Τσίπρας-Σουλτς: Ομοφωνία στην πάταξη της φοροδιαφυγής και της κοινωνικής αδικίας (VIDEO)

Για μια συνολική, ευρωπαϊκή και αμοιβαία επωφελής λύση για την Ελλάδα έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς. Ο τελευταίος από το βήμα του Μεγάρου Μαξίμου επισήμανε ότι πρώτη φορά συζητά τόσο ειλικρινά με την ελληνική κυβέρνηση, τονίζοντας ότι υπήρξε συμφωνία σε πολλά θέματα.

Ο κ. Τσίπρας εγγυήθηκε τη σταθερότητα της χώρας και έστειλε μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση: "Όσοι επενδύουν στο αντίθετο θα διαψευστούν". Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για σαρωτικές μεταρρυθμίσεις στο κράτος, που αφορούν τη διαφθορά, τη φοροδιαφυγή και την πελατειακή συναλλαγή, αλλά και για μέτρα ανάπτυξης και παραγωγικής ανασυγκρότησης.

"Η νέα ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη", διαμηνύει ο Αλέξης Τσίπρας, με τον κ. Σουλτς να εκφράζει τη συμφωνία του, ειδικά στο ζήτημα της φοροδιαφυγής των πλουσίων.

"Τόσο στην εθνική, όσο και στην ευρωπαϊκή πολιτική είναι σημαντικό να συζητάμε μεταξύ μας και όχι ο ένας για τον άλλο", επισήμανε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και δήλωσε ευγνώμων προς τον Αλέξη Τσίπρα, που του παρουσίασε τις θέσεις του.

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι η επίσκεψη Σουλτς σηματοδοτεί ότι πρώτιστη αξία της Ευρώπης είναι η αποδοχή της λαικής κυριαρχίας, ενώ μίλησε για τη διαμόρφωση μιας νέας σχέσης εμπιστοσύνης ανάμεσα στη μεταμνημονιακή Ελλάδα και τους θεσμούς τη ΕΕ.

"Ο λαός πλήρωνε ευθύνες άλλων και την ανάρμοστη σχέση ανάμεσα στην οικονομική ολιγαρχία και το παλιό πολιτικό καθεστώς που την προστάτευε", επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας, δηλώνοντας έτοιμος να βάλει τέλος σε αυτή την κατάσταση. "Η ευρώπη θα ξεπεράσει την κρίση και θα είναι πιο ισχυρή από ποτέ άλλοτε", κατέληξε.

Ο κ. Σουλτς υπογράμμισε με τη σειρά του την ανάγκη να παραμείνει η Ελλάδα στην ΕΕ, εστιάζοντας στην αντιμετώπηση της κοινωνικής αδικίας και της φοροδιαφυγής.

Να σημειωθεί ότι είναι ο πρώτος πολιτικός της ΕΕ που επισκέπτεται την Ελλάδα, και προέρχεται από το χώρο της σοσιαλδημοκρατίας.

Το αναγνωριστικό τετ α τετ, σύμφωνα με το fmvoice.gr, έλαβε χώρα εν μέσω αντιδράσεων από το Μαξίμου αναφορικά με τη νωρίτερη παρέμβαση του κ. Σουλτς περί της διαφοροποίησης της Ελλάδας από την ΕΕ σε σχέση με τη στάση προς τη Ρωσία.

Ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου προειδοποίησε νωρίτερα ότι αν η νεοσυσταθείσα κυβέρνηση γίνει μια κυβέρνηση του "όχι σε όλα", τότε το momentum του κ. Τσίπρα θα είναι βραχύβιο, με το Μαξίμου να απαντά ότι η Ελλάδα θα αντιμετωπίζεται στο εξής ως ισότιμος εταίρος.

Τη θέση αυτή η κυβέρνηση της Αριστεράς την υπερασπίστηκε εξάλλου από την πρώτη στιγμή, γεγονός που προκάλεσε ουκ ολίγες αντιδράσεις εκ μέρους της ΕΕ. Κυβερνητικοί κύκλοι τονίζουν ότι δεν μπορεί να υπάρξει ομοφωνία χωρίς διάλογο και τη σύμφωνη γνώμη των κρατών-μελών.

Μετά τη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα, ο κ Σουλτς με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, με τον πρόεδρο του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη (στις 18:00) και με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο (στις 19:00) στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα.

Με δική του πρωτοβπυλία ο κ. Σουλτς επιλέγει να συναντηθεί με τον κ. Τσίπρα προκειμένου να μεταφέρει τα συμπεράσματα στην αυριανή του συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολλάντ, και τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ.

Αύριο η κυβέρνηση θα έχει αναγνωριστικές συναντήσεις με τον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάϊσελμπλουμ, αλλά και τον πρόεδρο του Euroworking Group, Τόμας Βίζερ.

Ο νεός υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης αναμένεται να τους μεταφέρει την κυβερνητική επιδίωξη για μια διεθνή διάσκεψη για το χρέος και λύση με συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ώστε να μην πληγούν οι φορολογούμενοι.

Ο Ντάϊσελμπλουμ αύριο θα δει στην Αθήνα τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον Αντιπρόεδρο Γιάννη Δραγασάκη καθώς και τους υπουργούς Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη, Ανάπτυξης Γιώργο Σταθάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. Στις 4.30 το απόγευμα την Παρασκευή ο Ντάϊσελμπλουμ και ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης θα κάνουν κοινές δηλώσεις προς τον Τύπο στο υπουργείο Οικονομικών.

Πρέπει να σημειωθεί πως την προσεχή Κυριακή, Δευτέρα και Τρίτη ο κ. Βαρουφάκης θα πραγματοποιήσει επισκέψεις σε Λονδίνο, Παρίσι και Ρώμη όπου θα έχει συναντήσεις με ομολόγους του. Αρχικά θα συναντηθεί με τον Βρετανό υπουργό Οικονομικών, ενώ ακολούθως θα ταξιδέψει στην γαλλική πρωτεύουσα όπου θα συναντηθεί τη Δευτέρα με τον Γάλλο ομόλογό του. Τέλος, θα μεταβεί στην Ρώμη όπου θα δει τον Ιταλό ομόλογό του.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, δεν έχει υπάρξει έως σήμερα κάποια επικοινωνία με αξιωματούχο της γερμανικής κυβέρνησης και, κατ' επέκταση, ούτε με τον υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε.