Η ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ ΤΑ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΗ ΣΑΞΟΝΙΑ [video]

Γερμανία, προσφυγικό, ξενοφοβία
Πλήθος διαδηλωτών περικύκλωσε το βράδυ της Πέμπτης λεωφορείο που μετέφερε 20 αιτούντες άσυλο στη νέα τους εστία στο Κλάουνιτς και φώναζε εχθρικά συνθήματα όπως «να πάτε στο σπίτι σας» και «έξω»...


Αν και μεμονωμένα, τα εν λόγω περιστατικά αποτυπώνουν το κλίμα της αυξανόμενης ξενοφοβίας που αρχίζει πλέον να αποκτά ισχυρά, και πολιτικά συγκροτημένα, ερείσματα εντός της γερμανικής κοινωνίας.

Ο εκπρόσωπος της γερμανικής καγκελαρίας, σύμφωνα με το ThePressProject, καταγγέλλει ως επαίσχυντο και επονείδιστο το επεισόδιο με τους προπηλακισμούς στη Σαξονία, στο οποίο ήλθε αργότερα να προστεθεί το χειροκρότημα κατοίκων μπροστά από φλεγόμενο κέντρο που επρόκειτο να φιλοξενήσει πρόσφυγες.

 «Πόσο αναίσθητος και δειλός πρέπει να είναι κανείς ώστε να μπαίνει μπροστά από ένα λεωφορείο που μεταφέρει πρόσφυγες και να βρίζει και να ουρλιάζει για να φοβίσει τους ανθρώπους που κάθονται μέσα, ανάμεσα τους πολλές γυναίκες και παιδιά;»...

«Πρέπει να πω εκ μέρους της καγκελαρίας και όλης της κυβέρνησης ότι αυτό που σημειώθηκε στο Κλάουνιτς είναι ιδιαίτερα επονείδιστο» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Στέφεν Ζάιμπερτ, εκπρόσωπος της καγκελαρίου Μέρκελ, αναφερόμενος στα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν στη Σαξονία, περιοχή της πρώην Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας και προπύργιο της ισλαμοφοβίας.

Πλήθος διαδηλωτών περικύκλωσε το βράδυ της Πέμπτης λεωφορείο που μετέφερε 20 αιτούντες άσυλο στη νέα τους εστία στο Κλάουνιτς και φώναζε εχθρικά συνθήματα όπως «να πάτε στο σπίτι σας» και «έξω», σύμφωνα με βίντεο που αναρτήθηκαν στο Διαδίκτυο και προβλήθηκαν ευρύτατα στη Γερμανία. Η επέμβαση των δυνάμεων της τάξης επικρίθηκε επίσης, καθώς αυτές απομάκρυναν ατάκτως τους πρόσφυγες.

Ο διευθυντής του κέντρου υποδοχής, ο οποίος είχε αποκαλυφθεί από τα μέσα ενημέρωσης ότι ανήκει στο λαϊκιστικό κόμμα AfD, «Εναλλακτική για τη Γερμανία», αποπέμφθηκε από τη θέση του το πρωί της Δευτέρας.

«Λάβαμε την απόφαση αυτή για να τον προστατεύσουμε» και λόγω της «εθνικής συζήτησης» για το πρόσωπό του, ανακοίνωσε ο Ματίας Νταμ, εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Σαξονίας, σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA.

Συγκλονίζοντας ακόμη περισσότερο τη χώρα, κάτοικοι πήγαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής να χειροκροτήσουν στο Μπάουτζεν, επίσης στη Σαξονία, την πυρκαγιά σε κέντρο που επρόκειτο από τον Μάρτιο να φιλοξενήσει μετανάστες.



Φλόγες... μίσους σε κέντρο υποδοχής 

Σκηνές απάνθρωπες, που μοιάζουν μάλιστα βγαλμένες μέσα από άλλες... σκοτεινές περιόδους της σύγχρονης γερμανικής ιστορίας, εκτυλίχθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο στη Σαξονία - πρώην ανατολική Γερμανία.


Σύμφωνα με την εφημερίδα ΕΘΝΟΣ, η πυρκαγιά που ξέσπασε τα ξημερώματα της Κυριακής σε κτίριο όπου αναμενόταν να φιλοξενηθούν πρόσφυγες στην πόλη Μπάουτσεν δημιούργησε εύλογο προβληματισμό στις Αρχές που δεν αποκλείουν να πρόκειται για εμπρησμό με ρατσιστικά κίνητρα.

Ακόμη μεγαλύτερο προβληματισμό (στα όρια του αποτροπιασμού) δημιουργούν ωστόσο οι σκηνές που αντίκρισαν όταν έφτασαν στο σημείο οι πυροσβεστικές δυνάμεις, καθώς, όπως καταγγέλλεται, πλήθος ανθρώπων είχε συγκεντρωθεί μπροστά από το φλεγόμενο κτίριο φωνάζοντας συνθήματα κατά των μεταναστών.

Κάποιοι μάλιστα από τους παριστάμενους επιχείρησαν ακόμη και να παρεμποδίσουν το έργο της πυρόσβεσης με αποτέλεσμα να συλληφθούν, ενώ μόλις 24ωρα νωρίτερα, περίπου 100 άτομα είχαν επιτεθεί εναντίον λεωφορείου που μετέφερε πρόσφυγες σε χώρο φιλοξενίας επίσης στη Σαξονία (στην πόλη Κλάουσνιτς).

Αν και μεμονωμένα, τα εν λόγω περιστατικά αποτυπώνουν το κλίμα της αυξανόμενης ξενοφοβίας που αρχίζει πλέον να αποκτά ισχυρά, και πολιτικά συγκροτημένα, ερείσματα εντός της γερμανικής κοινωνίας.

Οι αντιμεταναστευτικές κορώνες του κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) το οποίο ανεβαίνει στις δημοσκοπήσεις (κοντά στο 13%), καθώς και η δράση του ξενοφοβικού κινήματος PEGIDA (το οποίο έχει τη βάση του στη Σαξονία) έρχονται να πλαισιώσουν πολιτικά το κλίμα της ξενοφοβίας, ενώ όλα τα βλέμματα πλέον στρέφονται στις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου