Ο Αλέξης Τσίπρας προαναγγέλλει υποχωρήσεις για να κερδίσει τον "πόλεμο"!

Αλέξης Τσίπρας, ΣΥΡΙΖΑ,
ΖΗΤΗΣΕ υποχωρήσεις σε μικρά μέτωπα ώστε να κερδηθούν οι μάχες στα μεγάλα. Σε τούτο συνοψίζεται η ομιλία που απηύθυνε ο Αλέξης Τσίπρας στο κομματικό του ακροατήριο, κατά την ομιλία του στη διήμερη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ που ολοκληρώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου.

Ο Πρωθυπουργός προανήγγειλε την ανάγκη απαραίτητων "ελιγμών" προκειμένου όπως είπε να περάσει επιτυχώς η κυβέρνηση τον δύσκολο κάβο έως την α' αξιολόγηση που θα οδηγήσει σε απομείωση του ελληνικού χρέους και σταδιακή έξοδο της χώρας στις αγορές. 
 της Νίκης Ζορμπά

Στις "πολυμέτωπες" μάχες που έχει μπροστά της η κυβέρνηση, εξάλλου, ο κ. Τσίπρας ενέταξε τον πόλεμο "παραπληροφόρησης και κατασυκοφάντησης" που δέχεται το κυβερνητικό έργο, τους "ακραίους νεοφιλελεύθερους κύκλους" της Ευρώπης και την αντιπολίτευση (κυριότατα Ν.Δ-ΠΑΣΟΚ) την οποία ταύτισε με τις πιο σκληρές "τάξεις" των δανειστών. 

Κατά τα λοιπά, ο κ. Τσίπρας, ύψωσε το λάβαρο της "αντίστασης" στον νέο κύκλο διαπραγμάτευσης που ανοίγει με τους δανειστές για το ασφαλιστικό, χαράσσοντας "κόκκινη γραμμή" σε νέα μείωση των κύριων συντάξεων, έκανε εκτενή απολογισμό των "επιτυχιών" του κυβερνητικού έργου αρχής γενομένης από την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών και προσπάθησε να κλείσει ερμητικά εκ νέου τα σενάρια για οικουμενική κυβέρνηση ή παρεμφερή αλλαγή στο κυβερνητικό σχήμα. 

Κατά τον Πρωθυπουργό πάντως, εάν η α' αξιολόγηση ολοκληρωθεί επιτυχώς, τότε είναι εφικτή η έξοδος της χώρας στις αγορές εντός του 2016, εφόσον κερδηθεί η έτερη μάχη για την απομείωση του ελληνικού χρέους. 
Συγκεκριμένα, σταχυολογώντας την ομιλία του, ανέφερε, μεταξύ άλλων:
*Η κυβέρνηση σημειώνει επιτυχίες στο εσωτερικό και αναλαμβάνει ρόλο εξισορροπητικό διεθνώς αλλά και διαμεσολαβητικό. 

*Η διεθνής θέση της χώρας σταδιακά αναβαθμίζεται. Αναλαμβάνουμε θέση δύναμης σταθερότητας σε μια ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή. 

*Η Ελλάδα με μια πολυδιάστατη και ενεργητική πολιτική έχει ήδη αρχίσει να μετατρέπεται από μέρος του προβλήματος σε μέρος της λύσης. 

*Εξακολουθούν και βρίσκονται στο τραπέζι σχέδια ακραίων συντηρητικών κύκλων. Η πρόσφατη σεναριολογία για την έξοδο της χώρας από τη Σένγκεν είναι μέρος του σχεδιασμού αυτού. 

*Κόμματα και δημοσιογραφικά συγκροτήματα υιοθέτησαν αυτή τη σεναριολογία. Δεν τους έχει μείνει τίποτα άλλο από την ταύτιση με τους πιο αντιδραστικούς κύκλους. Δικαίως ανησυχούν γιατί θα χάσουν τα προνόμια που είχαν όλα αυτά τα χρόνια. 

*Υπάρχουν δυνάμεις που προσδοκούν την αποτυχία της Κυβέρνησης για να υλοποιήσουν τα σχέδιά τους για την Ευρώπη των δύο και τριών ταχυτήτων. 

*Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη. Δεν θα σταματήσουμε να εργαζόμαστε για να δείξουμε το ανθρώπινο πρόσωπο στην προσφυγική κρίση. Δεν θα σταματήσουμε να εγγυόμαστε την πολιτική σταθερότητα και την κοινωνική συνοχή, δεν θα σταματήσουμε να εγγυόμαστε τη διεθνή θέση της χώρας, γιατί παρά το στενό δημοσιονομικό περιβάλλον και τους ευρωπαϊκούς συσχετισμούς έχουμε πετύχει πολλά. 

*Η δημοσιονομική προσαρμογή είναι η ηπιότερη απ αυτή που έχει πετύχει κυβέρνηση τα τελευταία 6 χρόνια. 

*Υψώνουμε ασπίδα προστασίας στους ανέργους, συνταξιούχους, χαμηλά στρώματα ( ρύθμιση α' κατοικίας, διατήρηση ρύθμισης 100 δόσεων) 

*Μεγάλη επιτυχία η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του ΑΔΜΗΕ. Είμαστε η πρώτη κυβέρνηση στην Ε.Ε που κατάφερε να εκπληρώσει την υποχρέωσή της και να βάλει στους λογαριασμούς των αγροτών στις επιδοτήσεις 1 δισ. εκατ. ευρώ. 

*Έχει ήδη ξεκινήσει και ο μεγάλος αγώνας για ουσιαστική προστασία των συνταξιούχων. Να ανακτήσει το ασφαλιστικό την βιωσιμότητά του χωρίς νέα επώδυνη μείωση συντάξεων. Έχουμε πολιτική και ηθική υποχρέωση να δώσουμε για τις επόμενες γενιές. Αυτή είναι η μέγιστη υποχρέωση. 

*Από την πρώτη στιγμή ονειρεύονταν παρενθέσεις, οικουμενικές κυβερνήσεις. Η ίδια η ζωή τους διαψεύδει. Σας εγγυώμαι ότι για πολύ ακόμα θα συνεχίσουν να διαψεύδονται. Το πρόβλημα όμως δεν είναι αυτά τα σενάρια αλλά η αντιπολίτευση. Εκείνων που ενορχήστρωσαν το PSI, που επί μία 5ετία σχεδίασαν και ψήφισαν 11 παρεμβάσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις επιφέροντας μειώσεις 40% κι έχουν το θράσος να μας κουνάνε το δάχτυλο. Εμείς θα βγάλουμε τα κάστανα απ τη φωτιά. Γιατί δεν έχουμε έρθει για να διαχειριστούμε την κρίση αλλά για να λύσουμε τα προβλήματα. Θα το πετύχουμε προχωρώντας μπροστά, καταθέτοντας το στρατηγικό μας σχέδιο. Δεν μας πειράζουν ούτε οι επιθέσεις, ούτε η κατασυκοφάντηση, ούτε η παραπληροφόρηση. Δεν χρειαζόμαστε τίποτα περισσότερο από το να έχουμε στο πλάι μας την πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Θα δώσουμε αυτή τη μάχη περήφανα και με αυταπάρνηση. 

*Θα δώσουμε μάχη και για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την καταπολέμηση της μαύρης εργασίας. Ο μεγαλύτερος αγώνας είναι η αναδιανομή, ο κοινωνικός μετασχηματισμός. Μέχρι σήμερα εξαιτίας της στενής δημοσιονομικής κατάστασης και της Επιτροπείας των δανειστών μπορούμε να κερδίζουμε μόνο μικρές μάχες. Η μεγάλη μάχη με την ολιγαρχία και τον νεοφιλελευθερισμό. Για αυτό να είμαστε έτοιμοι για ελιγμούς. 

*Βρισκόμαστε εδώ γιατί οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι , οι αυτοαπασχολούμενοι και η νεολαία μάς έδωσαν την εντολή να τους εκπροσωπούμε. 

*Θα ήταν καλύτερη η έφοδος στον ουρανό ή βήμα το βήμα να κερδίζουμε μικρές μάχες. 

*Δεν θέλουμε ανάπτυξη στα κοινωνικά ερείπια θέλουμε ανάπτυξη σε σταθερά κοινωνικά θεμέλια και τους πολίτες όρθιους όπως ήταν το νεοφιλελεύθερο σχέδιο. 

Προϋποθέσεις ανάκαμψης
1. Αποκατάσταση εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα ( ανακεφαλαιοποίηση με επιτυχία).
Τα capital controls επιβάρυναν την ελληνική οικονομία αλλά τελικά η επιβάρυνση ήταν πολύ μικρότερη. Κάποιοι έβλεπαν ύφεση 7% και τελικά ο χρόνος έκλεισε με 0% Κάποιοι από θέσεις κυβερνητικής ευθύνης καλούσαν τον κόσμο να πάρει τα λεφτά του από τις Τράπεζες για να πέσει στην παγίδα της ασφυξίας η κυβέρνηση. Μεγαλοκαταθέτες είχαν ήδη μεταφέρει τις καταθέσεις τους στο εξωτερικό. Το στοίχημα ήταν να σωθεί το βιός των μεροκαματιάρηδων αυτών που δεν είχαν τη σπουδή να βγάλουν τα λεφτά τους στην Ελβετία. Αυτή ήταν επιλογή με ταξικό και πολιτικό πρόσημο. Ποιος θα περίμενε ότι θα βρισκόντουσαν ιδιώτες να επενδύσουν 6,5 δισ. σε αυτές τις Τράπεζες. Στεναχώρησε αυτή η εξέλιξη κάποια επιθετικά funds που είχαν ποντάρει να οδηγηθούν τράπεζες σε διαδικασία εκκαθάρισης.
2. Αποτελεσματική καταπολέμηση διαφθοράς και διαπλοκής. 

3. Απομείωση ελληνικού χρέους για να ανακτήσουμε πρόσβαση στις αγορές ώστε να ανακτήσουμε την οικονομική μας κυριαρχίας ώστε να βγούμε από τη σκληρή επιτροπεία και τους δανειστές πάνω απ το κεφάλι μας. Αυτός είναι ένας στρατηγικός στόχος που μπορεί να επιτευχθεί εντός του 2016. Μετά την α' αξιολόγηση και την απομείωση του χρέους.
 Αυτός είναι οδικός χάρτης εξόδου από την κρίση τον οποίο θα πορευθούμε κρατώντας την κοινωνία όρθια.

*Να είστε βέβαιοι ότι οι ίδιες δυνάμεις που ένιωσαν άβολα με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα δώσουν άβολα και με την επιτυχία μας σε αυτά τα μέτωπα. Είναι οι πολιτικές δυνάμεις του ακραίου νεοφιλελευθερισμού, του χρεοκοπημένου πολιτικού συστήματος, της διαφθοράς και των πελατειακών σχέσεων. Έχουμε πολιτική υποχρέωση να τους διαψεύσουμε. Θα περάσουμε με επιτυχία την α' αξιολόγηση. Σε όλη αυτή τη μεγάλη και ελπιδοφόρα αλλά και δύσκολη πορεία πρέπει το κόμμα μας να αναβαθμίσει την πολιτική του παρουσία. 

Κόμμα- Συνέδριο 

*Δεν αρκεί μόνον η παρακολούθηση και η κριτική. Το κόμμα πρέπει να αποκτήσει ρόλο συνυπευθυνότητας και οργανικής σύνδεσης με την κυβέρνηση για να διασφαλίσει τη διαμεσολάβηση της κυβέρνησης με την ίδια την κοινωνία, τα κινήματα και τους Θεσμούς. 

*Πρέπει όμως να παίξει ρόλο πρωταγωνιστικό στη διαμόρφωση των κοινωνικών συσχετισμών. Είναι άλλο πράγμα η κυβέρνηση άλλο πράγμα η πολιτική εξουσία. Το κόμμα να έχει συνεχή παρουσία στα κινήματα, στην κοινωνία, τα σχολεία, τα πανεπιστήμια, τους χώρους δουλειάς, ώστε να δίνει μάχες, να ενημερώνει και να ακούει. Ο λαός μας γνωρίζει πάρα πολύ καλά τι ακριβώς συμβαίνει παρά το πρωτοφανές κρεσέντο επικοινωνιακής επίθεσης, ένα τόσο καλά οργανωμένο σύστημα παραπληροφόρησης, κατασυκοφάντησης. Έτσι πορευτήκαμε στα δύσκολα έτσι θα πάμε ως το τέλος. Δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε και να διευκολύνουμε κανέναν. Στον τόπο θα επιστρέψει η νομιμότητα. 

*Το κόμμα μας δέχθηκε πλήγμα το περασμένο καλοκαίρι γιατί ο λαός έδωσε την απάντηση. Έχουμε σήμερα τη δύναμη και την αντοχή για μεγάλη πορεία στην ανασυγκρότηση του κόμματος. Με σύνθημα "να κάνουμε τον ΣΥΡΙΖΑ δική μας υπόθεση" μπορούμε να διοργανώσουμε ένα συνέδριο ζωντανό εργαστήρι πολιτικού διαλόγου. Το ζητούμενο θα είναι η διαδικασία της ανασυγκρότησης με στόχο τις ζωντανές και παραγωγικές δυνάμεις του τόπου. Να είναι συνέδριο σταθμός στην υπόθεση ριζοσπαστική Αριστερά στην Ελλάδα και την Ευρώπη.
capital.gr