Αλ. Τσίπρας: «Ο καθένας να φυλάει τα σύνορά του»

ΜΕ ΤΗ ΘΕΣΗ «Ο καθένας να φυλάει τα σύνορά του» ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών την ελληνική αντίθεση στην άποψη ή και πρόταση των ευρωπαίων για κοινές περιπολίες Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο, προκειμένου να περιοριστεί το προσφυγικό κύμα.

Από την ελληνική πλευρά ξεκαθαρίστηκε πάντως ότι υπάρχει διάθεση για συνεργασία με την Τουρκία, υπό την προϋπόθεση όμως οτι θα εξεταστούν ολα τα θέματα με προσοχή, χωρίς να προκαλούν άλλα προβλήματα, όπως στο ζήτημα της κυριαρχίας και φυσικά να μην έρχονται σε αντίθεση με τις ελληνικές θέσεις. Μάλιστα σε αυτό το κλίμα και πλαίσιο η Αθήνα συζητά ακόμη και τη συνεργασια με ενίσχυση της Frontex.

Ο κ. Αλ. Τσίπρας, σύμφωνα με τα papapolitika.gr, έθεσε θέματα όπως η οικονομική ενίσχυση των περιοχών που επιβαρύνονται απο τις προσφυγικές ροές, η δυνατότητα ή υποχρέωση χωρών εκτός ΕΕ να προχωρούν σε καταγραφή και ταυτοποίηση προσφύγων, αλλά και το πρόβλημα με τους Αφγανούς πρόσφυγες οι οποίοι φτάνουν στην Ελλάδα απο περιοχές με αντίστοιχα ζητήματα όπως της Συρίας, χωρίς όμως να προβλέπεται και η ανάλογη αντιμετώπιση.
O πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο περιθώριο της συνεδρίασης της Συνόδου Κορυφής είχε ολιγόλεπτo τετ α τετ με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ με τον οπίον είχε και ένα θερμό εναγκαλισμό!