ΠΑΡΙΣΙ: Σταδιακά ανοίγει τα χαρτιά της η κυβέρνηση

Να θέσει σε νέα βάση τον σχεδιασμό και τον έλεγχο του ελληνικού προγράμματος επιχειρεί στο Παρίσι η ελληνική διδακτορική διαπραγματευτική ομάδα, θέλοντας να πείσει την Τρόικα πως το ελληνικό πρόγραμμα εκτελείται κανονικά
και οι επιδόσεις της χώρας μας θα βελτιωθούν εφόσον και οι δανειστές κατανοήσουν ότι πρέπει να εγκαταλειφθούν πλέον τα μέτρα που έχουν αποδειχθεί αναποτελεσματικά και άδικα, όπως η εξίσωση φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης ή οι περιορισμοί στον αριθμό των δόσεων για χρέη σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.

Με σύμμαχο τα στοιχεία του προϋπολογισμού που στο επτάμηνο δείχνουν υπέρβαση στην είσπραξη των φόρων, η ομάδα Χαρδούβελη προσπάθησε επί έξι ώρες χθες να δείξει πως δεν πρέπει η τρόικα να επιμένει στην ανελαστική εφαρμογή μέτρων. Φαίνεται πως πέτυχε μάλιστα να κατανοήσουν οι ελεγκτές ότι o κόσμος έχει ξεπεράσει τα όρια του στην πληρωμή φόρων, κάτι που αναγνώρισαν οι εκπρόσωποι των δανειστών, στρώνοντας χαλί για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ.

Στην χθεσινή συνάντηση o κύριος Χαρδούβελης εν τέλει δεν αποκάλυψε στους εκπροσώπους των δανειστών πλήρη κατάλογο των φοροελαφρύνσεων που ετοίμασε το επιτελείο του Γιώργου Μαυραγάνη, βλέποντας πως ούτε η Τρόικα άνοιξε χαρτιά της από την πρώτη συνάντηση. Ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης μετά το πέρας της συνάντησης δήλωσε: «Ξεκινήσαμε ένα μαραθώνιο σήμερα, έχουμε ακόμα δρόμο μπροστά μας. Συζητήσαμε για τα νούμερα του προϋπολογισμού, τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».

Σε ερώτηση αν αποδέχονται οι δανειστές τις θυσίες του ελληνικού λαού, αν καταλαβαίνουν, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε ότι καταλαβαίνουν. Πάντως οι επικεφαλής του ΥΠΟΙΚ εξερχόμενοι του κτηρίου του ΟΟΣΑ όπου «φιλοξενείται» η διαπραγμάτευση αρνήθηκαν να απαντήσουν στο ερώτημα αν ετέθη το θέμα των φοροελαφρύνσεων.

Ο επικεφαλής κλιμακίου της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο με τη σειρά του προέβη στις εξής δηλώσεις: «Είχαμε εποικοδομητικές συζητήσεις σήμερα και προσδοκούμε να συνεχίσουμε αύριο και με τους άλλους υπουργούς».

Κατά τη διάρκεια, πάντως, της πρώτης ημέρας στο Παρίσι φάνηκε πως οι ελεγκτές δεν θέλησαν να θέσουν εμπόδια στις σχεδιαζόμενες αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ, οπότε κρίθηκε προτιμότερο να μην ανοίξουν νέα μέτωπα ως την Πέμπτη που κατατίθεται στην Βουλή το σχέδιο νόμου. Η επόμενη κίνηση όμως αναμένεται είναι η αποκάλυψη των σχεδίων για φοροελαφρύνσεις, μεθαύριο ίσως στο Παρίσι, πριν μεταβεί o πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη.

Σήμερα πάντως από τις εννέα και μισή το πρωί τοπική ώρα (10.30 ώρα Ελλάδος) στο παιχνίδι της διαπραγμάτευσης μπαίνουν οι υπουργοί Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης, κύριοι Δένδιας και Αθανασίου, προτάσσοντας το σχέδιο για τα κόκκινα δάνεια και τον νέο Πτωχευτικό Κώδικα, με σημαντικές βελτιώσεις.

Την σκυτάλη παίρνει μετά o κύριος Βρούτσης που θέτει, όμως, κόκκινες γραμμές για νέες μειώσεις και εκπτώσεις σε μισθούς, συντάξεις και εργασιακά. Μετά θα αναλάβει η ομάδα του Κυριάκου Μητσοτάκη για τα θέματα των αλλαγών στο Δημόσιο.