Ισπανία: Εκκληση Ραχόι για σχηματισμό κυβέρνησης

Το άνοιγμά του προς τους πολιτικούς του αντιπάλους, παρά την άρνησή τους, επανέλαβε την Τρίτη ο Μαριάνο Ραχόι, εννέα ημέρες μετά τις βουλευτικές εκλογές που σηματοδότησαν την είσοδο της χώρας σε περίοδο πολιτικής ρευστότητας.

Ο επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος, που αναδείχθηκε πρώτη δύναμη χωρίς να εξασφαλίσει όμως αυτοδυναμία, απηύθυνε έκκληση για στήριξη μιας κυβέρνησης που θα υπερασπιστεί την ενότητα της Ισπανίας.

«Το λογικότερο και αυτό που ανταποκρίνεται περισσότερο στη βούληση των Ισπανών πολιτών είναι να σχηματιστεί μια κυβέρνηση που θα έχει μια ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία η οποία θα μπορέσει να κυβερνήσει, θα εμπνέει εμπιστοσύνη στην Ισπανία και στο εξωτερικό και η οποία θα προσφέρει ασφάλεια και σιγουριά στο σύνολο των οικονομικών παραγόντων και στο σύνολο των συμπατριωτών μας» υπογράμμισε χαρακτηριστικά, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο να παραιτηθεί για να αναλάβει την ηγεσία κάποιο άλλο στέλεχος του Λαϊκού Κόμματος. Ξεκαθάρισε μάλιστα πως, στην περίπτωση που προκηρυχθούν νέες εκλογές, εκείνος θα ηγηθεί και πάλι της παράταξης.

Ο επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης, σύμφωμα με την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, το κόμμα του οποίου διαθέτει 123 βουλευτές εκ των 350 συνολικά του ισπανικού κοινοβουλίου μετά τις βουλευτικές εκλογές της 20ης Δεκεμβρίου, διατηρεί την ελπίδα ότι θα πείσει το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα της Ισπανίας (PSOE), που ήρθε δεύτερο με 90 έδρες, να αναθεωρήσει την στάση του και να του επιτρέψει να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.

Εμμένουν στο «όχι» οι Σοσιαλιστές
Ωστόσο το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) σχεδόν αμέσως επιβεβαίωσε ότι αντιτίθεται στο ενδεχόμενο ο Μαριάνο Ραχόι ή το Λαϊκό Κόμμα να παραμείνουν στην εξουσία.

«Θα καταψηφίσουμε τον Ραχόι και το Λαϊκό Κόμμα διότι αντιπροσωπεύουν την αδράνεια» δήλωσε σε δημοσιογράφους ο δεύτερος στην ιεραρχία του κόμματος, ο Θέσαρ Λουένα.

Το PSOE θέλει να σχηματίσει μια αριστερή κυβέρνηση με τους 69 βουλευτές του Podemos, ωστόσο το κόμμα του Πάμπλο Ιγκλέσιας προς το παρόν δεν εμφανίζεται θετικά διακείμενο για κάτι τέτοιο.

Το Podemos, όπως το PSOE, ανακοίνωσε ότι θα καταψηφίσει την υποψηφιότητα του Ραχόι. Μόνο οι φιλελεύθεροι Ciudadanos, που διαθέτουν 40 έδρες, δήλωσαν έτοιμοι να απόσχουν προκειμένου να του επιτρέψουν να κυβερνήσει την Ισπανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου