Ρωσία: Στρατηγικά βομβαρδιστικά κατά του ISIS - Άσαντ: Ο συριακός στρατός κερδίζει έδαφος χάρη στους Ρώσους

ΡΩΣΙΑ, ΣΥΡΙΑ,
Γιατί η Μόσχα αποφάσισε να πλήξει με στρατηγικά βομβαρδιστικά και πυραύλους τύπου κρουζ στόχους του «Ισλαμικού Κράτους» στη Συρία; Μερίδα στρατιωτικών εμπειρογνωμόνων αμφισβητούν τη σκοπιμότητα αλλά και την αποτελεσματικότητα της χρήσης από τη Ρωσία στρατηγικών βομβαρδιστικών στις επιχειρήσεις στη Συρία. Αναγκαίο στρατιωτικό μέτρο, επιβλητική επικοινωνιακή «επίδειξη» ισχύος του σύγχρονου ρωσικού πυραυλικού οπλοστασίου, ή μήπως πίσω απ’ αυτή την κίνηση, κρύβονται σημαντικοί γεωστρατηγικοί στόχοι της Μόσχας;

Η Ρωσία για πρώτη φορά χρησιμοποίησε επιχειρησιακά στρατηγικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη, στην αεροπορική επιδρομή εναντίον της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος» στη συριακή πόλη Ράκα, στις 17 Νοεμβρίου. Τα αεροσκάφη μεγάλης ακτίνας δράσης χρησιμοποίησαν για πρώτη φορά τα όπλα υψηλής ακριβείας που διαθέτουν σε πραγματικές συνθήκες μάχης. Κατά τη διάρκεια των επιδρομών, τα αεροσκάφη Tu-22M3 πέταξαν για 5 ώρες και 20 λεπτά, καλύπτοντας απόσταση 4.510 χιλιομέτρων, ενώ τα στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu-160 και Tu-95MS που παρέμειναν στον αέρα για 8 ώρες και 20 λεπτά και 9,5 ώρες, αντίστοιχα, κάλυψαν 6.566 χιλιόμετρα. Από τα στρατηγικά αεροπλάνα εκτοξεύθηκαν συνολικά 34 πύραυλοι κρουζ, αναφέρεται σε ανακοίνωση της υπηρεσίας Τύπου του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας. 

Καλύτερα κι’ από τα αμερικανικά - Τα αεροσκάφη χρησιμοποίησαν για πρώτη φορά σε πραγματικές πολεμικές επιχειρήσεις τους προηγμένους πυραύλους κρουζ Χ-101. Η δραστική εμβέλεια του νέου στρατηγικού βλήματος, που μεταφέρεται προσαρμοσμένος σε φορείς κάτω από τα φτερά των αεροσκαφών, αγγίζει τα 5.500 χιλιόμετρα.

Μπασάρ αλ Ασαντ: Πρόοδος των Συριακών ενόπλων δυνάμεων σε όλα τα μέτωπα, μετά την εμπλοκή της Ρωσίας

Για πρόοδο των ένοπλων δυνάμεων της Συρίας σε «σχεδόν όλα τα μέτωπα» μετά την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας στην περιοχή έκανε λόγο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ.

«Οι τρομοκράτες έχουν καταλάβει πολλές περιοχές στη Συρία. Όμως πρόσφατα, μετά την εμπλοκή της πολεμικής αεροπορίας της Ρωσίας (…), η κατάσταση έχει βελτιωθεί κατά πολύ και μπορώ να πω ότι ο συριακός στρατός κερδίζει έδαφος σε σχεδόν όλα τα μέτωπα» διαβεβαίωσε ο Άσαντ κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο κινεζικό τηλεοπτικό δίκτυο Phoenix TV, η οποία μεταδόθηκε σήμερα Κυριακή στη Συρία.

Από τον πρώτο μήνα της ρωσικής επέμβασης που ξεκίνησε την 30η Σεπτεμβρίου, «οι τρομοκρατικές οργανώσεις έχουν οπισθοχωρήσει και χιλιάδες (στελέχη τους) το έχουν σκάσει προς την Τουρκία και προς ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες» τόνισε ο Σύρος πρόεδρος.

Σε ερώτημα που του τέθηκε εάν έχει γνώση σχετικά με την ανάπτυξη ρωσικών χερσαίων δυνάμεων στη Συρία, ο Άσαντ απάντησε ότι «οι Ρώσοι υπολογίζουν στις χερσαίες δυνάμεις της Συρίας» για να πολεμήσουν τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους.

«Συντονίζουν τις ενέργειές τους με εμάς» διαβεβαίωσε.

Ο πρόεδρος της Συρίας εξέφρασε επιπλέον την εκτίμηση ότι υπάρχει «μια τεράστια διαφορά» με το διεθνή συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ. που βομβαρδίζει θέσεις του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

«Δεν υπάρχει κανένας συντονισμός και καμία επικοινωνία» μεταξύ της συριακής κυβέρνησης και των αμερικανικών δυνάμεων, ξεκαθάρισε ακόμη ο Άσαντ.