Εν αναμονή αποφάσεων του Eurogroup - Το «δάνειο γέφυρα» προκρίνεται από το Ευρωιερατείο τις τελευταίες ώρες!

Κλειδί των εξελίξεων στο Eurogroup θα αποτελέσει και το ασταθές πολιτικό κλίμα όπως αυτό αναζωπυρώθηκε μετά την σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας και την ψηφοφορία της νέας Συμφωνίας....

γράφει ο Σπύρος Γκανής  

ΟΤΑΝ ΓΡΑΦΟΝΤΑΙ αυτές οι γραμμές οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης συνεδριάζουν στο Eurogroup για την συζήτηση του ελληνικού αιτήματος του 3ου Μνημονίου διάσωσης προκειμένου δώσουν το πράσινο φως για την έναρξη χρηματοδότησης περί την 20η Αυγούστου, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της ελληνικής κυβέρνησης.

Ο έλληνας υπουργός οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με την εγκεκριμένη από την πλειοψηφία του ελληνικού κοινοβουλίου συμφωνία των 385 σελίδων στην φαρέτρα του θα προσπαθήσει να απαντήσει στα τεχνικά ερωτήματα των συναδέλφων του ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης σχετικά με την συμφωνία ακόμα και να ξεπεράσει τα εμπόδια που θέτουν ο γερμανικός παράγοντας και οι συνοδοιπόροι του, εμπόδια που συνοψίζονται στα εξής σημεία:
  • Την συμμετοχή του ΔΝΤ στη χρηματοδότηση, συμμετοχή την οποία απορρίπτει το ίδιο το ταμείο λόγω μη βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

  • Τις αποκρατικοποιήσεις που όπως περιγράφονται στην συμφωνία δεν ανταποκρίνονται στις γερμανικές απαιτήσεις!

  • Στην ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και πως αυτή θα συντελεστεί χωρίς το κούρεμα καταθέσεων όπως συμφωνήθηκε στην Αθήνα από την ελληνική πλευρά με τους Θεσμούς.
Κατά την άποψη του γράφοντος, κλειδί των εξελίξεων στο Eurogroup θα αποτελέσει και το ασταθές πολιτικό κλίμα όπως αυτό αναζωπυρώθηκε μετά την σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας και την ψηφοφορία της νέας Συμφωνίας. 

Η ΑΠΩΛΕΙΑ δεδηλωμένης του ΣΥΡΙΖΑ μετά από  την σημερινή ψηφοφορία δημιούργησε «θεσμική δυσαρμονία», δυσαρμονία την οποία επιτελείς του κυβερνώντος κόμματος σχεδιάζουν να ξεπεράσουν με την αναβάπτισή τους στην “κολυμπήθρα”  ψήφου εμπιστοσύνης της Βουλής. 

Οι επιστροφή στο “μαντρί” κάποιων “αποστατών”, κυρίως αυτών που δήλωσαν “ΠΑΡΩΝ” καθώς και το… σωσίβιο του Αλέξη, που λέγεται ΠΟΤΑΜΙ, αναμένεται να βγάλουν τον ΣΥΡΙΖΑ από τα νέα του αδιέξοδα, σε αντίθετη περίπτωση οι εκλογές του φθηνοπώρου προβάλλουν σαν την μόνη αναγκαία και ρεαλιστική διέξοδο.

Η ΠΑΡΑΠΑΝΩ πολιτική ρευστότητα σε συνδυασμό με την “ακυβερνησία” που παρατηρείται το τελευταίο εξάμηνο σε όλους του τομείς της δημόσιας ζωής και την εικόνα “πολιτικού μπάχαλου” του κοινοβουλίου την τελευταία περίοδο από τις "ανεξήγητες υπερβολές και την τυπολαγνεία" του προεδρείου της Βουλής επιδεινώνουν την πολιτική αστάθεια. Επιδείνωση τέτοια που μπορούν να εκμεταλλευτούν οι αντιδραστικοί κύκλοι της Ευρωζώνης αντιπροτείνοντας «δάνειο γέφυρα» στη Συμφωνία στην οποία έχει επενδύσει η Αθήνα, δάνειο γέφυρα –ασπιρίνη στις πραγματικές ανάγκες της χώρας.