DW: H Mέρκελ βάζει τέλος στη συζήτηση περί Grexit!

H γερμανίδα καγκελάριος σε συνέντευξή της στη δημόσια τηλεόραση απευθύνει έκκληση να σταματήσει η συζήτηση περί εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

ΜΠΟΡΕΙ η επιλογή του Grexit να βρισκόταν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων «αλλά εμείς αποφασίσαμε κάτι άλλο», είπε η Άγκελα Μέρκελ προσθέτοντας ότι «αυτό που μετράει τώρα είναι το αποτέλεσμα αυτών των διαβουλεύσεων». Σύμφωνα με τη γερμανίδα καγκελάριο οι ευρωπαίοι εταίροι συμφώνησαν να διεξάγουν συνομιλίες με την Ελλάδα για ένα νέο πακέτο βοήθειας. «Αυτό πρέπει τώρα να υλοποιηθεί», είπε χαρακτηριστικά.

Για άλλη μια φορά η γερμανίδα καγκελάριος απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός «κλασικού κουρέματος» αφήνοντας όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Επισήμανε δε ότι μπορεί να συζητηθεί μία περαιτέρω επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των ελληνικών δανείων καθώς και μείωση των επιτοκίων. Βασική προϋπόθεση όμως, όπως τόνισε, είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του υπό διαπραγμάτευση προγράμματος.

«Τώρα θα κοιτάξουμε μπροστά»

H Α. Μέρκελ στο ARD
Ερωτηθείσα για τη συνέντευξη του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο περιοδικό Der Spiegel όπου ο γερμανός υπουργός Οικονομικών αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο παραίτησής του σε περίπτωση που δεχθεί πιέσεις για αποφάσεις αντίθετες με τα πολιτικά του πιστεύω, η Άγκελα Μέρκελ δήλωσε λακωνικά: «Σε μένα δεν ήρθε κανείς να υποβάλει την παραίτησή του και δεν έχω σκοπό να συνεχίσω αυτή τη συζήτηση».

Αναφερόμενη μάλιστα στην αντιπαράθεση του αντικαγκελάριου Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με αφορμή τη διαφιλονικούμενη πρόταση του γερμανού υπουργού Οικονομικών για πενταετές Grexit η Άγκελα Μέρκελ σχολίασε ότι «οι επιλογές είχαν συζητηθεί. Πλέον όλα έχουν ειπωθεί. Τώρα θα κοιτάξουμε μπροστά». 
Kώστας Συμεωνίδης / Δήμητρα Κυρανούδη DW

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου