Σύσκεψη αρχηγών άμυνας στο Παρίσι για την καταπολέμηση του Ισλαμικό Κράτους

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Ας Κάρτερ περιέγραψε τη σύσκεψη ως ευκαιρία για κατ' ιδίαν συζητήσεις μεταξύ των βασικών συμμετόχων στη συμμαχία στην οποία ηγούνται οι ΗΠΑ....
 
 
Αρχηγοί άμυνας από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γαλλία, τη Βρετανία και άλλες τέσσερις χώρες συναντώνται στο Παρίσι σήμερα για να εξετάσουν τρόπους να επιταχύνουν τις επιτυχίες των ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), με πιθανά σχέδια να περιλαμβάνουν την αύξηση του αριθμού των αστυνομικών και στρατιωτικών εκπαιδευτών.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Ας Κάρτερ περιέγραψε τη σύσκεψη ως ευκαιρία για κατ' ιδίαν συζητήσεις μεταξύ των βασικών συμμετόχων στη συμμαχία στην οποία ηγούνται οι ΗΠΑ και η οποία περιλαμβάνει επίσης τη Γερμανία, την Ιταλία, την Αυστραλία και την Ολλανδία.

"Θα αναζητήσω τη γνώμη τους και θα τους περιγράψω τις σκέψεις μου για το πως μπορούμε να επιταχύνουμε την καμπάνια (εναντίον του ΙΚ), που περιλαμβάνει μια ποικιλία δυνατοτήτων, στρατιωτικών δυνατοτήτων, που θα απαιτηθούν", είπε ο Κάρτερ, προβλέποντας αύξηση στους αριθμούς των εκπαιδευτών στους επόμενους μήνες, καθώς και της αστυνομίας η οποία μπορεί να βοηθήσει να διατηρηθούν τα εδάφη που έχουν κατακτήσει από το Ισλαμικό Κράτος.

Η Γαλλία ήταν η πρώτη χώρα που δήλωσε συμμετοχή στη συμμαχία υπό την αρχηγία των ΗΠΑ στο Ιράκ. Από τις επιθέσεις στο Παρίσι του ΙΚ το Νοέμβριο, ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ έχει επιτείνει τις γαλλικές επιχειρήσεις αέρος εναντίον του ΙΚ και στη Συρία, συνεισφέροντας στο περίπου 20% των συνολικών επιθέσεων της συμμαχίας.

Είναι ενδεικτικό ότι κανένα αραβικό κράτος της περιοχής δεν συμμετέχει στη σύσκεψη. Ανώτατος αξιωματούχος άμυνας των ΗΠΑ δήλωσε ότι πολλοί άραβες σύμμαχοι είναι απασχολημένοι με την επιχείρηση υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας ενάντια στους Χούτι μαχητές στην Υεμένη. Ο Κάρτερ δήλωσε πως θα ζητήσει και την μεγαλύτερη συμμετοχή των αράβων σουνιτών, πολλοί από τους οποίους βλέπουν με καχυποψία την κυβέρνηση σιιτών που στηρίζουν οι ΗΠΑ στη Βαγδάτη.

Οι ίδιοι επίσης κατηγορούν την Αμερική για χλιαρή στάση ενάντια στον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ. Γάλλος αξιωματούχος άμυνας που μίλησε υπό το καθεστώς ανωνυμίας δήλωσε ότι η συμμαχία εμποδίζονταν να αυξήσει τις επιθέσεις αέρος λόγω της προσπάθειας που καταβάλλει για να αποφευχθούν απώλειες μεταξύ των αμάχων.

Η συνάντηση, είπε, "δεν πρόκειται περί βομβιστικών επιθέσεων χωρίς σχέδιο, αλλά για να δωθεί στρατιωτική ώθηση να αποδιοργανωθεί η δομή της διοίκησης (του Ισλαμικού Κράτους) και να απογυμνωθεί από οικονομικούς πόρους".

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου