Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ: Να ψηφίσουν «ΝΑΙ» οι Έλληνες και να μην αυτοκτονήσουν... (vid)

ΕΚΤΕΝΗ συνέντευξη τύπου για το ελληνικό ζήτημα έδωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ. Έκανε μια ιστορική αναδρομή, αναφέρθηκε στις διαπραγματεύσεις και εξέφρασε την ελπίδα ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη καλώντας τους Έλληνες να μην αυτοκτονήσουν και να ψηφίσουν ΝΑΙ.

Συγκεκριμένα, ο κ. Γιουνκέρ, αναφέρθηκε στην είσοδο της Ελλάδας στην ΕΟΚ, ως το δέκατο κράτος-μέλος, όταν ο ίδιος ξεκίνησε την καριέρα του. Σήμερα είμαστε 28 κράτη μέλη όπου μετά από τόσες θυσίες κατάφεραν να συμφιλιώσουν την ιστορία και τη γεωγραφία της Ευρώπης από αυτά τα 19 είναι μέλη της ευρωζώνης, επιθυμώ να μείνουμε 19 μέλη στην ευρωζώνη, η πορεία ενέχει συμβιβασμούς και συμφιλίωση, μία Ευρώπη χώρο σύγκλισης πολιτικών και όχι ένας χώρος αντιπαραθέσεων μέσω του ενάρετου διαλόγου να διευθετήσει τις διαφορές της με σεβασμό όλων των δράσεων υπέρ του συνόλου καμία δημοκρατία δεν αξίζει περισσότερο από κάποια άλλα – στην Ευρώπη υπάρχουν 28 δημοκρατίες.

Και πρόσθεσε:

«Μετά από όλες τις προσπάθειες που κατέβαλα αισθάνομαι προδομένος – δεν απέδωσαν οι προσπάθειές μου και των άλλων, υπήρξε πολύς θόρυβος και οργή δεν κατέστη δυνατόν να υπάρξει μια συμφωνία προς όφελος όλων«.

Για τελεσίγραφα και εκβιασμούς, ο κ. Γιουνκέρ αναρωτήθηκε: «Ποιος δρα κατ αυτόν τον τρόπο; Από πού προέρχονται αυτά;»

«Μία δημοκρατία έναντι των άλλων 18 δεν είναι μια συμπεριφορά που συνάδει με εκείνη του ευρωπαίου και οι Έλληνες πρέπει να δουν καθαρά ποιο είναι το διακύβευμα«.

Άλλα σημεία των δηλώσεων Γιουνκέρ

–Έκανα τα πάντα και άλλοι προσπάθησαν να κάνουν τα πάντα και δεν μας αξίζει αυτή η επικριτική στάση ούτε σε μένα, ούτε στον Ντάισελμπλουμ ο οποίος προσπάθησε τα μέγιστα για να υπάρξει μια συμφωνία προς όφελος όλων, η αρχή της αλληλεγγύης και της ευθύνης είναι το διακύβευμα

-“Αλλες χώρες πέρασαν πολύ δύσκολες στιγμές – Ιρλανδία, Πορτογαλία, Κύπρος – Σε αυτές τις χώρες οι ηγέτες επέδειξαν ευθύνη και πήραν αυτές τις δύσκολες αποφάσεις που έχουν αποδώσει καρπούς.

-Βρίσκομαι στο πλευρό του ελληνικού λαού τον οποίο εμπιστεύομαι – Ξέρω τις θυσίες που έχουν κάνει

-Δεν είναι επιλογή η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ έχω διερευνήσει όλες τις δυνατότητες για μια συμφωνία που θα είναι προς όφελος του ελληνικού λαού, σε συνεννόηση με τις άλλες χώρες-μέλη

-Έκανα τα πάντα για να επιτευχθεί η συμφωνία ποτέ δεν υπήρξε τελεσίγραφο.

–Προσαρμόσαμε τις συνομιλίες στην επιθυμία της ελληνικής πλευράς – δεν έγιναν στην Αθήνα αλλά στο Brussels Group .

– Ασχοληθήκαμε προσωπικά με τον κ.Ντάισελμπλουμ με τις διαπραγματεύσεις και δεν αφήσαμε τους τεχνοκράτες μόνους «σε σκοτεινά δωμάτια» με την ελληνική πλευρά.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου