Αλ. Τσίπρας: "ΝΔ και ΠΑΣΟΚ υπονομεύουν τη διαπραγμάτευση" - Το παρασκήνιο της σύσκεψης των Πολιτικών Αρχηγών (Vid)

Αλέξης Τσίπρας, Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών,
ΕΠΙΘΕΣΗ σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά το τέλος του συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών. Χαρακτήρισε τη στάση τους υπονομευτική, ενώ τόνισε ότι δεν βοηθούν στη διαπραγματευτική γραμμή της κυβέρνησης. Ποια η απάντηση της ΝΔ.

"Αυτοί που έχουν ευθύνη για εξόντωση λαού τελευταία χρόνια δεν επέδειξαν σοβαρότητα και υπευθυνότητα", επισήμανε σύμφωνα με το news247.gr, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην επίσημη δήλωσή του μετά το τέλος του συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών.

Ανέφερε ότι η ΝΔ εμφανίζεται κατώτερη των περιστάσεων, καθώς διαφοροποιήθηκε πλήρως σε πρόσφυγες και ασφαλιστικό και καθιστά προβληματική την συνεννόηση μαζί της. "Έχει δομικά προβλήματα η ΝΔ. Και ενώ ψήφιζε όλα τα μνημόνια από το 2010, σήμερα δεν υπέγραψε ώστε να βρεθεί λύση για το ασφαλιστικό".

Χαρακτήρισε επίσης υπονομευτική τη στάση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στη διαπραγματευτική γραμμή της κυβέρνησης, καθώς αρνούνται να καταθέσουν προτάσεις σε συντεταγμένο διαλόγους.

"Αρνήθηκαν να συνταχθούν σε κόκκινη γραμμή να μην μειωθούν συντάξεις. Η κυβέρνηση θα καταθέσει πρόταση χωρίς νέες επώδυνες μειώσεις".

"Η στάση της αντιπολίτευσης καθιστά ιδιαίτερα προβληματική τη συνεννόηση σε μία τόσο κρίσιμη στιγμή για τη χώρα. Ιδιαίτερα όταν διαφωνεί ο αρχηγός της ΝΔ στο θέμα των hot spots, διαπιστώνουμε ότι κινδυνεύει με υπονόμευση η διεθνή θέση της χώρας. Στο ασφαλιστικό ΠΑΣΟΚ και ΝΔ συνεχίζουν να υπονομεύουν τη χώρα", είπε τέλος ο πρωθυπουργός.

Οι δηλώσεις Αλ. Τσίπρα


Η απάντηση της ΝΔ

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, απαντώντας στις δηλώσεις του Πρωθυπουργού κ. Α. Τσίπρα, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

"Η Νέα Δημοκρατία εκπλήρωσε τον θεσμικό της ρόλο και εγώ ως Πρόεδρός της, συμμετείχα στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών.

Είναι μια ύψιστη διαδικασία και η Νέα Δημοκρατία διατύπωσε με σαφήνεια – και εγώ προσωπικά – και τις θέσεις μας και τις απόψεις μας.

Επίσης, είχα τη δυνατότητα να στηλιτεύσω και τις θέσεις και βεβαίως τις απόψεις και τις αστοχίες του κ. Τσίπρα και της κυβέρνησής του και εξέφρασα την ανησυχία μου για την πορεία εξέλιξης των συγκεκριμένων ζητημάτων. Ζητήματα που έχουν να κάνουν με το προσφυγικό, ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις προτάσεις του κ. Τσίπρα για το ασφαλιστικό και τη Συνταγματική αναθεώρηση.

Η γνώμη που αποκόμισα από την ενημέρωση από τον Πρωθυπουργό είναι ότι: "ο βασιλιάς είναι γυμνός".

Αναλυτικά όλη η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα:
«Η χώρα μας αποτελεί πεδίο σταθερότητας σε μια βαθιά αποσταθεροποιημένη περιοχή. Η μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμών μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, έχει προκαλέσει μια πρωτοφανή προσφυγική κρίση που αλλάζει δεδομένα και ισορροπίες στην Ευρώπη.

Και οι ροές αυτές περνούν από τη χώρα μας.

Απαιτείται επομένως υψηλό αίσθημα ευθύνης και σοβαρότητας, όχι μόνο από την κυβέρνηση, αλλά και από την αντιπολίτευση.

Από όλο το πολιτικό σύστημα. Δυστυχώς, σήμερα, αυτοί που έχουν την αποκλειστική ευθύνη για την οικονομική, θεσμική και ηθική εξόντωση του ελληνικού λαού τα τελευταία πέντε χρόνια, απέδειξαν ότι δεν διαθέτουν ούτε το απαραίτητο αίσθημα ευθύνης, ούτε την αναγκαία σοβαρότητα.

Αντιλαμβάνομαι ότι η ΝΔ βρίσκεται σε δομική και διαρκή κρίση και έχει να διαχειριστεί τις καθόλου εύκολες εσωκομματικές της διαδικασίες. Το σέβομαι απόλυτα. Ωστόσο, η χώρα δεν μπορεί να περιμένει.

Η ΝΔ ως αξιωματική αντιπολίτευση αποτελεί θεσμικό πυλώνα του πολιτικού συστήματος και δυστυχώς σήμερα αποδείχτηκε κατώτερη των περιστάσεων.

Το γεγονός ότι διαφοροποιήθηκε πλήρως στο ανακοινωθέν της Συνόδου των Πολιτικών αρχηγών υπό τον ΠτΔ, τόσο στο θέμα του αναγκαίου διαλόγου για το ασφαλιστικό και τη Συνταγματική μεταρρύθμιση, όσο, όμως, και στα ζητήματα διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης, καθιστά ιδιαίτερα προβληματική τη δυνατότητα συνεννόησης, σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή για τη χώρα.

Ιδιαίτερα, δε, όταν ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίζεται στη σύσκεψη να διαφωνεί με τις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις της χώρας για τη δημιουργία κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης των προσφύγων στα νησιά που δέχονται τις ροές.

Παρόμοιες θέσεις δεν υπονομεύουν τη κυβέρνηση, υπονομεύουν τη διεθνή θέση της χώρας.

Σε ότι δε αφορά το ασφαλιστικό, είναι προφανές ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ συνεχίζουν να κρατούν στάση υπονομευτική. Αυτοί, που από το 2010 έως σήμερα, έχουν ψηφίσει και εφαρμόσει 11 διαφορετικές περικοπές και μειώσεις συντάξεων.

Αυτοί που χρέωσαν με δισεκατομμύρια τα ασφαλιστικά ταμεία με το καταστροφικό PSI. Σήμερα αρνούνται να καταθέσουν προτάσεις για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος σε έναν διάλογο συντεταγμένο.

Τους ζήτησα, τουλάχιστον, να συνταχθούν σε μια κοινή εθνική κόκκινη γραμμή, για μια ασφαλιστική μεταρρύθμιση που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος χωρίς περαιτέρω μειώσεις συντάξεων. Αρνήθηκαν. Ίσως πιστεύουν ότι έτσι αδυνατίζουν τη διαπραγματευτική γραμμή της κυβέρνησης.

Αυτό είναι το αίσθημα ευθύνης τους. Βάζουν τη κομματική τους επιβίωση πάνω από τα συμφέροντα εργαζομένων και συνταξιούχων. Θα διαψευστούν.

Η κυβέρνηση θα καταθέσει την πρότασή της, ώστε μέσα στα πλαίσια των δεσμεύσεων που έχουμε αναλάβει -και έχουμε ψηφίσει άλλωστε από κοινού τον περασμένο Αύγουστο - να καταστήσουμε βιώσιμο το ασφαλιστικό, χωρίς νέες επώδυνες περικοπές στις συντάξεις.

Ο διάλογος θα διεξαχθεί συντεταγμένα, πρώτα στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και ακολούθως στη Βουλή. Θα διεξαχθεί ούτως ή άλλως και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, στο πεδίο της διαπραγμάτευσης. Και όλοι θα αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Αναρωτιέμαι, λοιπόν, ποια θα είναι η θέση της Νέας Δημοκρατίας. Θα επιχειρήσει να επηρεάσει τη θέση των αδελφών της ευρωπαϊκών κομμάτων υπέρ των ελληνικών θέσεων;

Ας το ελπίσουμε.Τέλος σε ότι δε αφορά τη Συνταγματική μεταρρύθμιση, όλοι πλην ΝΔ συμφωνήσαμε να ανοίξουμε συντεταγμένα τις διαδικασίες, ακόμη και για την αλλαγή του εκλογικού νόμου επί το αναλογικότερο, από αυτή τη Βουλή. Η χώρα, σε αυτή τη κρίσιμη καμπή, περισσότερο από ποτέ, χρειάζεται εθνική συνοχή, λαϊκή ενότητα και πολιτική σταθερότητα.

Το στρατηγικό σχέδιο για την έξοδο της χώρας από την κρίση και την ανάκτηση της κυριαρχίας μας έναντι των δανειστών, θα πετύχει.

Ήδη οι συσχετισμοί αλλάζουν στην Ευρώπη. Και σε μια Ευρώπη που αλλάζει η Ελλάδα θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο με τη κοινωνία όρθια.»
Η Σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών

Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ δεν υπέγραψαν το ανακοινωθέν που ζήτησε ο Τσίπρας. Σύγκλιση μόνο στο προσφυγικό. Τα κόμματα πλην ΝΔ συμφώνησαν για αλλαγή του εκλογικού νόμου επί το αναλογικότερον. Δεν δέχθηκε οικουμενική ο Τσίπρας, λέει ο Λεβέντης

Ολοκληρώθηκε μετά από περισσότερες από έξι ώρες η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο στο Προεδρικό Μέγαρο.

Η συζήτηση εξελίχθηκε σε ένα blame game για το ασφαλιστικό, στο οποίο δεν υπήρξε συμφωνία, ενώ η ΝΔ διαφώνησε και όσον αφορά στην αλλαγή του εκλογικού νόμου που τέθηκε στο τραπέζι στο πλαίσιο της πρότασης Τσίπρα για διακομματική με αντικείμενο τη συνταγματική αναθεώρηση. Μόνο πεδίο σχετικής σύγκλισης το προσφυγικό.

Αντί κοινού ανακοινωθέντος, συντάχθηκε κείμενο από την Προεδρία της Δημοκρατίας, με σημεία προσέγγισης και απόκλισης, καθώς οι πολιτικοί αρχηγοί δε συμφώνησαν με την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για έκδοση κοινού ανακοινωθέντος για μη μείωση των συντάξεων.

Η σύγκλιση αφορά κυρίως στο προσφυγικό για το οποίο γίνεται εκτενής ανάλυση στο κείμενο, που περιλαμβάνει επίσης συνοπτική αναφορά στο ασφαλιστικό, καθώς και αναφορά σε αναλογικότερο εκλογικό νόμο, με σημειωμένη τη διαφωνία της Ν.Δ.

Η ανακοίνωση της Προεδρίας: Σε ποια σημεία συμφώνησαν και που διαφώνησαν οι πολιτικοί αρχηγοί

Τι ζήτησε ο Τσίπρας να υπογράψουν και γιατί αρνήθηκαν ΝΔ- ΠΑΣΟΚ

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός μετά την απόρριψη της αρχικής πρότασης του για σύσταση δύο διακομματικών επιτροπών για το ασφαλιστικό και τη Συνταγματική Αναθεώρηση, άρχισε να αναλύει στους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς όλες τις μειώσεις που έχουν γίνει στις συντάξεις από το 2010 και μετά επί Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ, καταλήγοντας: "Έχετε το θράσος να λέτε ότι αυτό είναι το χειρότερο μνημόνιο, όταν επί των ημερών σας έγιναν τέτοιες μειώσεις στις συντάξεις; Εάν δεν υπογράψετε το κοινό ανακοινωθέν, θα είναι σα να θέλετε τη μείωση των συντάξεων."

Οι συγκεκριμένες πηγές υποστήριζαν μάλιστα ότι η πρόταση αυτή προσέκρουσε στην άρνηση του μεταβατικού προέδρου της ΝΔ Γιάννη Πλακιωτάκη, ο οποίος επίσης εξέφρασε την αντίθεσή του για τη δημιουργία hot spots στα νησιά.

Κύκλοι της ΝΔ χαρακτήριζαν προσπάθεια παγίδευσης το αίτημα για κοινό ανακοινωθέν, καθώς όπως ανέφεραν ο προϋπολογισμός που ψηφίστηκε ήδη στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής από την κυβερνητική πλειοψηφία περιλαμβάνει ούτως ή άλλως 2,2 δισ περικοπές συντάξεων.

"Αυτός που έχει κόψει ήδη τις συντάξεις, μας ζητά να συμφωνήσουμε σε τι ακριβώς;", έλεγαν οι ίδιοι γαλάζιοι κύκλοι, προσθέτοντας ότι η ΝΔ έχει ψηφίσει κατά των μειώσεων στην επιτροπή.

Η αντιπολίτευση εμφανίστηκε σήμερα κατώτερη των περιστάσεων και δεν διστάζει για μικροκομματικό όφελος να μειώσει τη διαπραγματευτική δυνατότητα της κυβέρνησης, σχολίαζαν μετά τη σύσκεψη κυβερνητικοί κύκλοι, ιδίως για τη στάση που Πλακιωτάκης- Γεννηματά.

Οι ίδιοι κυβερνητικοί κύκλοι έλεγαν ότι η συμφωνία με τους θεσμούς για το ασφαλιστικό προβλέπει ότι θα έχει κόστος 1% του ΑΕΠ, ο πρωθυπουργός είπε στους πολιτικούς αρχηγούς ότι η κυβέρνηση έχει έτοιμο πλέγμα βιώσιμων παρεμβάσεων που καλύπτει το 0,6% του ΑΕΠ και κάλεσε τα κόμματα να συμμετέχουν σε επιτροπή με ειδικούς εμπειρογνώμονες προκειμένου να συζητήσουν για την πρότασή αυτή που καλύπτει το 0,6% του ΑΕΠ και για συμφωνία για την κάλυψη του υπολοίπου 0,4% του ΑΕΠ, με τρόπο που δεν θα οδηγηθούμε σε μείωση των συντάξεων.

Κυβερνητικές πηγές έλεγαν επίσης ότι ο πρωθυπουργός σχολίασε κατά τη σύσκεψη την άρνηση της κ.Γεννηματά να συνυπογράψει ανακοίνωση η οποία θα έκανε λόγο για βιώσιμο ασφαλιστικό χωρίς μειώσεις συντάξεων και απευθυνόμενος στην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ είπε: "Τα έχετε κάνει όλα, μειώσεις στις συντάξεις, PSI, και σήμερα εναντιώνεστε στην πρόταση αυτή;"

'Ελεγαν τέλος πως ο κ.Πλακιωτάκης δήλωσε αντίθετος με τη δημιουργία Hot Spots στα νησιά και ότι ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι είναι μια στάση επιζήμια, που θίγει την διαπραγματευτική δυνατότητα της χώρας. Πάντως από τη ΝΔ έλεγαν ότι ο κ.Πλακιωτάκης απλώς ζήτησε να λαμβάνεται υπόψη η γνώμη των τοπικών κοινωνιών για τη δημιουργία Hot Spots.
Πως η συζήτηση από δύο διακομματικές κατέληξε στην αλλαγή εκλογικού νόμου

Κατά την έναρξη της σύσκεψης, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός έθεσε ως βασικό θέμα το προσφυγικό ενόψει και της αυριανής Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ως δεύτερο θέμα, έθεσε τη μεταρρύθμιση για το ασφαλιστικό προτείνοντας τη δημιουργία διακομματικής επιτροπής, όπου κάθε κόμμα θα εκπροσωπείται από έναν εμπειρογνώμονα, ώστε η συζήτηση να γίνεται και σε τεχνικό και σε πολιτικό επίπεδο. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η συζήτηση για το ασφαλιστικό μπορεί να χρειασθεί παραπάνω από 15 ημέρες και δεν είναι δεσμευτική η 15η Δεκεμβρίου.

Ο πρωθυπουργός, φέρεται να πρότεινε τη δημιουργία διακομματικής επιτροπής και για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ, απάντησαν όχι και στα δύο, ενώ ο Σταύρος Θεοδωράκης άφησε ανοιχτό παράθυρο συμμετοχής στην επιτροπή για τη Συνταγματική αναθεώρηση, υπό την προϋπόθεση να αλλάξει ο εκλογικός νόμος μέσα στο 2016. Τελικά η συζήτηση κατέληξε στην αλλαγή εκλογικού νόμου από την παρούσα Βουλή και με εφαρμογή στις επόμενες εκλογές, καθώς αυτό επιθυμούν τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και οι ΑΝΕΛ. Φαίνεται μάλιστα πως αυτή θα είναι και η προϋπόθεση συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, Ένωση Κεντρώων, έστω και εάν Θεοδωράκης, Γεννηματά μετά τη σύσκεψη δήλωσαν ότι δεν τίθεται ζήτημα συμμετοχής των κομμάτων τους στην κυβέρνηση, ενώ ο Βασίλης Λεβέντης απογοητευμένος ανακοίνωσε ότι ο κ.Τσίπρας δε δέχθηκε την οικουμενική που του πρότεινε.
Και η ΝΔ με τα εσωκομματικά της

Η στάση της ΝΔ διαμορφώνεται υπό το πρίσμα της εσωκομματικής αντιπαράθεσης με την εκκρεμή εκλογή νέου προέδρου και μάλιστα η σύσκεψη διεκόπη για να διαβουλευτεί ο μεταβατικός πρόεδρος με τους τέσσερις υποψήφιους. Σύμφωνα με πληροφορίες οι Κυριάκος Μητσοτάκης, Απόστολος Τζιτζικώστας και Άδωνις Γεωργιάδης συμφωνούν με τη στάση του μεταβατικού προέδρου Γιάννη Πλακιωτάκη να αρνηθεί τη συμμετοχή της ΝΔ σε διακομματικές επιτροπές για το ασφαλιστικό και τη συνταγματική αναθεώρηση.

Από την πλευρά του κ. Μητσοτάκη μάλιστα χαρακτήριζαν προσχηματική τη σύσταση μίας ακόμη επιτροπής για το ασφαλιστικό, υποστηρίζοντας ότι το πρόβλημα πρέπει να συζητηθεί εκτενώς στη Βουλή μεταξύ των κομμάτων, ενώ συμφωνούσαν ότι η αναθεώρηση του Συντάγματος απαιτεί ευρύτερες συναινέσεις, σημειώνοντας όμως πως ο κ.Τσίπρας με το να μην ψηφίσει για Πρόεδρο Δημοκρατίας τον περασμένο Δεκέμβριο οδήγησε τη χώρα σε εκλογές τον Ιανουάριο του 2015 και τορπίλισε στην ουσία την έναρξη της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος.

Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, συνεργάτες του κ. Τζιτζικώστα εξαπέλυσαν επίθεση στον πρωθυπουργό, χαρακτηρίζοντας προσχηματική τη σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, η οποια όπως έλεγαν υπαγορεύτηκε από το κυβερνητικό και εσωκομματικό αδιέξοδο του κ. Τσίπρα. "Με αυτές τις κινήσεις, υπονομεύει ουσιαστικά κάθε προσπάθεια εθνικής συνεννόησης προτάσσοντας για μια ακόμη φορά το μικροκομματικό του συμφέρον. Η χώρα πράγματι χρειάζεται ένα εθνικό σχέδιο το οποίο δεν μπορεί ούτε να αντιληφθεί ούτε να υπηρετήσει ο κ. Τσίπρας" προσέθεταν.

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης πάντως από τη Λάρισα όπου μίλησε ενώ ήταν σε εξέλιξη η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών έστειλε ένα σαφές μήνυμα υπέρ συναίνεσης στα μεγάλα θέματα, "καρφώνοντας" ταυτόχρονα στελέχη όπως ο κ.Γεωργιάδης και ο Μάκης Βορίδης.

Εν τω μεταξύ στις πέντε το απόγευμα είναι προγραμματισμένη συνεδρίαση της ΚΕΦΕ, η οποία θα κληθεί να αποφασίσει την ανάθεση σε νέα εταιρεία ώστε να επιχειρηθεί να γίνει νέα απόπειρα εκλογής προέδρου στις 13 Δεκεμβρίου. Διαφορετικά, η εκλογή θα είναι και πάλι στον αέρα.

Από τη ΝΔ εξέφραζαν δυσφορία για τις κυβερνητικές διαρροές σχετικά με τη συζήτηση στη σύσκεψη όσο ήταν σε εξέλιξη. Ο τομεάρχης Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος που συνοδεύει τον κ.Πλακιωτάκη έκανε ένα αιχμηρό σχόλιο μέσω twitter.