Γ. Στουρνάρας: «Έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ είναι απολύτως αδύνατη»

To GREXIT είναι απολύτως αδύνατο, δήλωσε ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας σε συνέντευξή του στους Financial Times... 


Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ είναι απολύτως αδύνατη, δηλώνει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξή του στους Financial Times. Πρόκειται για κεφάλαιο που έχει κλείσει, λέει χαρακτηριστικά.

Απαντώντας σε ερώτηση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, ο κεντρικός τραπεζίτης τονίζει ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2015 ήταν πολύ καλύτερη από ό,τι αναμενόταν και ότι για το σύνολο του έτους ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι πιθανόν μηδενικός, ενώ τον Ιούλιο η εκτίμηση ήταν ότι θα υπήρχε ύφεση 2,5% ή και μεγαλύτερη. 

Τα τελευταία στοιχεία -για τη βιομηχανική παραγωγή, την απασχόληση, τους δείκτες εμπιστοσύνης- δείχνουν κάποια ανάκαμψη, προσθέτει, ενώ για το 2016 εκτιμά ότι είναι πιθανός ένας θετικός ρυθμός ανάπτυξης στα δύο τελευταία τρίμηνα του έτους, εφόσον κλείσει με επιτυχία η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Για τις ελληνικές τράπεζες, ο κ. Στουρνάρας σημειώνει ότι έχει αποκατασταθεί σε μεγάλο βαθμό η ευρωστία τους. Μετά την ανακεφαλαιοποίησή τους, επισημαίνει, είναι σε πολύ καλύτερη θέση για να αντιμετωπίσουν το θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους, το οποίο προέκυψε κυρίως από την ύφεση και όχι από κακή διαχείριση των τραπεζών.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος, ο κ. Στουρνάρας δηλώνει ότι οι θεσμοί έρχονται σύντομα στην Ελλάδα και ότι ελπίζει πως θα υπάρξει μία συμφωνία το γρηγορότερο, καθώς αυτή θα αποτελούσε καταλύτη για μία σειρά θετικών εξελίξεων. «Το πρόγραμμα είναι δύσκολο, φυσικά» λέει, αλλά τονίζει ότι από το 2009 έχουν καλυφθεί πάνω από τα τρία τέταρτα της αναγκαίας δημοσιονομικής προσαρμογής. Το υπόλοιπο τμήμα, προσθέτει, δεν είναι αμελητέο, αλλά είναι σχετικά μικρό σε σύγκριση με την αρχική προσπάθεια.

Το δυσκολότερο μέρος του προγράμματος, τώρα, είναι το τελευταίο τμήμα της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος, υποστηρίζει, αναφέροντας ότι οι άλλες μεταρρυθμίσεις είναι διαρθρωτικές και γι' αυτό δεν βλέπει να υπάρχει πρόβλημα με αυτές. 

Ο Γ. Στουρνάρας επισημαίνει ότι θα ήθελε να δει λιγότερη λιτότητα και περισσότερες επενδύσεις - κάτι που όπως λέει θα αποτελούσε τον ιδανικό συνδυασμό- ενώ σημειώνει ότι μπορεί να υπάρξει αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου.

Απαντώντας σε ερώτηση για την ελάφρυνση του χρέους, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος δηλώνει ότι υπήρχε δέσμευση των εταίρων για αναδιάρθρωση του χρέους από το Eurogroup του Νοεμβρίου 2012, η οποία μένει να εκπληρωθεί. Χαρακτηρίζει την ελάφρυνση του χρέους σημαντικό θέμα από ουσιαστική και συμβολική πλευρά, τονίζοντας ότι η βιωσιμότητα του χρέους εξαρτάται από πολλές παραμέτρους, τις οποίες θα πρέπει να συζητήσουμε.

Για την προσφυγική κρίση, ο κ. Στουρνάρας αναφέρει ότι από ανάλυση που έχει γίνει προκύπτει ότι τα οφέλη καρπούνται κυρίως οι χώρες που φιλοξενούν τους πρόσφυγες, ενώ το κόστος επιβαρύνει κυρίως τις χώρες διέλευσής τους.

Τονίζει, δε, ότι είναι πολύ δύσκολο η Ελλάδα να ελέγξει το προσφυγικό κύμα, καθώς έχει χιλιάδες χιλιόμετρα ακτογραμμών. Το άμεσο δημοσιονομικό κόστος της Ελλάδας φέτος, προσθέτει, θα κυμαίνεται μεταξύ 0,3% και 0,4% του ΑΕΠ, σημειώνοντας ότι το έμμεσο κόστος είναι υψηλότερο. Τέλος, εκτιμά ότι η ΕΕ θα δώσει στην Ελλάδα την αναγκαία βοήθεια για την αντιμετώπιση του κόστους αντιμετώπισης του προσφυγικού προβλήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου