Marketwatch: Δεν θα κηρύξουν χρεοκοπία οι οίκοι αν δεν πληρωθεί το ΔΝΤ τέλος Ιουνίου

ΑΚΟΜΗ κι αν η Ελλάδα δεν κατορθώσει να πληρώσει το ΔΝΤ στο τέλος του μήνα, οι οίκοι αξιολόγησης πιθανότητα δεν θα θεωρήσουν την χώρα ότι βρίσκεται “σε χρεοκοπία”.

Όπως επισημαίνει το marketwatch.com, εάν η Ελλάδα πει στις αγορές ότι σκοπεύει να καλύψει τις υποχρεώσεις της έναντι των ιδιωτών πιστών αλλά όχι έναντι του 72% του χρέους που κατέχει το ΔΝΤ, η ΕΚΤ και οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης, η αξία των ομολόγων της μπορεί να ανατιμηθεί- ακόμη κι αν η χώρα βγει από το ευρώ, τονίζει ο Tom Elliott, στρατηγικός αναλυτής της DeVere Group.

“Ενώ η αντιμετώπιση των πιστωτών ίδιων ομολόγων διαφορετικά, εγείρει νομικά προβλήματα, θα αποτρέψει την Ελλάδα από το να χαρακτηριστεί ότι είναι σε χρεοκοπία από κάποιους οίκους αξιολόγησης, όπως η Standard & Poor’s, η οποία εξετάζει μόνο το ρίσκο αθέτησης πληρωμής σε χρέος που κατέχουν ιδιώτες”, τονίζει ο Elliott σε σημείωμά του προς τους πελάτες τους στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Η Ελλάδα πρόκειται να πληρώσει 1,54 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ στις 30 Ιουνίου. Εκπρόσωπος της Standard & Poor’s επιβεβαίωσε πως εάν δεν καταβληθεί το ποσό στο ΔΝΤ, δεν θα προκληθεί υποβάθμιση της αξιολόγησης σε “επιλεκτική χρεοκοπία”.

“Η ελληνική κυβέρνηση έχει επανειλημμένως δεσμευτεί ότι θα αποκλείσει τους ιδιώτες επενδυτές από οποιαδήποτε περαιτέρω αναδιαμόρφωση του χρέους”, τόνισε εκπρόσωπος της Standard & Poor’s σε e-mail, σύμφωνα με το έγκυρο capital.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου