ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ: ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΕ ΔΥΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΠΟΥ ΘΑ ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΣΑΝ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

προσφυγικό,
Μέσα σε ένα 24ωρο ξέσπασε φωτιά και σε δεύτερο στρατόπεδο στην περιοχή των Γιαννιτσών, όπου οι κάτοικοι διαμαρτύρονται για τα Κέντρα Φιλοξενίας Προσφύγων που δημιουργούνται....

από την διαμαρτυρία των κατοίκων στα Γιαννιτσά (φωτο 'Λόγος της Πέλλας')

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν κάτοικοι και φορείς, έξω από το στρατόπεδο Φιλιππάκου στα Γιαννιτσά, αντιδρώντας στην απόφαση να δημιουργηθεί κέντρο φιλοξενίας προσφύγων.

Νηφαλιότητα και ψυχραιμία
συνέστησε ο δήμαρχος Πέλλας Γρηγόρης Στάμκος, μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο προσφυγικό, τις ανακοινώσεις για τη δημιουργία Κέντρου Μετεγκατάστασης Προσφύγων σε στρατόπεδο στα Γιαννιτσά και τις δύο πυρκαγιές που σημειώθηκαν μέσα στο τελευταίο 24ωρο σε δύο διαφορετικά στρατόπεδα στην πόλη.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, η πρώτη πυρκαγιά σημειώθηκε χθες το βράδυ Σαββάτου (27/2) στο στρατόπεδο Φιλιππάκου, και η δεύτερη την Κυριακή (28/2) το πρωί στο στρατόπεδο Καψάλη, το οποίο ήταν εντελώς εγκαταλελειμμένο και κάηκε ολοσχερώς. Σε ό,τι αφορά τα αίτια των συμβάντων, η αστυνομία αναφέρει πως αναμένει το πόρισμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

«Δεν είμαστε ρατσιστές, ούτε ξενοφοβικοί. Θα δεχόμασταν να φιλοξενήσουμε μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων αρκεί να έμπαιναν όσοι έχουν την ευθύνη των χειρισμών στο προσφυγικό σε μια διαδικασία συζήτησης μαζί μας», είπε ο Δήμαρχος Πέλλας.

 Η ανακοίνωση του δήμου Πέλλας
"Το Δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Πέλλας στην έκτακτη συνεδρίαση του την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου αποφάσισε αντιπροσωπεία αιρετών να συναντηθεί άμεσα με τους αρμόδιους για το μεταναστευτικό υπουργούς, προκειμένου να εξηγήσει ότι είναι εντελώς λανθασμένη η απόφαση να στηθεί μέσα στην πόλη των Γιαννιτσών ένα χωριό τεσσάρων και πέντε χιλιάδων μεταναστών. Επίσης, αποφάσισε την περιφρούρηση του στρατοπέδου Φιλιππάκου, μέρος του οποίου χρησιμοποιεί και ο Δήμος Πέλλας.

Δυστυχώς η κατάσταση δεν ελέχθηκε απόλυτα με αποτέλεσμα να καταστραφεί από φωτιά η στέγη ενός κτιρίου του στρατοπέδου, το οποίο είναι μεγάλο κομμάτι της ιστορίας της πόλης.

Καταδικάζουμε οποιαδήποτε ενέργεια έχει στόχο να αμαυρώσει την εικόνα του Δήμου και να ακυρώσει την ειρηνική διαμαρτυρία των δημοτών.

Κάποιοι επιχειρούν να προσβάλουν την ιστορία, τον πολιτισμό, την ευαισθησία και το αίσθημα αλληλεγγύης μιας ολόκληρης κοινωνίας .

Δεν θα τους αφήσουμε".

Εκδήλωση αλληλεγγύης και στήριξης από την κοινωνία των Γιαννιτσών προς στους πρόσφυγες 


 
Το βράδυ της Κυριακής (28/2), πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με το "Λόγο της Πέλλας" πραγματοποιήθηκε στο χώρο του Εργατικού Κέντρου Γιαννιτσών από αντιρατσιστικές ομάδες και φορείς εκδήλωση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για το θέμα των προσφύγων που θα φιλοξενηθούν στο στρατόπεδο Φιλιππάκου.

Ακούστηκαν πολλές απόψεις, όπως να υπάρξει ένα ‘’μοντέλο’’ φιλοξενίας και υποδοχής των προσφύγων, βασισμένο στην αλληλεγγύη, τη στήριξη της κοινωνίας και τον κοινωνικό έλεγχο. Συζητήθηκε το πώς μπορεί να υπάρξει υποστήριξη σε είδη πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, βρεφικά κα), οικονομική ενίσχυση, εθελοντική εργασία.

Έγινε επίσης αναφορά από πολίτη για τον χώρο και την υγιεινή, που όπως είπε, συζητάται και υποστήριξε πως όλα εξαρτώνται από τις συνθήκες που θα παράσχουμε… σημειώνοντας ότι «Πρέπει να βοηθήσουμε το ανύπαρκτο κράτος».

Αν και εφόσον δεν στεγαστούν στο στρατόπεδο Φιλιππάκου, έγινε πρόταση για άλλο χώρο, ανοικτού τύπου, φυλασσόμενο, όπως και το γεγονός ότι πρέπει να διασφαλιστεί το φαινόμενο της αισχροκέρδειας, καθώς για άλλες περιοχές έχουν ακουστεί περιστατικά εκμετάλλευσης από επιχειρηματίες, ταξιτζήδες, κλπ.

Επισημάνθηκε ότι είναι αναγκαίο να υπάρξει σωστή ενημέρωση προς τον κόσμο, οπότε μόνο έτσι να επιτευχθεί ο στόχος και θα καταρρεύσει η ανασφάλεια των πολιτών.

Σχολιάστηκε ακόμη πως η βοήθεια από τους Γιαννιτσιώτες, μπορεί να ήταν ποιοτική, αλλά πολύ μικρή σε σχέση με τον αριθμό των προσφύγων, και συγκεκριμένα κάποιος κύριος είπε ότι: Η πόλη μας είναι απίστευτα συντηρητική. Ζούμε μεγάλη κρίση, αυτό το κίνημα πρέπει να μετατραπεί σε αντιπολεμικό».

Το παρόν έδωσε και ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χ. Σμιας ο οποίος δήλωσε ότι «Αυτό που προέχει είναι η υγεία και η ασφάλεια τους. Να σκεφτούμε πως η τύχη το έφερε να πέσουν στα χέρια μας και πρέπει να φτάνουμε αντάξιοι… δεν είναι όλοι τους κακοί άνθρωποι, για τα όσα λέγονται…».

Επιπλέον, είπε ότι: «Πρέπει να βγει ένα ψήφισμα προς τα έξω που να δηλώνουμε και να διατρανώνουμε ότι θέλουμε τους ανθρώπους αυτούς γιατί έχει πληγεί το γόητρο του δήμου και της πόλης μας και είναι γνωστό ποιοι τα προκαλούν αυτά. Να οργανώσουμε μια μεγάλη φιλειρηνική εκδήλωση, να καταλάβουν όλοι ότι οι Γιαννιτσιώτες δεν είναι διαφορετικοί, να βοηθήσουμε σε όποια ευθύνη μας αναλογεί».

Η πρόεδρος του εργατικού κέντρου Θ. Ζουρνατζίδου είπε ότι τις επόμενες ημέρες θα γίνει ενημέρωση και εκδηλώσεις σε συνεργασία με άλλους φορείς του δήμου.

Ακούστηκαν ακόμη προτάσεις, όπως να γίνουν ενημερώσεις στα σχολεία για να πληροφορηθούν τα παιδιά τι συμβαίνει και να μη δημιουργείται φοβικό κλίμα…».

Το παρόν έδωσε και η ‘’Πρωτοβουλία Γυναικών Έδεσσας’’ οι οποίες δήλωσαν πρόθυμες να βοηθήσουν.

Μία κυρία δήλωσε ότι όλο αυτό το αρνητικό κλίμα δημιουργείται από την άγνοια του κόσμου και «Όταν έχουμε βουλευτή εκλεγμένο από τη Χρυσή Αυγή, δε ζούμε σε μια κοινωνία καλών… Το αυγό του φιδιού εκκολάπτεται εδώ και χρόνια στο νομό».

Ο δικηγόρος Χ. Αγγελίδης έκανε αναφορά στα ΜΜΕ όπου έκαναν τη… δουλειά τους να στρέφουν τον κόσμο αρνητικά και να εξεγείρεται. Μίλησε για τις πυρκαγιές στα δύο στρατόπεδα των Γιαννιτσών, λέγοντας ότι για τα περιστατικά αυτά μπορούν να καταδικαστούν για ηθική αυτουργία κάποιοι για το αδίκημα που τελείται αυτοτελώς… Ενώ πρότεινε να γίνει έρευνα και μηνυτήρια αναφορά στα ΜΜΕ που… προκάλεσαν!

Η ουσία είναι ότι σίγουρα υπάρχει ανάγκη για σωστή ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας της πόλης, αλλά πως; Με την άγνοια είμαστε όλοι. Το υπουργείο δεν έχει πληροφορήσει αν θα είναι hot spot ή χώρος φιλοξενίας, αν θα έρθουν λαθρομετανάστες ή πρόσφυγες. ΘΑ μπορούν να περιφέρονται στην πόλη; Θα μένουν λίγες ημέρες και θα αποχωρούν; Ποιοι και πόσοι θα είναι. Μιλάμε για 1000; Για 4.000 ανθρώπους; Το να μένουμε στο αν και ναι, θα είναι οικογενειάρχες, ακίνδυνοι… χωρίς να έχουμε γνώση, εννοείται πως και φόβος και αρνητικότητα θα δημιουργείται… 
Στο μεταξύ όπως αναφέρουν απόλυτα έγκυρες πηγές του Γενικού Επιτελείου Στρατού, στην πρόταση που έφυγεε από την Αθήνα προς τις Βρυξέλλες περιλαμβάνονται 150 στρατόπεδα σε όλη την Ελλάδα τα οποία θα χρησιμοποιηθούν ως βάση για 500.000 έως 1.000.000 πρόσφυγες και λάθρο. - See more at: http://www.pronews.gr/portal/20160228/defencenet/%CE%B5%CF%83%CF%89%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%B7-%CE%B1%CF%83%CF%86%CE%B1%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CE%B1/%CF%80%CF%85%CF%81%CE%BA%CE%B1%CE%B3%CE%B9%CE%AD%CF%82-%CF%83%CE%B5-2-%CF%83%CF%84%CF%81%CE%B1%CF%84%CF%8C%CF%80%CE%B5%CE%B4%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%B1-%CE%B3%CE%B9%CE%B1%CE%BD%CE%BD%CE%B9%CF%84%CF%83%CE%AC-%CE%BC%CE%AD%CF%83%CE%B1-%CF%83%CE%B5-%CE%AD%CE%BD%CE%B1-24%CF%89%CF%81%CE%BF#sthash.ZJrAFAf5.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου