Διδασκαλία Ιστορίας χωρίς «εθνόμετρο» θέλει η Σία Αναγνωστοπούλου - Επικριτικός o Iερώνυμος

ΥΠΑΙΘ, Σία Αναγνωστοπούλου,
Σχολικά βιβλία Ιστορίας χωρίς τη χρήση «εθνόμετρου» θέλει η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου. Σε συνέντευξή της στην Καθημερινή η κ. Αναγνωστοπούλου ανέφερε ότι «πρέπει να πάψει να μπαίνει σε καλούπια εθνόμετρου
η έρευνα και η άποψη των επιστημόνων για την Ιστορία και όπως αυτή διδάσκεται στο σχολείο».

«Στην Ελλάδα», πρόσθεσε, «εθνική ιστορία θεωρείται ό,τι κάποιοι έχουν επιβάλει. Δηλαδή αυτό που οι ίδιοι θεωρούν πως αποτελεί την εθνική ιστορία των Ελλήνων».

Για παράδειγμα αναφέρθηκε στη Μικρασιατική καταστροφή, την οποία χαρακτήρισε μεγάλο ιστορικό γεγονός, το οποίο όμως –όπως είπε- «δεν συνέβη επειδή οι Έλληνες είναι Έλληνες με μια συγκεκριμένη μοίρα, αλλά είναι ένα μεγάλο εθνικό γεγονός, επειδή το προσφυγικό είναι μεγάλο ζήτημα στην ανθρώπινη ιστορία».

Η κ. Αναγνωστοπούλου, παρουσιάζοντας τη διαφορά ιστορικής και εθνικής ταυτότητας, σημείωσε ότι ο εθνικιστής έχει «τη μανία ότι τα κατορθώματα του έθνους του, αποτελούν εθνική ιδιομορφία».
Ακόμη εξέφρασε την άποψη ότι «ο εθνικιστής θεωρεί ότι ο Κολοκοτρώνης υπήρξε επειδή ήταν Έλληνας και επειδή ο ηρωισμός είναι ίδιον της φυλής, ενώ ο ιστορικός τον κατατάσσει ως ηρωική μορφή μιας ευρωπαϊκής περιόδου επαναστάσεων».

Ερωτηθείσα για το κρυφό σχολείο η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας είπε ότι «εάν υπήρχε ή όχι αφορά την ιστορική έρευνα» και ότι η Ορθόδοξη εκκλησία είχε θρησκευτικά σχολεία. 

Βολές Iερώνυμου κατά Σίας Αναγνωστοπούλου 

Επικριτικός κατά της αναπληρώτριας υπουργού Παιδείας Σίας Αναγνωστοπούλου, μετά και τις δηλώσεις της στην «Κ» (φύλλο περασμένης Κυριακής) για την ανάγκη αλλαγής των σχολικών βιβλίων Ιστορίας εμφανίστηκε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. «Η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας είναι μία καταξιωμένη επιστήμονας με μεγάλες σπουδές. Δε σημαίνει βέβαια, ότι όποιος έχει κάνει σπουδές μπορεί να λύσει και τα προβλήματα. Όταν οι συνεργάτες του Καποδίστρια του ζήτησαν να τους πει τι υπουργεία και τι Γραμματείες θα δημιουργηθούν για την Παιδεία και την Εκκλησία εκείνος τους απάντησε: Είστε ανόητοι. Είναι ποτέ δυνατόν να χωριστεί η Παιδεία από την Θρησκεία; Είναι δύο χώροι που έχουν την ίδια πηγή φωτός» ανέφερε ο κ. Ιερώνυμος σε ειδική εορταστική εκδήλωση στο Ναύπλιο.

«Μπορεί να έχουμε εκπαιδευτικούς, μεγάλους επιστήμονες, που έχουν στέρηση πνευματικότητας και δε μπορούν να βοηθήσουν ούτε τον εαυτό τους, ούτε το περιβάλλον. Η αν. υπουργός, λοιπόν, είπε ότι πρέπει να ξαναγράψουμε την ιστορία, διότι δεν είναι αληθινή. Πρέπει να βρούμε δύο πλευρές της ιστορίας, την ιστορικότητα και την εθνότητα. Όταν ο Κολοκοτρώνης και όλοι αυτοί οι ήρωες έλεγαν “αγωνίζομαι και πεθαίνω για του Χριστού την πίστη την Αγία και της πατρίδος την ελευθερία» αυτό ήταν ιστορικότητα ή εθνότητα;” ήταν ορισμένες αποστροφές της ομιλίας του κ. Ιερώνυμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου