ΕΠΕΣΤΕΨΕ ως «απαράδεκτη» την Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής 2014-15 της ΤτΕ η Κωνσταντοπούλου – Στο πλευρό της ο ΣΥΡΙΖΑ

ΓΙΑ ΑΝΤΙΘΕΣΜΙΚΗ συμπεριφορά του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, έκανε λόγο η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου κατηγορώντας ευθέως τον κ. Στουρνάρα, ότι δεν ενεργεί προς το συμφέρον ούτε της Ελλάδας, ούτε της Δημοκρατίας, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Αλήθειας για το Δημόσιο Χρέος.

Η κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου επέστρεψε ως «απαράδεκτη» την Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής 2014-2015 του διοικητή της ΤτΕ, υποστηρίζοντας πως «η Βουλή δεν δέχεται στικάκια», καθώς η έκθεση παραδόθηκε σε ηλεκτρονική μορφή το πρωί της Τετάρτης.

«Χωρίς καμία προειδοποίηση ή ενημέρωση προς της Βουλή, σήμερα στις 10.40 σπεύδει στα κλεφτά να αποστείλει ένα διαβιβαστικό στα γρήγορα, για να παρέμβει απαραδέκτως στη διαδικασία αυτή. Την Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής 2014-2015. Και προβαίνει σε σειρά από κρίσεις και διατυπώσεις που αναντίρρητα επηρεάζουν αυτά που τεκταίνονται» δήλωσε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Βουλής.

Η πρόεδρος της Βουλής είπε επίσης ότι το γεγονός αυτό, για το οποίο ενημερώθηκε από έδρας, είναι «δηλωτικό του πως τα ίδια πρόσωπα, οι ίδιοι μηχανισμοί, τα ίδια συμφέροντα από διαφορετικές θέσεις εναλλασσόμενα σε διαφορετικές θέσεις και τεχνοκρατικής δεσποτείας η επιδιώκουν να παραβιάσουν το δικαίωμα του λαού στην διαφάνεια και να επηρεάζουν τις εξελίξεις».

«Ο κ. Στουρνάρας έχει συμπράξει με την μνημονιακή πολιτική και έχει παραβιάσει τις υποχρεώσεις του ως διοικητής της ΤτΕ» συμπλήρωσε ενώ αναφέρθηκε στις δηλώσεις του διοικητή της ΤτΕ περί κινδύνου «ανεπανόρθωτης βλάβης στην οικονομία από την έλλειψη ρευστότητας» κατά τη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας τον Δεκέμβριο του 2014.

Η πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε επίσης στην άρνηση του κ. Στουρνάρα να αποστείλει στην Επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου Χρέους, στοιχεία από την κίνηση των λογαριασμών στην ΤτΕ, μέσω των οποίων διακινούνται τα ποσά των δανειακών συμβάσεων που έχουν συναφθεί ανάμεσα στη χώρα μας και τους διεθνείς πιστωτές, κάνοντας λόγο για «χρήματα που φέρονται να δόθηκαν στην Ελλάδα».

«Απαντώντας στο αίτημα μας με επιστολή του στις 27/5/2015, αναφέρει ότι μας χορηγεί αυτά που είναι δημοσιευμένα στο ίντερνετ. Απαντάει ότι μας χορηγεί αυτά τα οποία και από αλλού μπορούμε να βρούμε. Και απαντάει ότι η κίνηση των λογαριασμών καλύπτεται από το απόρρητο των τραπεζικών καταθέσεων βάσει προεδρικού διατάγματος 1059/71 του 1971, που θυμίζω ότι είχαμε χούντα», ήταν το αιχμηρό σχόλιο της κ. Κωνσταντοπούλου.

 Ο ΣΥΡΙΖΑ στο πλευρό της Κωνσταντοπούλου κατά Γ. Στουρνάρα

ΜΕ ΥΨΗΛΟΥΣ τόνος σχολιάζει και ο ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την ετήσια ένθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη Νομισματική πολιτική τως Χώρας.

Ακολουθεί το σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με την ετήσια έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας για τη νομισματική πολιτική της χώρα: 

Η Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας

ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ το «λεξιλόγιο» της ΤτΕ υιοθετεί τόσο δραματικές προβλέψεις και υποστηρίζει ότι «Η Ελλάδα από ισότιμο μέλος στον πυρήνα των ευρωπαϊκών χωρών θα μετατραπεί σε μια φτωχή χώρα της Νότιας Ευρώπης». 

Σύμφωνα με την ΤτΕ μία «ελεγχόμενη κρίση χρέους, όπως αυτή που διαχειριζόμαστε σήμερα με τη βοήθεια των εταίρων, θα μετατραπεί σε ανεξέλεγκτη κρίση, με μεγάλους κινδύνους για το τραπεζικό σύστημα και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα». Για να καταλήξει ότι «Η έξοδος από το ευρώ θα προσθέσει στο ήδη βεβαρημένο περιβάλλον μια νέα οξύτατη συναλλαγματική κρίση που θα εκτινάξει τον πληθωρισμό». 

Η Τράπεζα της Ελλάδος υποστηρίζει μέσω της Έκθεσης ότι «η συμφωνία με τους εταίρους είναι ιστορική επιταγή που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε». 

Στην ΤτΕ εκτιμούν ότι υπάρχει σοβαρή προσέγγιση στους όρους και η απόσταση που απομένει να διανυθεί για την ολοκλήρωση της συμφωνίας είναι μικρή. Άλλωστε όπως εξηγεί το εισαγωγικό κείμενο της Εκθεσης «η μείωση των σκοπούμενων πρωτογενών πλεονασμάτων είναι μια κεφαλαιώδους σημασίας απόφαση, που επεκτείνει σημαντικά τον αναγκαίο χρόνο της δημοσιονομικής προσαρμογής και προσθέτει βαθμούς ελευθερίας στην άσκηση της δημοσιονομικής πολιτικής».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου