Αλ. Τσίπρας: «Έγιναν σημαντικά βήματα, οι αποφάσεις στο Eurogroup της Δευτέρας».

Ριζική αλλαγή στάσης πολλών εταίρων απέναντι στις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης διέβλεψε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη Σύνοδο Κορυφής, το επόμενο τριήμερο πιάνουν δουλειά τα τεχνικά κλιμάκια, για να υπάρξει ολοκληρωμένη συζήτηση στο τακτικό Eurogroup της Δευτέρας.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, αμέσως μετά από την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, που ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τα μεσάνυκτα, τα μνημόνια και η τρόικα τελείωσαν, καθώς έγιναν βήματα στη διαβούλευση με τους θεσμικούς φορείς της Ευρώπης και τη Δευτέρα, στο Eurogroup υπάρχουν πολλές πιθανότητες να καταλήξει σε συμφωνία για το νέο ελληνικό πρόγραμμα.

«Έχουμε καθαρές θέσεις. Η ελληνική δημοκρατία δεν εκβιάζει και δεν εκβιάζεται» σημείωσε για μία ακόμη φορά ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ σημείωσε ότι έκανε εκτενή παρουσίαση του προγράμματος της κυβέρνησης τους Ευρωπαίους ηγέτες, τόσο για τις επιπτώσεις που είχαν τα μνημόνια, όσο και για τις βασικές κατευθύνσεις του προγράμματος της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της οικονομικής και ανθρωπιστικής κρίσης.

«Τους εξηγήσαμε ότι έχουμε συγκεκριμένο και τεκμηριωμένο σχέδιο που δεν διαταράσσει τους κανόνες δημοσιονομικής ισορροπίας. Τους ζητήσαμε την εμπιστοσύνη τους να αντιμετωπίσουν την πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα, όχι σαν απειλή, αλλά σαν ευκαιρία» επεσήμανε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας και υπογράμμισε: «Η συζήτηση έγινε σε κλίμα κατανόησης, αλλά οι αποφάσεις θα ληφθούν την ερχόμενη Δευτέρα».

«Δεν καλύψαμε όλη την απόσταση, αλλά κάναμε σημαντικά βήματα, αποδεικνύοντας ότι η ΕΕ είναι πεδίο συναίνεσης και όχι εκβιασμών. Απεδείχθη ότι κανείς δεν θέλει να δημιουργήσει συνθήκες ρήξεις, για να επιβεβαιώσει εμμονές ή να ικανοποιήσει μικροκομματικές σκοπιμότητες» σημείωσε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας παράλληλα ότι πολλές από τις μεταρρυθμίσεις που περιελήφθησαν στα μνημόνια ως «φύλλα συκής» και δεν υλοποιήθηκαν («γιατί δεν υπήρχε πολιτική βούληση», όπως είπε χαρακτηριστικά), θα υλοποιηθούν στην κατεύθυνση της δημιουργίας ενός αποτελεσματικού κράτους δικαίου, που θα εξαλείφει τις αδικίες των μνημονίων.

«Όλοι έχουν συμφέρον να πετύχει η ελληνική κυβέρνηση. Αν η Ελλάδα σταματήσει να απασχολεί τις Συνόδους Κορυφής, αυτό θα είναι η αρχή του τέλους της κρίσης για την ευρωζώνη και την Ε.Ε.», επεσήμανε ο πρωθυπουργός, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά, έπειτα από ερώτηση, στην περίπτωση της Ισπανίας λέγοντας ότι ο κ. Ραχόι εμφανίστηκε ιδιαίτερα ανήσυχος, αλλά, σύμφωνα με τον Αλ. Τσίπρα, «κάποιες χώρες δεν μπορούν να εξωτερικεύουν τις εσωτερικές κομματικές σκοπιμότητες, γιατί με τον τρόπο αυτό θέτουν σε κίνδυνο την ενότητα της Ευρώπης».

«Η πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα είναι ευκαιρία να επιστρέψει η ανάπτυξη στην Ευρώπη», σημείωσε ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με το Finance Markets Voice.