Ticker

6/recent/ticker-posts

H δεύτερη λίστα Δεκεμβρίου με τα 13 προαπαιτούμενα «ξεκλειδώνει» την υποδόση του 1 δις

Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ (7/12) κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup με επίκεντρο τα 13 προαπαιτούμενα του τρίτου προγράμματος προσαρμογήςθα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες, με στόχο από ελληνικής πλευράς να «ξεκλειδώσει» η υποδόση του 1 δισ. ευρώ.


Στο επίκεντρο θα τεθεί και η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, όπως αναφέρει η ανακοίνωση.

«Στα τέλη Νοεμβρίου το Euroworking Group συμφώνησε σε ένα δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων για την Ελλάδα το οποίο πρέπει να εφαρμοστεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Άλλα θέματα που θα συζητηθούν είναι ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός για τις τράπεζες αλλά και το πρόγραμμα επίβλεψης της Ιρλανδίας.

Σημειώνεται ότι το Eurogroup θα αποτελέσει crash test για τη λίστα με τα 13 προαπαιτούμενα στα οποία περιλαμβάνονται:
1. Η διαμόρφωση του σχεδίου για τη νέα ανεξάρτητη Γραμματεία Εσόδων.Το σχέδιο αυτό θα αποτελέσει τη βάση για τη σχετική νομοθεσία που θα πρέπει να υιοθετηθεί κατά τη διάρκεια του πρώτου ελέγχου του προγράμματος από τους δανειστές.

2. Μέτρα για τη συλλογή εσόδων και συγκεκριμένα μέσω της αντιμετώπισης:
• του λαθρεμπορίου στα καύσιμα

• τριγωνικών συναλλαγών στον ΦΠΑ (τύπου καρουζέλ).
3. Η έκδοση υπουργικής απόφασης για την εφαρμογή του clawback στα νοσοκομεία και άλλης υπουργικής απόφασης για την προς τα κάτω αναθεώρηση των τιμών των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων, ώστε να ευθυγραμμιστούν οι δαπάνες στα επίπεδα του clawback.

4. Η λειτουργία επιτροπής που θα αξιολογήσει και θα εγκρίνει διορισμούς μελών διοικητικού συμβουλίου και προέδρων στις τράπεζες.

5. Η έκδοση της απαραίτητης δευτερογενούς νομοθεσίας για το πτωχευτικό δίκαιο των νοικοκυριών.

6. Η ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια. Το θέμα του ποιοι θα αγοράζουν τα «κόκκινα» δάνεια που αφορούν την πρώτη κατοικία και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα εξειδικευτεί κατά τη διάρκεια του πρώτου ελέγχου. Αντίθετα, άμεσα θα πρέπει να ψηφιστεί το πλαίσιο για την αδειοδότηση μη τραπεζικών ιδρυμάτων που θα διαχειρίζονται τα «κόκκινα» δάνεια.

7. Η υιοθέτηση 10 επιπλέον συστάσεων του ΟΟΣΑ, στο πλαίσιο της δεύτερης εργαλειοθήκης, και για τις αγορές των ποτών και των καυσίμων.

8. Η έκδοση υπουργικής απόφασης με την οποία θα επανασυσταθεί η διυπουργική επιτροπή για τα κλειστά επαγγέλματα.

9. Παρεμβάσεις για τα έργα που συγχρηματοδοτούνται από τα κοινοτικά διαρθρωτικά ταμεία. Ειδικά για τα έργα των αυτοκινητοδρόμων, του μετρό και της διαχείρισης αποβλήτων, θα πρέπει μεταξύ άλλων να συσταθεί μια διυπουργική επιτροπή που θα επιβλέπει την εφαρμογή των χρονοδιαγραμμάτων υλοποίησης των έργων και ταυτόχρονα θα διασφαλίζει την έγκαιρη λήψη των απαραίτητων αποφάσεων για την προώθηση των έργων.

10. Ο χωροταξικός σχεδιασμός και ο δασικός νόμος.

11. Η λήψη μη αναστρέψιμων μέτρων (συμπεριλαμβανομένης και της ανακοίνωσης της ημερομηνίας υποβολής δεσμευτικών προσφορών) για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, εκτός αν παρουσιαστεί κάποιο εναλλακτικό σχέδιο με ισοδύναμα αποτελέσματα σε όρους ανταγωνισμού και προσέλκυσης επενδύσεων, πάντα με κριτήριο τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές, ενώ θα προχωρήσει και η πλήρης αποδέσμευσή του από τη ΔΕΗ.

12. Ο ορισμός μιας ανεξάρτητης Ομάδας Δράσης (Task Force) που θα εντοπίσει τις επιλογές και θα προετοιμάσει τις προτάσεις για τη λειτουργία, τη δομή και τη διακυβέρνηση του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων. Επίσης, θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι δράσεις στο σκέλος των αποκρατικοποιήσεων που προβλέπονται για το τέταρτο τρίμηνο του 2015.

13. Η υιοθέτηση του νόμου για το νέο ενιαίο μισθολόγιο στον δημόσιο τομέα, που θα εφαρμοστεί από 1ης Ιανουαρίου 2016. 
Η λίστα με τα προαπαιτούμενα θα πρέπει να έχει ψηφιστεί ώς τα μέσα Δεκεμβρίου και αμέσως μόλις ψηφιστεί το δεύτερο πακέτο των μέτρων, θα πρέπει να χορηγηθούν οι απαραίτητες εγκρίσεις για την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ, ώστε να ανοίξει στη συνέχεια ο δρόμος για την πρώτη αξιολόγηση του νέου ελληνικού προγράμματος, η ολοκλήρωση της οποίας μετατίθεται για το 2016.


Πηγή: reporter.gr