«ΟΧΙ σε exit ή κλείσιμο συνόρων» από Ντόναλντ Τουσκ και Αλέξη Τσίπρα (vid)

Brexit, ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ, Ντόναλντ Τουσκ, ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ, Σένγκεν,
Κατά οποιασδήποτε σκέψης για κλείσιμο συνόρων με αφορμή την προσφυγική κρίση εκφράστηκε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα.


«Δεν υπάρχει EXIT», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας απαντώντας στα περί εξόδου της Ελλάδας από την Σένγκεν, αλλά και υποστηρίζοντας την παραμονή της Αγγλίας στην ΕΕ.  

Ο κ. Τουσκ έγινε δεκτός στο Μέγαρο Μαξίμου από τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος εξαπέλυσε έμμεση αλλά σαφή επίθεση κατά των χωρών που υποστηρίζουν ή υποδαυλίζουν τη συζήτηση περί εξόδου της Ελλάδας από την Συνθήκη Σένγκεν ή επιδιώκουν το κλείσιμο των συνόρων, κάνοντας λόγο για αντιευρωπαϊκή στάση.

Η άποψη αυτή βρήκε σύμφωνο και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που ανέφερε μάλιστα ότι αυτή η συζήτηση όχι μόνο δεν βοηθά, αλλά και δεν λύνει κανένα πρόβλημα, και κυρίως δεν πρόκειται να σταματήσει τις προσφυγικές ροές, τονίζοντας μάλιστα την ανάγκη να επιτευχθεί ειρήνευση στην Συρία.

Ο Ντόναλντ Τουσκ είπε ότι το προσφυγικό έχει φέρει την ΕΕ στα όριά της και προσέθεσε ότι την κρίση αυτή δεν την προκάλεσε η Ελλάδα. Ωστόσο, ο Τουσκ υπογράμμισε την ανάγκη να προστατεύονται καλύτερα τα σύνορα στο Αιγαίο και από την Ελλάδα και από τους εταίρους, αλλά κυρίως, τόνισε, είναι ανάγκη να διασφαλιστεί η εφαρμογή των αποφάσεων που έχουν ληφθεί.

Από την πλευρά του, ο Έλληνας Πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση, ενώ απαντώντας στους προβληματισμούς που έχουν εκφραστεί σχετικά με τον ρόλο του ΝΑΤΟ, διαβεβαίωσε ότι διασφαλίζονται πλήρως τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και σημείωσε ότι η Συμμαχία θα υποβοηθήσει την Τουρκία στον καλύτερο έλεγχο των παραλίων της και στην αντιμετώπιση των διακινητών.

Η συνάντηση Τσίπρα -Τουσκ διήρκεσε πάνω από μία ώρα και είχε στην ατζέντα της το προσφυγικό αλλά και τις διαπραγματεύσεις της Βρετανίας με την ΕΕ ως προς τις εξαιρέσεις που ζητά το Λονδίνο προκειμένου να παραμείνει στην ΕΕ. Μάλιστα, ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας στα περί εξόδου της Ελλάδας από την Σένγκεν, αλλά και υποστηρίζοντας παράλληλα παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ, είπε χαρακτηριστικά: «Δεν υπάρχει exit».
Θέλω να τονίσω ότι η Ευρώπη αναγνωρίζει όλες τις προσπάθειες που έχει αναλάβει η Ελλάδα στην οικονομική διάσταση του ζητήματος. Μετά τη συζήτηση που είχαμε σήμερα με τον πρωθυπουργό κ. Τσίπρα, είμαι πιο αισιόδοξος ακόμη και για τη διαδικασία έναρξης αξιολόγησης είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Έμμεση αλλά σαφή επίθεση κατά των χωρών που υποστηρίζουν ή υποδαυλίζουν τη συζήτηση περί εξόδου της Ελλάδας από την Συνθήκη Σένγκεν ή επιδιώκουν το κλείσιμο των συνόρων, εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας, κάνοντας λόγο για αντιευρωπαϊκή στάση, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ να συμφωνεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό .
Επιπρόσθετα ο κ. Τουσκ είπε ότι συζήτηση αυτή όχι μόνο δεν βοηθά, αλλά και δεν λύνει κανένα πρόβλημα, και κυρίως δεν πρόκειται να θέσει τέλος στην έλευση των προσφύγων και μεταναστών. Η δήλωση του πρωθυπουργού αφορά προφανώς την Πολωνία, την Ουγγαρία, την Τσεχία, την Σλοβακία, την Αυστρία κ.ά., που ενόψει της Συνόδου Κορυφής αύριο και μεθαύριο οξύνουν τους τόνους για το κλείσιμο των συνόρων.

Με τον κ. Τουσκ, είπε ο πρωθυπουργός, υπήρξε προσέγγιση σε σειρά θεμάτων όπως:
  1. Να μην γίνει συνήθεια η ιδέα των ναυαγίων και ο θάνατος ανθρώπων και κυρίως μικρών παιδιών στο Αιγαίο.
  2. Στην αναβάθμιση των διαδικασιών ταυτοποίησης και καταγραφής των προσφύγων/μεταναστών.
  3. Στη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού μετεγκατάστασης σε χώρες της ΕΕ και επιστροφή στην Τουρκία προσφύγων και μεταναστών, όπως προβλέπουν οι συμφωνίες.
Αναφερόμενος στο κλίμα που έχει δημιουργηθεί στην ΕΕ, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο αντιλήψεις. Η μία που πρεσβεύει τη συνεργασία, την αλληλεγγύη και την εφαρμογή των αποφάσεων- και είναι η φιλοευρωπαική αντίληψη. Και η δεύτερη, που λίγο-πολύ υποστηρίζει ότι ο καθένας μπορεί μόνος του να λύσει τα προβλήματα, ή να υποστηρίζει ότι τα προβλήματα δεν είναι δικά του, αλλά κάποιας άλλης χώρας. Η Ελλάδα, συνέχισε ο πρωθυπουργός, έχει την φιλοευρωπαϊκή στάση. Ωστόσο, προσέθεσε, η Ελλάδα δέχεται επιθέσεις για κλείσιμο των συνόρων, θέση που όμως οδηγεί την Ευρώπη σε αδιέξοδο.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή των κέντρων υποδοχής και μετεγκατάστασης, ωστόσο τόνισε ότι ο αγώνας είναι καθημερινός στην προσπάθεια της χώρας να αναδείξει το ανθρώπινο πρόσωπο της Ευρώπης.

Ως προς τις διαπραγματεύσεις ΕΕ - Αγγλίας, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για την ανάγκη να υπάρξει ένας ισόρροπος συμβιβασμός, που να ικανοποιεί και τις βρετανικές επιδιώξεις και την ανάγκη η ΕΕ να μείνει ενωμένη. Δεν είναι περίοδος για εξόδους, είπε καταλήγοντας ο πρωθυπουργός, αλλά είναι μια δύσκολη περίοδος για την ΕΕ που πρέπει να ξεπεράσει την πολύπλευρη κρίση που αντιμετωπίζει, την οικονομική, την προσφυγική και την κρίση ασφάλειας.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ είπε ότι το προσφυγικό έχει φέρει την ΕΕ στα όριά της και προσέθεσε ότι την κρίση αυτή δεν την προκάλεσε η Ελλάδα. Απαντώντας στα περί αποκλεισμού της Ελλάδας από την Σένγκεν, ο κ. Τούσκ δήλωσε ότι δεν είναι λύση, ότι δεν πρόκειται έτσι να σταματήσουν οι προσφυγικές ροές και τόνισε την ανάγκη να επιτευχθεί ειρήνευση στην Συρία.

Ο Τουσκ υπογράμμισε πάντως την ανάγκη να προστατεύονται καλύτερα τα σύνορα στο Αιγαίο και από την Ελλάδα και από τους εταίρους, αλλά κυρίως, τόνισε, είναι ανάγκη να διασφαλιστεί η εφαρμογή των αποφάσεων που έχουν ληφθεί.

Ως προς τις διαπραγματεύσεις με την Αγγλία, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ανέφερε ότι έχει καταθέσει μια δίκαιη και ισορροπημένη πρόταση, ωστόσο είπε ότι μένουν αρκετά να γίνουν ακόμη για να υπάρξει συμφωνία.Αθηναϊκό Πρακτορείο


 Αθηναϊκό Πρακτορείο

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου