Ιρανικό ενδιαφέρον για την εξαγορά των ΕΛΠΕ

O ιρανός υφυπουργός πετρελαίου, Amir Hossein Zamaninia, διαβεβαίωσε ότι ο ιδιωτικός τομέας της χώρας του είναι πρόθυμος να συμμετάσχει σε σχέδιο εξαγοράς των EΛΠΕ, κίνηση την οποία και θα στηρίξει το υπουργείο Πετρελαίου του Ιράν. 

O ιρανός υφυπουργός πετρελαίου, Amir Hossein Zamaninia

Το υπουργείο πετρελαίου του Ιράν θα στηρίξει τις ιρανικές εταιρείες που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν σε σχέδιο εξαγοράς των ΕΛΠΕ, τόνισε ο υφυπουργός πετρελαίου του Ιράν Amir Hossein Zamaninia με δηλώσεις του στο Ιρανικό Πρακτορείο Ειδήσεων IRNA.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο ιρανός υφυπουργός διαβεβαίωσε ότι ο ιδιωτικός τομέας της χώρας του είναι πρόθυμος να συμμετάσχει σε σχέδιο εξαγοράς των EΛΠΕ, κίνηση την οποία και θα στηρίξει το υπουργείο Πετρελαίου του Ιράν. Το Δημόσιο μέσω του ΤΑΙΠΕΔ ελέγχει το 35,48% των μετοχών, η Paneuropean (οικογένεια Λάτση) το 42,57%, οι Έλληνες και ξένοι θεσμικοί το 13,85% και οι ιδιώτες επενδυτές το 8,09%.

Το δημοσίευμα του πρακτορείου αναφέρεται επίσης στις συζητήσεις που έκανε για το ίδιο θέμα ο υπουργός Πετρελαίου Bijan Zanganeh με τον έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, κατά την επίσκεψη του τελευταίου στην Τεχεράνη, όταν και συζητήθηκε το θέμα του χρέους των EΛΠΕ.

Σύμφωνα με το Reuters, η κρατική εταιρεία πετρελαίου του Ιράν, NIOC και τα ΕΛΠΕ συμφώνησαν την προηγούμενη εβδομάδα για την εισαγωγή πετρελαίου από το Ιράν, συμφωνία την οποία ανακοίνωσαν εξάλλου και τα ΕΛΠΕ την περασμένη εβδομάδα. Πρόκειται για το πρώτο deal του είδους με ευρωπαϊκή εταιρεία μετά την άρση των διεθνών κυρώσεων εναντίον του Ιράν. Με βάση τη συμφωνία τα ΕΛΠΕ θα προμηθεύονται το 25% των αναγκών τους από την NIOC, ενώ η συμφωνία περιλαμβάνει και ρύθμιση παλαιότερης οφειλής τους (εκτιμάται σε 550 έως 650 εκατ. ευρώ) προς την ιρανική εταιρεία, η οποία θα αποπληρωθεί σε βάθος τετραετίας.


Ειδικότερα, όπως είχαν ανακοινώσει τα ΕΛΠΕ, η συμφωνία περιλαμβάνει:
  •   Συνεργασία για την προμήθεια αργού πετρελαίου, με άμεση έναρξη παραδόσεων.

  •   Ρύθμιση των οικονομικών εκκρεμοτήτων, οι οποίες προέκυψαν από τις διεθνείς κυρώσεις, οι οποίες επεβλήθησαν το 2011.
Υπενθυμίζεται, σύμφωνα με το xrimatistirio.gr, ότι οι δυνατότητες ενίσχυσης της ενεργειακής συνεργασίας Ελλάδας - Ιράν, στο φόντο της άρσης του εμπάργκο που αντιμετώπιζε το Ιράν συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχε πιο νωρίς σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, με τον αναπληρωτή υπουργό Πετρελαίου του Ιράν, Αμίρ Χουσεϊν Ζαμανίνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου