώς θα κινηθεί η χώρα στα θέματα του χρέους, του δανεισμού της, της ανάπτυξης, των ιδιωτικοποιήσεων εάν θα είναι στην Ευρώπη…» αναφέρει η εκπρόσωπος, εν πλήρη επιγνώσει φυσικά του γεγονότος ότι αυτές οι γενικόλογες αερολογίες δεν θα εμπόδιζαν ποτέ τη συγκρότηση κυβέρνησης «μεγάλου συνασπισμού». Για να ρίξει στάχτη στα μάτια του κόσμου ως προς τις προθέσεις και τη λαχτάρα της ΝΔ μην τυχόν και σωζόταν μέσω της συγκρότησης κυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ, η εκπρόσωπος πρόσθεσε δίκην αγγαρείας: «Έτσι όπως είναι ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα, δεν μπορεί να γίνει τίποτα». Ο Δ. Αβραμόπουλος δήλωσε κι αυτός, πάλι στο ΑΠΕ: «Με τα σημερινά πολιτικά δεδομένα και για τώρα, δεν τίθεται θέμα συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο».

Προσέξτε τις εκφράσεις των στελεχών της Δεξιάς: «Ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα» είπε η Σοφία Βούλτεψη. «Με τα σημερινά πολιτικά δεδομένα και για τώρα» είπε ο Δ. Αβραμόπουλος. Αύριο τι; Άγνωστο. Με δεδομένο μάλιστα τον τρόπο με τον οποίο αντέδρασαν κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, οι απορίες πλήθυναν. «Αν δεν είμαστε αυτοδύναμοι, θα οδηγηθούμε σε αναγκαστικές κεντροαριστερές συμμαχίες και οδυνηρές “δεξιές στροφές” και υποχωρήσεις» δήλωσε σε συνέντευξή του στη Ρίαλ Νιουζ ο Νίκος Παππάς, ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Αλέξη Τσίπρα και ο άνθρωπος που χαράζει τη γραμμή για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σαράντα ώρες μετά τη δημοσίευση της συνέντευξης, έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Η πρόταση Αβραμόπουλου αφορά τα εσωτερικά της ΝΔ. Εκλογές απαραίτητες. Συνεργασία ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ αποκλείεται». Υποτιθέμενη απόρριψη του «μεγάλου συνασπισμού» κατά το πρότυπο της μηδαμινής αξιοπιστίας «απορρίψεων» Αβραμόπουλου – Βούλτεψη. Πολύ πιο αποκαλυπτικός ο Δημήτρης Παπαδημούλης, εκπρόσωπος της πιο δεξιάς τάσης του ΣΥΡΙΖΑ: «Αν δεν υπάρχει αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ, φυσικά θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται προκειμένου να υπάρξει κοινοβουλευτική πλειοψηφία και κυβέρνηση είτε με συμμετοχή είτε με στήριξη είτε με ανοχή» είπε. «Αν μας δώσει την εντολή ο λαός να πάρουμε εμείς την πρωτοβουλία για νέα κυβέρνηση, ασφαλώς δεν θα τη γυρίσουμε πίσω, θα την αξιοποιήσουμε» πρόσθεσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Μας ανησυχεί πολύ αυτή η διαβεβαίωση ότι «ασφαλώς» δεν θα γυρίσει πίσω η λαϊκή εντολή και η σιγουριά πως «θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται προκειμένου να υπάρξει κοινοβουλευτική πλειοψηφία και κυβέρνηση». Η αποφυγή προσδιορισμού αυτής της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας ως αριστερής, αντιμνημονιακής, προοδευτικής κ.λπ. υποδηλώνει άραγε την πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ να συνεργαστεί με οποιοδήποτε κόμμα προκειμένου να γίνει πρωθυπουργός ο Τσίπρας; Άγνωστο. Θα δούμε; Ποιος ξέρει…
του Γιώργου Δελαστίκ στο prin.gr