Η Κίνα ανταγωνίζεται το ΔΝΤ ως δανειστής έσχατης ανάγκης!

Στον ενισχυμένο ρόλο της Κίνας ως δανειστή έσχατης ανάγκης αναφέρεται δημοσίευμα του Bloomberg, εστιάζοντας στις περιπτώσεις της Ρωσίας και της Αργεντινής, όπου η ασιατική χώρα έδωσε πολύτιμη οικονομική στήριξη.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η προθυμία των κινέζων αξιωματούχων να επεκτείνουν το πρόγραμμα ανταλλαγής νομισμάτων 24 δισ. δολαρίων για να βοηθήσουν τη Ρωσία να ξεπεράσει τη χειρότερη οικονομική κρίση που βιώνει από την χρεοκοπία του 1998, αλλά και η αρωγή της Κίνας με 2,3 δισ. δολάρια στην Αργεντινή τον Οκτώβριο και η χορήγηση 4 δισ. δολαρίων στην Βενεζουέλα τον προηγούμενο μήνα δείχνουν τον αυξημένο ρόλο που έχει υιοθετήσει ως δανειστής έσχατης ανάγκης.

Το Bloomberg αναφέρει πως με τη χορήγηση δανείων σε κράτη που έχουν αποκλεισθεί από τις ξένες κεφαλαιαγορές η Κίνα αυξάνει την επιρροή της στην παγκόσμια οικονομία και συναγωνίζεται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ως χρηματοδότη για τα κράτη που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσχέρειες.

Όπως υπογραμμίζει το πρακτορείο, το ΔΝΤ τείνει να απαιτεί μεταρρυθμίσεις που στοχεύουν στη σταθεροποίηση της οικονομίας μιας χώρας ως αντάλλαγμα για τα δάνεια που χορηγεί, οι όροι της Κίνας είναι περισσότερο εστιασμένοι στη διασφάλιση των συμφερόντων της στις πλούσιες σε φυσικούς πόρους χώρες.
πηγή: in.gr